2020-10-22 17:51

Johannis întoarce spatele „monstruoasei coaliţii” din Chişinău

 |  13:14
Johannis întoarce spatele „monstruoasei coaliţii” din Chişinău

O adevărată bombă a explodat vineri seara la Chişinău, chiar în toiul negocierilor privind formării unei noi coaliţii de guvernământ, ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014. Klaus Johannis, preşedintele României, şi-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze în Republica Moldova între 21-23 ianuarie 2014, şi care urma, să fie prima sa vizită într-o altă ca preşedinte în funcţie.

Discuţiile despre formarea unei noi coaliţii nu au ajuns până acum la niciun rezultat. Însă prelungirea negocierilor nu constituia pentru partea română un motiv de anulare a vizitei. Partidele pro-europene care se află la putere în Republica Moldova din 2009 au obţinut 55 mandate din 101 şi se presupunea că se vor înţelege cumva, înaintea vizitei, sau măcar după aceasta. Pe 8 ianuarie 2014, Johannis confirmase intenţia sa de a veni la Chişinău pe 21-23 ianuarie.

Nu prelungirea negocierilor politice a fost cauza anulării vizitei la Chişinău a preşedintelui României. Pe 12 ianuarie, Vlad Filat (PLDM) şi Marian Lupu (PDM) au anunţat că negocierile cu Mihai Ghimpu (PL) sunt dificile şi, în consecinţă, vor deschide discuţiile cu PCRM (Partidul Comuniştilor). Spectrul venirii la putere a comuniştilor şi riscul ca Johannis, sosit în vizită la Chişinău, să fie nevoit să dea mâna cu Vladimir Voronin, liderul comunist proaspăt vopsit în „european”, a dus la decizia de anulare a vizitei.

PCRM – partidul urii antiromâneşti

Prezenţa PCRM în coaliţia de la Chişinău, ar răci foarte tare relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Regimul Voronin a prigonit Mitropolia Basarabiei aparţinând de Patriarhia Română şi a acuzat România la Consiliul Europei de agresiune, din cauza reactivării acestei organizări bisericeşti. A încercat să scoată din şcoli manualele de „Limba română” şi „Istoria Românilor” şi a fost împiedicat numai de manifestaţiile de masă, organizate de elevii, studenţii şi profesorii din Chişinău. Bolşevicii antiromâni ai lui Voronin au dat o lege prin care cei care susţin identitatea românească vor fi „neutralizaţi”. Actul normativ „neutralizarea...necontenitelor tentative de demoldovenizare, de negare a existenţei naţiunii moldoveneşti şi a statalităţii moldoveneşti, de discreditare a istoriei Moldovei, de ignorare a etnonimului "moldoveni" şi glotonimului "limba moldovenească".

Demenţa comunistă a atins apogeul în aprilie 2009. După alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de PCRM, pe 7 aprilie 2009, mii de demonstranţi, majoritatea studenţi, au protestat împotriva fraudelor electorale. Provocatori care s-au bucurat de sprijinul unor personaje din interiorul regimului comunist au incendiat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. La ordinul Moscovei, Voronin a acuzat pe nedrept România pentru violenţe şi a expulzat ambasadorul român. Voronin a ordonat impunerea vizelor pentru cetăţenii români, încălcând astfel şi acordul UE-Moldova dar şi legea prin care Parlamentul R. Moldova a adoptat acordul respectiv.

Delirul a continuat şi în campania electorală din 2010, când România a constituit principala temă a PCRM. Comuniştii au încercat să batjocorească ajutorul acordat cu generozitate de România Republicii Moldova. Ca urmare a inundaţiilor din valea Prutului, România a acordat un ajutor de 15 milioane de euro, cu care s-au construit de la temelie două sate distruse de inundaţii, Nemţeni şi Cotul Morii. PCRM a difuzat în replică un film în care pretindea că inundaţiile au fost provocate de români, care au aruncat dintr-un elicopter o bombă care a distrus digul de la Nemţeni.

„Europeanul” Voronin este tot marioneta Moscovei

Vlad Filat şi Marian Lupu pretind că PCRM s-a schimbat şi a devenit european, iar Voronin personal nu mai este unealta Moscovei ci este „statalist”. Dar Vladimir Voronin nu este deloc european. PCRM a refuzat să voteze în Parlament Acordul de Asociere încheiat cu UE, deputaţii comunişti părăsind sala. Pentru această legislatură PCRM şi-a anunţat deja priorităţile. În primul rând „întărirea neutralităţii” Republicii Moldova. Aceasta este o directivă a Moscovei ce vizează împiedicarea apropierii Republicii Moldova de NATO. Un alt mare obiectiv al PCRM este „sărbătorirea a 70 de ani de la Marea Victorie”. Aceasta este o mare acţiune de propagandă a regimului Putin, desfăşurată sub pretextul victoriei URSS în cel de-al doilea război mondial, la 9 mai 1945. La Chişinău, acest eveniment este transformat într-un prilej de delir antiromânesc. Intrarea trupelor sovietice în Chişinău în august 1944 este considerată „eliberarea de sub jugul româno-fascist”, iar anexarea Basarabiei la URSS în 1940 este considerată tot eliberare.

Astfel, Vlad Filat şi Marian Lupu vor veni la Bucureşti cu mâna întinsă pentru sprijin financiar şi politico-diplomatic, în timp ce la Chişinău vor serba împreună cu aliatul lor Voronin eliberarea de sub jugul invadatorilor români.

Un alt punct important pe care PCRM ar vrea să-l negocieze cu aliaţii din PLDM şi PDM este „acordarea unui statut special, social-cultural raionului Taraclia”. Taraclia este un raion cu majoritate bulgărească iar sintagma PCRM înseamnă de fapt acordarea statutului de autonomie teritorială pe criterii etnice, după modelul Găgăuziei. Acesta este o comandă a Moscovei care doreşte să ameninţe Republica Moldova cu secesiunea unor raioane etnice în cazul apropierii de UE-NATO. Voronin, pe care Lupu şi Filat îl prezintă ca „statalist”, are deja un plan pentru dezmembrarea Republicii Moldova.

Neruşinarea lui Voronin este maximă, pentru că reprezentantul său la negocierile cu Filat şi Lupu este Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Pe timpul regimului comunist, Reşetnicov transformase SIS într-o unealtă antiromânească a FSB, cum se numeşte în prezent KGB-ul rusesc. În anul 2011 Procuratura Generală a stabilit că, în anul 2009, SIS a ascultat telefoanele lui A. Tănase, M. Godea, V. Nagacevschi, pe atunci vicepreşedinţi în PLDM, partidul lui Filat. Dar pe Filat nu-l deranjează. Poate ne va spune acum că şi fostul şef al securiştilor moldoveni este un mare european, la fel ca Voronin.

Sub mandatul lui Reşetnicov, SIS a întreprins mai multe operaţiuni subversive împotriva României, atât singur cât şi împreună cu FSB-ul rusesc, aşa că apariţia lui Reşetnicov ca negociator al unei „coaliţii europene” nu poate decât să ridice multe sprâncene la Bucureşti, acolo de unde Filat şi Lupu aşeaptă un sprijin „necondiţionat, ferm şi constant”. Este de ajuns să mai adăugăm doar că cu dezmembrarea teritorială. 

Dacă PCRM este reprezentat în comisia de negocieri de Reşetnicov, fostul său securist-şef, PDM, partidul lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc este reprezentat la aceleaşi negocieri de Sergiu (Serghei) Sîrbu, fostul jurist al PCRM, vopsit în „democrat european”. Cei doi negociază o „coaliţie europeană”, iar România ar trebui să aplaude rezultatul muncii lor, în numele „stabilităţii” şi „integrării europene” şi să finanţeze la greu un viitor guvern de bandiţi sovietici cu mască europeană.

Guvernul de la Chişinău a scos în anul 2010 gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu România, ce data din perioada sovietică. Gestul a înfuriat PCRM care a declanşat o campanie apocaliptică prin care cerea menţinerea „gardului protector” de la Prut. În lipsa acestuia, mistreţii ar veni din România şi ar strica ogoarele basarabenilor. În schimb, vacile şi oile din Republica Moldova, lăsate fără „gardul protector” ar sări ca proastele în Prut şi s-ar îneca. „Democratul” Sergiu Sârbu, pe atunci deputat comunist, a declarat în parlament că, în lipsa sârmei ghimpate ce separa românii, lupii din România şi devorează moldoveni. 

Coaliţia pune punct parcursului european

O coaliţie parlamentară a PLDM şi PDM cu PCRM ar însemna sfârşitul parcursului european al Republicii Moldova. PCRM s-a manifestat virulent împotriva integrării europene, prin boicot parlamentar, acţiuni de stradă şi altele de acelaşi gen. Cine poate garanta că aceşti indivizi vor susţine integrarea europeană de acum încolo?

Republica Moldova are mari restanţe în ce priveşte reformele, deşi pretinde că ar fi „premiantul” Parteneriatului Estic. UE este interesată în special de reforma în justiţie, însă Republica Moldova are din lume, situându-se pe locul 144 în topul alcătuit de World Economic Forum. Aceeaşi republică, avidă de bani europeni şi româneşti, este şi pe locul 102 în lume în ce priveşte „risipa banilor publici”. Din asemenea motive, există serioase reticenţe în UE privind presupusa integrare europeană a Republicii Moldova. Succesele în această privinţă au fost obţinute în primul rând ca urmare a unor extraordinare insistenţe şi presiuni ale reprezentanţilor români la Consiliul European, Comisia Europeană, guvernele statelor membre UE etc, în ajutorul „fraţilor de peste Prut”. Se pune întrebarea ce motivaţie ar mai avea România să facă aşa ceva în sprijinul unei coaliţii ce include comuniştii.

La rândul lor, „europenii” din conducerea de la Chişinău au arătat multe dovezi de ostilitate faţă de România, de la ura lui Marian Lupu împotriva denumirii de „limba română” la tentativa lui Filat de înlocuire a manualelor de „Istoria Românilor” sau înscenarea organelor moldoveneşti împotriva .

Unica şansă a Republicii Moldova de a scăpa de dependenţa gazului rusesc este gazoductul Iaşi-Ungheni, în care România a investit milioane de euro, diferenţa fiind acoperită de fonduri UE, acordate tot ca urmare a insistenţelor României. În schimb, partea de conductă de pe malul moldovenesc a costat dublu pe unitatea de măsură faţă de segmentul românesc, deşi lucrările au fost executate de aceeaşi firmă. Conducta din Republica Moldova a ieşit pe malul Prutului cu câteva sute de metri în amonte de conducta ce vine din România, prin încălcarea proiectului, ceea ce a dus la noi întârzieri. Conducta trebuia să treacă pe terenurile cumpărate anterior de nişte şmecheri de dragul banilor plătiţi pentru terenurile expropiate. Tot moldovenii au orchestrat o campanie în presa lor prin care au avut neruşinarea să încerce să atribuie părţii române întârzierile. A apărut astfel suspiciunea că guvernanţii moldoveni nu sunt interesaţi atât de independenţa energetică, cât aveau nevoie de gazoductul Iaşi-Ungheni ca argument pentru a obţine de la ruşi comisioane cât mai mari la importul de gaze de la Gazprom. România a suportat multe afronturi din partea „europenilor” de la Chişinău, gândindu-se la binele celor aproape trei milioane de români basarabeni, nicidecum la guvernanţii corupţi şi antiromâni. Includerea partidului antiromânesc PCRM în coaliţie ar fi însă o insultă gravă, de neacceptat pentru România, practic cel mai important susţinător al Republicii Moldova.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2015-05-14



Parerea ta...

STRATEG
17 Ian 2015

In P N L este o conducere Bicefala , dar si la ei Moldoveni tot la fel . Este o trambulina cu deschidere la doua sisteme si marginea imperiilor din totdeauna , ei trebuie sa suga la doua vaci. Iar ghertoi de la conducere sint numai spuma politicii duplicitare a mafiei locale , pe seama amaritilor . Pacat de cei deportati dea lungul istoriei si pribegi care au fugit de saracie combinata cu politica actuala avara .
GET BEGET
17 Ian 2015

Dragoste cu forța nu se poate ...sper ca Moldova să înțeleagă drumul pe care trebuie să-l urmeze.
GET BEGET
17 Ian 2015

Dragoste cu forța nu se poate ...sper ca Moldova să înțeleagă drumul pe care trebuie să-l urmeze.
RăZEșII MăRIEI SALE
17 Ian 2015

Urmărind situația politică de la noi din țară nu pot decît să constat următoarele lucruri : noi nu avem o clasă politică care să facă politică ci mai degrabă o adunătură de lepădături care fac prostituție numită politică ! Cei trei mari sunt în stare să ofere întreg pachetul doar să stea pe centură, pardon la conducere !
GEORGE
17 Ian 2015

Asa va treb.moldoveni imputiti. Pe unde mergeti in europa nu stiti sa va faceti placuti. Rasa imputita de ruso-moldoveni.
NINA SESTACOV
17 Ian 2015

Oare nici o odata, nu ne vom dezbaiera de comunisti? Cizma sovietica a lui Putin,calca pamintul basarabean,dorind sal cucereasca.Voronin este un lup in piele de oaie.Fratilor,lupta continuie!Inainte spre libertate!Traiasca Basarabia libera!
NINA SESTACOV
17 Ian 2015

Oare nici o odata, nu ne vom dezbaiera de comunisti? Cizma sovietica a lui Putin,calca pamintul basarabean,dorind sal cucereasca.Voronin este un lup in piele de oaie.Fratilor,lupta continuie!Inainte spre libertate!Traiasca Basarabia libera!
LUDMILA
17 Ian 2015

George, sunt peste tot oameni "imputit". Nu poti generaliza asa cu o tara intreaga! In Moldova tot sunt oameni buni, numai un om limitat plate sa-i puna pe toti intr-un cos.
LUDMILA
17 Ian 2015

George, sunt peste tot oameni "imputit". Nu poti generaliza asa cu o tara intreaga! In Moldova tot sunt oameni buni, numai un om limitat plate sa-i puna pe toti intr-un cos.
LUDMILA
17 Ian 2015

George, sunt peste tot oameni "imputit". Nu poti generaliza asa cu o tara intreaga! In Moldova tot sunt oameni buni, numai un om limitat plate sa-i puna pe toti intr-un cos.
CRISTIAN
17 Ian 2015

BASARABIA PAMANT ROMANESC! Frecatio naibii draci de rusi, straicati aerul!!!
ADEVARUL
17 Ian 2015

La prins pe seful pdlm cu arme si a fugit in rusia , inaintea alegerilor .Iar seful era fratele sotiei reprezentantului bmw in Romania si prieteni de familie . Incurcate sint caile domnului .
BUNICA
17 Ian 2015

Prosti mai sunteti fratilor daca va lasati prostiti cu "parcursul european". Uitati-va la Romania cum a ajuns, in ce stare de saracie si sclavie, de cand a intrat in UE.
MD
17 Ian 2015

George taci ca te ride lumea Tu singur crezi in ce ai aspus !? De loc nu cunosti poporul moldovenesc, nici nu il vei cunoaste de oarece ca esti un prost
SERGIU
18 Ian 2015

nu exista padure fara uscaturi, imputiti gasesti oriunde,nu e bine sa judeci din impresiile care ti le strica un prost,sunt oameni buni in Moldova printre care ma numar si eu,suntem la fel si avem limba romana, BASARABIA E ROMANIA
DENIS
18 Ian 2015

Pentru muistul de George, uite la natia ta de roman desteptule, si apoi zi de moldoveni, moldovenii fata de romani is oameni la locul lor si care au un pic de omenie.Voi romanii iaca sunteti imputit si oameni grosi la obraz si porci, din toate natiile din Europa voi faceti cele mai mari probleme in lume, tigani boriti, unde se fura si se ucide sa stii ca au trecut romanii pe acolo, borit bronzat ce esti.
BASARU
18 Ian 2015

In Republica Moldova este nevoie de un neamt la conducere. Din pacate, tara asta atat de frumoasa, cu oameni minunati si talentati, din pacate, zic, tara asta niciodata nu a avut noroc de politicieni.
VITALIE
18 Ian 2015

Basarabia-pamint Moldovenesc.pseudo-patrioti sa ardeti in iad.
MIRCEA SERBAN
18 Ian 2015

Iata, deocamdata, o prima consecinta a faptului ca Iohannis, imediat dupa alegerea sa ca presedinte in cadrul unei delegatii de partid, a purtat la Chisinau, in mod exclusiv, negocieri cu Filat! Dansul de abea incepe...
MIRCEA SERBAN
18 Ian 2015

George si Denis nu vreti voi sa iesiti afara sa va racoriti, asigurandu-va unul celuilalt timpii necesari solutionarii opiniilor si sa lasati pe seama altora evaluari la adresa comunitatilor? Nu de alta dar, careva dintre voi a scapat aer urat aici!
IGOR
18 Ian 2015

Doi prostalani comenteaza.
MARIN
18 Ian 2015

Mai fratilor,lasati ura...Nu face bine nimanui.Noi,basarabenii,nu mai prea avem sange curat romanesc in noi.Cei care au fost(pentru o scurta vreme)in capul istoriei,si-au facut de cap si s-au jucat cu destinele oamenilor.Nici ras-strabunelul meu din Austria,nici cel din Ucraina nu au ajuns in Basara- bia de viata buna.Nu e vremea acum sa cautam dreptate-Dumnezeu Unul e Cel care yndreptateste.Sa cautam pacea-cu oamenii si cu Creatorul nostru.Salut! PS:roman am fost,si tot unul am ramas.
ADELA
18 Ian 2015

Iar dacă e să analizăm bine situaţia actuală, pe toţi ne îngrozeşte viitorul apropiat condus în cîrdăşie cu Voronin, dar în sine fiecare se mîngîe cu gîndul că partea bună este ,,fiecare care a furat încă mai poate fura o perioadă,,. Recunoaşte-ţi că nu la asta vă gîndiţi. La fel ca cei ce trag din ministere şi funcţii statale. Cum or fi romînii or fi, că nici noi nu suntem mai breji. Pîn ce noi apelăm la ei şi nu ei la noi. Doar că ei comparativ cu noi mai mult ţin la viitorul copiilor, nepoţilor luîndu-şi căpetenie un aşa conducător. Noi însă suntem nişte canibali dîndu-ne voturile celora care ne vînd şi ne cumpără de trei ori pe zi. Pe cînd copiii lor trăiesc şi învaţă în Europa, ai noştri se chinuie şi pe alocuri sunt siliţi să plătească mită pentru a nu se sufoca în mizeria ce o avem în ţară. Şi nu mai scăpăm noi de greutăţi atîta timp cît vom miza pe Reşetnicov şi ...Atîta timp cît ne vom lăsa prostiţi de toate tîmpeniile care le auzim la televizor şi peste tot. Mulţi dintre cei vorbitori de lucruri frumoase sunt plătiţi şi vorbesc la comandă. Şi noi cu toţii ştim dar ne facem că nu pricepem, astfel suntem socotiţi necărturari.
VASILE
18 Ian 2015

Sunt roman si am votat pe Iohannis.De ce Tarile Baltice au reusit sa transeze legaturile sulfuroase cu rusii si voi,unii,nu puteti?Am lacrimat la Podul de flori si acum mi-am revenit ca dupa o betie crunta.Cata dreptate avea Vieru!Tatal meu a fost przonier trei ani la rusi in Celiabinsk.Degeaba!
PEDRO
18 Ian 2015

cati moldoveni autentici si cati filo-rusi sunt in basarabia? cati oameni doresc spre europa si cati doresc spre rusia? daca exista o majoritate considerabila si bine hotarata intr-o anume directie, se va putea.
OLEG
18 Ian 2015

Este putina dreptate in articolul de mai sus,insa e mai multa nedreptate.Daca vreti sa stiti adevarul...
ANDREI
18 Ian 2015

Gheorghe esti UN magar ..ca si cei de la conducere
ANDREI
18 Ian 2015

Mai bine spus UN pida....r
ADEVARUL DE LA PAțANI
18 Ian 2015

CE p*la mea, pentru o persona, spre exemplu Voronin, nu mai vrea sa vina, da sa imi bag piciorul in presedintele vostru care gaseste o asemenea scuza
N
19 Ian 2015

las'ca iohannis a dat mina cu securistul imputit voiculescu acum detinut in puscarie, iohannis da mina infiecare zi cu prietenii dumnealui din usl, asta inseamna pentru iohannis lucru bine facut sate pupi cu ponta si restul mafie.
SORIN
31 Ian 2015

George,astia-s poporul molotovenesc iubesc rusii la disperare ,le place sa sugă la doua tite,una românească alta moskaleasca.Mare dreptate,avea Banciu in privința lor.
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE