2024-04-20 19:17

Europarlamentar USR-PLUS: România pierde 3 hectare de pădure pe oră

 |  09:30
Europarlamentar USR-PLUS: România pierde 3 hectare de pădure pe oră

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe afirmă că, până în 2030, Comisia Europeană doreşte trei miliarde de copaci în plus, iar România pierde trei hectare de pădure pe oră, pentru un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an din ţara noastră, anunță news.ro.

Vlad Gheorghe a transmis, printr-un comunicat de presă, că în noua strategie forestieră UE adoptată, vineri, de Comisia Europeană se menţionează 3 miliarde de noi arbori plantaţi pe teritoriul statelor membre până în 2030.

"Totodată, cel mai recent raport de ţară realizat de Comisie relevă o situaţie dramatică pentru România: exploatarea intensivă şi defrişările ilegale produc ne costă anual 6 miliarde de euro, iar ţara noastră pierde 3 hectare de pădure pe oră pentru un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an. Cifrele sunt citate şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede alocarea de min. 1 miliard de euro pentru împăduriri în România în următorii ani”, a afirmat Vlad Gheorghe.

El a precizat că pierderile generate de tăierile ilegale şi exploatările "fără cap" nu pot fi contorizate. Europarlamentarul a arătat că sunt peste 100 de victime în Germania în urma inundaţiilor masive din ultimele zile, că în Belgia nu sunt victime, dar pagubele materiale sunt consistente, iar în România, viiturile de anul acesta au luat şi vieţi omeneşti, au distrus căi de acces, podeţe, gospodării întregi.

Vlad Gheorghe a subliniat că este demonstrat ştiinţific că tăierile ilegale contribuie la creşterea riscurilor de dezastre prin efectele nocive asupra calităţii aerului şi a solului din zonele afectate.

El a afirmat că a solicitat o suplimentare bugetară care să permită ţărilor afectate de inundaţii să primească ajutor.

"Am solicitat deja la Bruxelles o suplimentare bugetară care să permită ţărilor afectate de inundaţii să primească ajutorul Uniunii prin Fondul de Solidaritate şi Mecanismul de protecţie civilă comunitară, însă degeaba investim bani dacă nu combatem infracţionalitatea de mediu”, insistă europarlamentarul USR-PLUS, care a propus înfiinţarea unui Procuror Verde European, cu atribuţii transfrontaliere.

El consideră că este nevoie de voinţa politică a autorităţilor de resort la nivel naţional şi de o corectă monitorizare, raportare şi colectare a datelor privind fauna şi flora din toate ţările UE.

"Nu puţine sunt cazurile în care în documentele de la Ministerul Mediului şi din instituţiile subordonate, tăierile ilegale nu există. Atât eu şi colegii mei din USR PLUS preocupaţi de problema pădurilor, cât şi activiştii de mediu şi jurnaliştii de investigaţie au arătat discrepanţe majore între documentaţia oficială şi situaţia din teren", a explicat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul USR-PLUS a menţionat că, fără raportări exacte legate de defrişări, România nu va putea accesa fonduri de la Uniunea Europeană.

"Dacă nu măsurăm corect şi complet defrişările, nu vom reuşi să reparăm ce s-a distrus în 30 de ani. Fără raportări exacte, nu vom putea accesa fondurile necesare de la Uniunea Europeană, iar cei care vor suferi cel mai mult sunt copiii noştri, generaţiile viitoare care în ritmul acesta vor mai vedea păduri doar în poze”, a susţinut europarlamentarul, vorbind despre noile prevederi ale Strategiei forestiere UE privind colectarea armonizată a datelor despre păduri la nivelul Statelor Membre.

El consideră că este aceeaşi situaţie pe care o reclamă specialiştii în cazul speciilor protejate, precum ursul brun, pentru care România nu deţine o statistică oficială a numărului de exemplare.

"Dacă autorităţile nu monitorizează, evident că nu raportează, deci în acte nu avem o problemă cu pădurile. Este grav că Ministerul de resort nu dă un semnal clar în favoarea colectării datelor şi implicit protejării pădurilor, dimpotrivă, a co-semnat recent o solicitare susţinută de industria lemnului prin care se dorea exact eliminarea obiectivelor privind datele din noua Strategie forestieră a UE”, a mai evidenţiat Vlad Gheorghe.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-07-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE