2024-04-16 15:14

Disensiuni în Coaliție: Vasile Dîncu o acuză pe Ligia Deca de ”ABUZ de putere”. Liberalii răspund ironic

 |  17:13
Disensiuni în Coaliție: Vasile Dîncu o acuză pe Ligia Deca de ”ABUZ de putere”. Liberalii răspund ironic

Demiterea secretarului de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru a încins spiritele în Coaliție. Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat joi că, în cazul în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu va reveni asupra deciziei de a retrage atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, social-democraţii sunt "obligaţi" să ceară demisia ministrului şi să renunţe la colaborarea cu echipa sa. Replica liberalilor nu a întârziat să apară.

Fostul ministru al Apărării, actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, cel care ceruse amânarea dezbaterii Legilor Educației, a avertizat-o pe Ligia Deca că dacă nu îi va reda atribuțiile lui Florin Lixandru atunci PSD ar putea cere demiterea sa din Guvern.

„Nu pot înțelege secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare. Acțiunea de retragere a atribuțiilor Domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnități, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorității, dar în același timp nu poate să se exercite de maniere discreționare sau după criterii de simpatii politice. Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi - PSD - atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, i-a recomandat lui Vasile Dîncu să se consulte cu liderii PSD, înainte de a avea „ieșiri publice foarte agresive”, precizând că este vorba despre „reacții resentimentare” care care nu-l ajută pe el şi nici coaliţia de guvernare.

Reacția liberalului vine în contextul în care Vasile Dîncu a avertizat că PSD va cere demisia ministrului Educației, Ligia Deca, în cazul în care nu se rezolvă situația retragerii atribuțiilor secretarului de stat Florin Lixandru.

„Nu e prima oară când domnul Dîncu nu este la curent sau nu e informat în legătură cu deciziile din cadrul coaliţiei. Situaţia reclamată şi acuzele domnului Dîncu s-au rezolvat de ieri seară de la şedinţa coaliţiei.

E adevărat, domnul Dîncu nu a fost acolo, nu ştiu dacă a fost invitat sau nu, dar înainte de a avea aceste ieşiri publice foarte, foarte agresive, ar fi bine să se consulte cu conducerea PSD şi să se informeze în legătură cu anumite situaţii sau persoane pe care dânsul le aminteşte în această declaraţie publică.

De altfel, sunt nişte reacţii resentimentare, aş putea spune, care nu îl ajută cu nimic pe domnul Dîncu şi, evident, nu ajută nici coaliţia", a declarat Ionuț Stroe, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai precizat că Vasile Dîncu a avut „o solicitare individuală” sau a fost „un gând exprimat”. În opinia sa, secretarul de stat „şi-a recăpătat atribuţiile în cadrul Ministerului Educaţiei”..

"Dar mult mai important decât situaţia aceasta, care, practic, e normal să facă presă, este faptul că, timp de câteva ore, legile educaţiei au fost subiectul coaliţiei. Acolo s-au purtat discuţii foarte serioase pe forma acestor legi, de idei, de lucrurile care vor fi cuprinse în această reformă amplă a educaţiei. Şi probabil că în curând vom ajunge şi la un acord politic general în cadrul coaliţiei să le putem promova şi în Parlament. Acesta este lucrul mult mai important decât situaţia reclamată de domnul Dîncu", a adăugat Stroe.

De asemenea, liberalul a menționat că aceste legi ar putea fi definitivate până în 15 februarie.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-02

In legatura cu acest articol...

Bilanț DNA: Dosarele aflate în lucru vizează prejudicii totale estimate de peste 4 miliarde de euro

Sindicaliștii din Sănătate anunță trei zile de proteste în fața Guvernului. Vezi care sunt revendicările lor

A început distribuirea CARDURILOR DE ENERGIE, prin intermediul poştaşilor




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE