2021-09-21 23:36

Eurodeputaţii unguri şi Ministerul Ungar de Externe îl apără pe Tokes

 |  19:40
Eurodeputaţii unguri şi Ministerul Ungar de Externe îl apără pe Tokes

Răzvan Mateo Mateescu

Retragerea Ordinului “Steaua României” lui Laszlo Tokes, propusă miercuri de Consiliul acestui ordin preşedintelui Băsescu, a început să facă valuri pe la Bruxelles, chiar dacă vocile care se fac auzite acolo vorbesc tot în maghiară. Europarlamentarii partidului FIDESZ au făcut declaraţii potrivit cărora, colegul lor, eurodeputatul Tokes este ţinta unui spectacol politic prin care se urmăreşte discreditarea şi intimidarea celor care luptă pentru drepturile minorităţii maghiare, informează agenţia maghiară de presă MTI.

Eurodeputaţii unguri consideră că retragerea ordinului acordat unui erou al Revoluţiei  Române, pastorul „campion al libertăţii” reprezintă un atac grav la adresa libertăţii de exprimare.

De asemenea, chiar dacă recunoaşte dreptul suveran al României de a alege pe cine decorează şi cui îi retrage decoraţiile, Ministerul de Externe al Ungariei a anunţat că este foarte îngrijorătoare posibila retragere a ordinului lui Tokes. Ministerul ungar apreciază că este o acţiune prin care este umilită comunitatea maghiară din România şi urmăreşte intimidarea celor care solicită autonomia. Ministerul ungar de Externe îşi mai exprimă dezamăgirea faţă de hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României“ de a considera că Laszlo Tokes nu este demn de această decoraţie.

Acum  hotărârea de retragere a decoraţiei îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a declarat, miercuri seară, că nu face nici un pas până nu află motivaţia din raportul Consiliului de Onoare. Mai mult, preşedintele susţine că nu va fi uşoară decizia, pentru că nu vrea să se repete ce s-a întâmplat în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, căruia a încercat să îi retragă acelaşi ordin.

„Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil”, a spus Băsescu, dar a adăugat că „trebuie să facă un raport argumentat” deoarece Vadim a atacat în instanţă documentul prin care se recomanda ridicarea decoraţiei sale şi Administraţia Prezidenţială a pierdut.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE