2020-11-24 13:20

Florin Cîțu: Pensiile pot crește cu 10%. O majorare cu 40% ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică

 |  09:44
Florin Cîțu: Pensiile pot crește cu 10%. O majorare cu 40% ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că pensiile pot creşte cu 10%, chiar dacă efortul financiar va fi mare. Creşterea cu 40%, aşa cum este prevăzută în legea adoptată de Parlament, ”ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”.

Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, la B 1 TV, că pensiile pot creşte cu 10% în acest an.

Întrebat de ce doar cu atât, Cîţu a răspuns: ”În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. Guvernul socialist, aşa cum am prezentat părţi din document anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să influenţeze, să destabilizeze bugetul şi propunea – e un document pe care îl voi prezenta - reeşalonarea creşterii. Deci toată lumea ştia acest lucru. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”.

Cîţu afirmă că Guvernul PNL nu face lucruri populiste.

”Noi nu facem lucruri populiste, noi am spus că facem o schimbare de paradigmă. Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiţii sau despre alte cheltuieli, care sunt în buget. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic. Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Trebuie să avem alte priorităţi acum şi de aceea venim şi spunem <Da, creştem pensiile>, chiar dacă vă spun toate discuţiile pe care le am cu instituţii internaţionale, cu oameni raţionali, cu toţii spun că este greu sau imposibil să facem acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort. În acelaşi timp, mai facem ceva: creştem investiţiile, pentru că este pariul nostru, că dacă vom creşte aceste investiţii vom putea să plătim şi pensii, şi ajutoare sociale şi alte investiţii în viitor, pentru că economia o să crească. În acelaşi timp, continuăm reforma în administraţia publică”, a mai afirmat Cîţu.

Acesta a precizat că decizia finallă este a Guvernului, fiind o decizie politică, însă datoria sa este să prezinte situaţia.

”Nu Ministrul Finanţelor decide. Este o decizie a Guvernului, dar eu prezint situaţia. Eu am depus un jurământ în faţa românilor şi eu mă ţin de acest jurământ. Eu am datoria să fiu responsabil, precaut cu finanţele publice ale României şi transparent. (...) Bineînţeles că poate fi o decizie politică de a creşte pensiile cu 40%, dar eu voi spune că în acel moment România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic (...), bugetul va exploda. Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile”, a mai declarat Cîţu.

Acesta a explicat că, în 2021, acest 10% înseamnă un punct procentual la cheltuieli.

”Doar acest 10% la cheltuieli publice e un punct procentual. Este enorm pentru un an care va fi unul dificil, de aceea trebuie să vedem”, a mai declarat ministrul finanţelor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-09Parerea ta...

REVOLTA2
09 Iul 2020

toată țara în stradă împotriva acestor politicieni criminali care v-au transformat în sclavi.ce tupeu are ratatul asta să spună că nu sunt bani când el plătește miliarde pensii speciale și salarii uriașe paraziților de bugetari.exista dovezi clare că cioclii Tătaru și Arafat falsifica testele de covid pentru a induce o stare de panica.de de? că să jefuiască tara.cine sunt cei testați?nimeni nu știe.ii iau cu arcanul de pe strada?Tătaru și Raed Arafat trebuiesc arestați .și distrus tara prin minciunile lor.nu vor să de-a bani la copii dar au bani de șpăgi pentru măști.in plina stare de urgență a decolat de pe Otopeni avion cu echipament sanitar spre țările arabe.in avion erau Burci prima tv fost că a vandut-o lui tzesari Digi și soțul celei arestate cu măștile.este o perdea de fum aruncata de acești criminali care continuă mafia PSD.orban este un al goi ordinar al mafiei.pe fata.sri și Iohannis au informații clare și dovezi dar le țin ascunse.se joaca la cacialma.romania în ghearele MAFIEI.
ZORO
09 Iul 2020

IMPOZITAREA AVERILOR DOBANDITE FRAUDULOS IN ULTIMII 30 DE ANI SI REDEVENTELE CAND VOR AJUNGE MACAR LA NIVELUL MEDIU EUROPEAN....????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE