2024-04-19 18:53

Iohannis: „Relațiile cu Japonia vor fi ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în 2023”

 |  13:00
Iohannis: „Relațiile cu Japonia vor fi ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în 2023”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că anul 2023 va fi un an important pentru revigorarea relaţiilor României cu prietenii şi partenerii tradiţionali din Asia de Sud şi Sud-Est, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, informează Agerpres.

"2023 va marca ridicarea relaţiilor cu Japonia la un nivel superior, de Parteneriat Strategic. Vom continua amplificarea relaţiei cu Coreea de Sud, cu care celebrăm 15 ani de parteneriat strategic, vom lucra pentru consolidarea Parteneriatului extins cu India, precum şi a relaţiei cu Vietnam. La 75 de ani de relaţii neîntrerupte cu Statul Israel, vom lucra împreună pentru a da şi mai multă consistenţă cooperării noastre bilaterale, de natură strategică. Ne propunem să intensificăm seria de contacte la nivel înalt cu statele din Golf, cu Egiptul, Iordania şi ţările din Magreb, precum şi cu statele africane sub-sahariene, care să ducă la relansarea prezenţei României în Africa. Este timpul să adoptăm o nouă abordare a acestui continent crucial pentru viitorul omenirii, inclusiv printr-o nouă strategie a României pentru Africa. Totodată, dorim să transmitem un semnal puternic partenerilor şi prietenilor noştri latino-americani şi caraibieni privind hotărârea României de a contribui la dinamizarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale", a transmis preşedintele Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a subliniat că mediul internaţional este într-o profundă schimbare, iar în 2023 acţiunea globală devine şi mai relevantă.

"Calea cea mai bună de a gestiona provocările momentului, precum criza energetică, alimentară, economică sau climatică, este cooperarea internaţională, în spiritul solidarităţii şi al responsabilităţii comune. Izolarea nu poate fi soluţia. Avem nevoie de un dialog deschis şi sincer cu partenerii de pe alte continente, pentru a înţelege preocupările lor şi pentru a identifica împreună căi de acţiune. Problemele globale se soluţionează prin acţiuni globale. În egală măsură, avem nevoie de o consolidare a relaţiilor economice şi de investiţii", a explicat şeful statului. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE