2024-04-25 10:49

Fost ministru al Muncii DEMONTEAZĂ tot scandalul sporurilor: ”Vă garantez că nu există!”

 |  22:08
Fost ministru al Muncii DEMONTEAZĂ tot scandalul sporurilor: ”Vă garantez că nu există!”

Fostul ministru PSD al Muncii Marius Budăi spune la RFI că nu există sporuri abuzive în sistemul bugetar. Deputatul social-democrat susține că sporul de calculator nu există și declară că acesta este folosit de actuala coaliție pentru a justifica măsurile de austeritate. El mai consideră că legarea sporurilor de criteriul performanței ar fi un lucru ”total eronat”.

Marius Budăi: PSD susține ce a scris în legea salarizării unitare și anume că toate categoriile de sporuri nu trebuie să depășească, să rămână plafonate la un nivel de 30% din tot ceea ce înseamnă pătură salarială, să spunem așa (...). Dacă sunt abuzuri și depășesc acele 30%, trebuie îndreptate, dar să vorbești în România anului 2021, de exemplu, din arcul guvernamental să spui că ar mai exista sporul de calculator, care nu există sub nici o formă, pentru că acel spor a fost cu ani în urmă, când știm cu toții că acele monitoare de calculator nu numai că îți afectau vederea, dar emiteau și radiații puternice și tot ceea ce înseamnă spor în România, că vorbim de angajați la privat, că vorbim de angajați la stat, aceste sporuri, îl auzeam pe Florin Cîțu spunând că sporurile trebuie legate de performanță. Este total eronat. Sporurile se dau pentru condiții deosebite de lucru sau pentru program de noapte sau pentru persoanele cu dizabilități. Premiile se dau pentru performanță suplimentară față de fișa de post. Deci este total eronat. Neputința și austeritatea pe care o impune un Guvern nu trebuie justificat din punctul meu de vedere, prin a pune în antiteză categorii sociale din România.

Rep.: Coaliția acuză PSD că a încurajat sporurile bugetarilor pentru clientela sa politică, ani de zile. Cum răspundeți?

M.B.: Este o frază generalistă, lipsită de conținut, o încercare penibilă de a-și justifica neputința. Prin această austeritate și mă uitam și în buget, mă uitam și în bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, vă dau o informație, să o știe toată lumea, la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat un indicator folosit este salariul mediu brut. Dacă ne uităm în strategia fiscal-bugetară, salariul mediu brut pe care îl propune Cîțu în acest an este mai mic decât salariul mediu brut din anul trecut. Anul trecut, salariul mediu brut a fost de 5.429 de lei, dumnealui ne propune 5.380. Este o scădere a salariului mediu brut și vă dau de exemplu o prestație socială care se plătește în funcție de salariul mediu brut și anume ajutorul de deces. Chiar aici a ajuns acest Guvern, încât și ajutorul de deces să fie scăzut? Eu cred că prioritățile sunt altele pentru România.

Rep.: De ce nu a reglementat mai bine PSD-ul, cât a fost la putere, problema sporurilor? Ați fost la guvernare, ați avut toate pârghiile.

M.B.: Dacă îmi și definiți ce înseamnă mai bine și comparat cu ce...

Rep.: Adică să eliminați sporurile abuzive, cum e cel pentru calculator.

M.B.: Ăsta este folosit în mod abuziv. Dacă îmi arătați un document oficial, da, putem avea o discuție serioasă. Nu este decât o încercare penibilă de a justifica austeritatea.

Rep.: Dar acest spor de calculator există și este încasat de unii bugetari.

M.B.: Dacă dvs. știți sigur că există, dați-mi și mie un exemplu. Eu vă spun și vă citez din legea salarizării unitare și vă garantez că nu există.

Rep.: Deci sporul de calculator nu există, asta ne spuneți?

M.B.: Da.

Rep.: Și atunci cum vă explicați că actualii guvernanți ies în public cu asemenea declarații?

M.B.: Am spus că este o încercare penibilă de a-și justifica neputința și austeritatea pe care o promovează.

Rep.: Dar e de notorietate că există asemenea sporuri.

M.B.: Dacă dvs. îmi dați un exemplu sau dumnealor, că la ministerul nu știu care există spor de calculator, atunci acel ordonator de credite înseamnă că a încălcat legea, dar până atunci discutăm discuții.

Rep.: Dar sporuri abuzive există?

M.B.: Care ar fi alea?

Rep.: Vă întreb pe dvs., există?

M.B.: Hai să nu discutăm la nivel general.

Rep.: Nu discutăm la nivel general, ci la nivel concret. Ați fost la putere, ați fost în Guvern, ați descoperit sporuri abuzive?

M.B.: Nu, sub nici o formă.

Sursa: RFI


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE