2021-08-01 10:23

Finanţarea procesului de descentralizare s-ar putea face din TVA

 |  15:01
Finanţarea procesului de descentralizare s-ar putea face din TVA

Pentru a pune în aplicare descentralizarea, o cotă parte din TVA ar trebui să meargă în visteria comunităţilor locale. Propunerea a fost făcută luni de preşedintele UDMR Arad, Bognar Levente. El a avansat o cotă de 15% din TVA, care să revină bugetelor locale, dar acest nivel se poate negocia.

UDMR susţine că transferarea unor atribuţii către comunităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare, ar putea avea ca resursă financiară o parte din TVA, care să rămână la comunităţi, pentru a exista finanţare suficientă şi permanentă, indiferent de culoarea politică a unui Guvern. Preşedintele UDMR Arad, Bognar Levente, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la nivelul Uniunii există propunerea ca, odată cu procesul de descentralizare, comunităţile locale să rămână cu o parte din TVA, care reflectă puterea economică a unui judeţ, astfel încât să existe un echilibru între contribuţia unui judeţ la bugetul de stat şi fondurile primite, transmite corespondentul Mediafax. Liderul UDMR Arad a spus că este necesară o reglementare legislativă prin care finanţarea comunităţilor locale să nu fie afectată de decizia politică, arătând că unele judeţe, precum Arad, au de suferit.

“Aradul, care produce foarte mult de ani, nu obţine pe plan local şi fondurile pe măsură. Mai ales anul acesta s-a accentuat o oarecare lăsare la urmă a Aradului la repartiţia fondurilor. La contribuţii, judeţul este pe locul şapte, dar la repartizare rămânem mult în urmă, pe locul 39. Nu este normal, e nevoie de un sistem legislativ care să asigure permanent fonduri, indiferent de ce culoare politică are guvernul. E necesară o finanţare în funcţie de contribuţia fiecărei comunităţi”, a declarat Bognar Levente. El a spus că propunerea UDMR este ca "anumite procente din TVA să rămână pe plan local, aşa cum o parte din impozitul pe venit rămâne pe plan local".

"Considerăm că atribuţiile care sunt descentralizate trebuie să aibă şi resursele financiare adecvate, iar aceasta e o soluţie bună. Ar putea ca 15 la sută din TVA să rămână pe plan local", a afirmat el. Conform sursei citate, "TVA reflectă puterea economică a comunităţilor, care ar putea deveni mai interesate să producă dacă vor să aibă resurse financiare mai mari".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE