2021-07-28 17:46

DISCURS: Băsescu a venit cu un plan de acţiune şi cere parteneriatul Guvernului şi Parlamentului

 |  21:00
DISCURS: Băsescu a venit cu un plan de acţiune şi cere parteneriatul Guvernului şi Parlamentului

O sală fără liberali şi conservatori, dar cu un balcon plin de ambasadori a asistat marţi la discursul preşedintelui Traian Băsescu pe teme de politică externă. Aşa cum au anunţat, senatorii şi deputaţii PNL nu au fost prezenţi în plenul reunit al celor două Camere. Cu o singură excepţie: Ghişe. Ioan Ghişe. Liberalul a cerut cuvântul înainte de aprobarea ordinii de zi şi a reluat ideea sa că preşedintele este încă suspendat şi nu are dreptul să se adreseze Parlamentului. Ghişe i-a cerut lui Valeriu Zgonea, care a prezidat şedinţa comună, să supună votului plenului reunit „procedura de urmat” după decizia Curţii Constituţionale de respingere a referendumului. Zgonea i-a respins cererea pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile statutare şi Parlamentul nu poate vota o decizie a CCR, prin urmare, a supus votului ordinea de zi, cu discursul preşedintelui Băsescu la primul punct. Ghişe a stârnit râsete la numărarea singurului vot împotriva ordinii de zi, al lui.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început discursul vorbind despre cele trei axe principale ale României în politică externă, respectiv apartenenţa la uniunea Europeană, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA.

Chiar în primul minut al expunerii, Ghişe a arătat tricoul cu sloganul „Poporul a decis, Băsescu e demis” chiar în faţa tribunei unde vorbea preşedintele. Apoi şi-a strâns lucrurile şi a plecat.

Preşedintele le-a mulţumit românilor că au suportat austeritatea

Primul dintre obiectivele principale pe care le-a identificat Băsescu este statul de drept în ţara noastră. Preşedintele spune că s-au făcut progrese semnificative în ultimii ani pentru modernizarea statului, respectiv Legea micii reforme, cele patru Coduri, Legea educaţiei, a dialogului social, a pensiilor, a salarizării. Băsescu consideră că România s-a bucurat de cea mai mare credibilitate atunci când a adoptat aceste legi care au permis o restabilire rapidă a echilibrelor macro şi reluarea creşterii economice. Preşedintele a mulţumit românilor care au suportat aceste măsuri grele de austeritate. Pentru a finaliza modernizarea statului, avem nevoie de câţiva paşi legislativi: legea sănătăţii care să permită asigurările private de sănătate, reorganizarea administrativă, legea electorală nouă şi revizuirea Constituţiei, a mai precizat şeful statului.

Un al doilea obiectiv este adoptarea monedei euro, care este „o obligaţie asumată”, conform tratatului de aderare, deşi termenul de 2015 a devenit nerealist, crede preşedintele. Băsescu crede că efortul conjugat al Guvernului şi al BNR poate duce la îndeplinirea ultimelor două criterii neîndeplinite.

Apelul către Ponta

Premierul Victor Ponta a asistat din „prima bancă” a rândului destinat PSD, în general destul de atent, dar a avut minute bune în care a stat „pe net”, pe telefonul său. În alte momente, a avut discuţii cu Dan Nica sau cu alţi colegi, care se aşezau pe rând, în scaunul gol din spatele prim-ministrului.

Băsescu i-a captat atenţia lui Ponta cu apelul către Executiv pentru „depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, creşterea competivităţii înainte de a intra în zona euro”. Preşedintele e de părere că nu trebuie să întârziem prea mult şi e esenţial ca în 2-3 ani să adoptăm moneda europeană pentru a evita să contribuim la „crearea Europei cu două viteze”.

În fine, referindu-se la accesul în Schengen, preşedintele consideră că îndeplinim toate criteriile, dar cel mai important lucru este, însă, politic: „Intrarea în Schengen înseamnă că România e credibilă, iar celelalte state au încredere că va fi un străjer corect al frontierelor UE”, pentru că „unele state leagă accesul de lupta anticorupţie”. „Vă propun să facem din intrarea în Schengen un obiectiv de interes naţional pe care să le asumăm împreună - Guvern, Parlament, preşedinte”, a spus Băsescu.

Planul în cinci puncte al preşedintelui

Preşedintele are un plan de acţiune cu cinci solicitări care crede că „vor netezi şansele de intrare în Schengen înainte de sfârşitul anului”: desemnarea conducerii Parchetului General şi DNAîn cel mai scurt timp; îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă; un statut al parlamentarilor care să-i facă egali cetăţenilor obişnuiţi; implementarea noului Cod penal; un angajament al Parlamentului de a avea un cod de conduită al parlamentarilor.

„Vă asigur de dorinţa mea fără rezerve de a avea un parteneriat care să ne ducă la succes. (...) Aceste trei elemente - stat modern şi de drept, acces în zona euro, acces în zona Schengen - sunt elemente în care nu putem avea contradicţii, chiar dacă avem păreri diferite unii despre ceilalţi”, a declarat Băsescu.

În încheiere, preşedintele a făcut un apel la „liderii acestei ţări”, la responsabilitate în declaraţii, pentru că au în spate 60-70% din votul populaţiei şi e esenţială pentru cei ce i-au votat, dar şi pentru partenerii europeni. „Nu aş vrea ca România să fie etichetată foarte curând ca o ţară eurosceptică. (...) În cele trei probleme enunţate, în mine puteţi avea oricând un partener de nădejde”, a promis din nou Traian Băsescu. 

Prezenţa lui Ponta şi absenţa lui Antonescu, fără legătură cu unitatea USL

Guvernul susţine în totalitate obiectivele despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu în Parlament. Declaraţia a fost făcută de premierul Victor Ponta, care a subliniat că, având în vedere calitatea sa instituţională, nu ar fi putut lipsi de la discursul preşedintelui Traian Băsescu din Parlament, aşa cum a făcut Crin Antonescu.

„Vorbim de apartenenţa la UE, la NATO, parteneriatul strategic cu SUA, intrarea în spaţiul euro şi în spaţiul Schegen. Acestea sunt obiective fundamentale pe care Guvernul pe care-l conduc le susţine, le are în programul de guvernare”, a spus Ponta. El a arătat: „E important să auziţi ce spune preşedintele ţării, ce spune prim-ministrul. Evident că asta nu înseamnă că nu o să citiţi în continuare tot felul de consilieri prezidenţiali sau analişti care, fie din prostie, fie din ticăloşie, vorbesc mereu de cum ne ducem noi nu ştiu unde, în Rusia, în Kazahstan sau mai ştiu eu unde”.

Întrebat dacă prezenţa sa la discursul preşedintelui Traian Băsescu din Parlament ar ajuta la unitatea USL, în condiţiile în care Crin Antonescu a lipsit intenţionat, premierul Victor Ponta a răspuns: „Ce are coada vacii cu ştampila primăriei?”. Premierul a menţionat că discursul preşedintelui Traian Băsescu a fost susţinut în faţa Parlamentului şi că acesta nu are legătură cu deciziile politice ale USL.

Crin: Un gest politic

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a explicat, marţi, de ce a lipsit de la discursul şefului statului din Legislativ. „Nu e vorba, aşadar, de faptul că aş avea o altă treabă, sau mi-aş găsi un pretext, sau că aş fi ocupat, sau, aşa cum văd că înţeleg unii, «nu aş dori să vin la muncă», citez, oricât ar fi de jenant, ci este vorba de faptul că e un moment politic şi un gest politic al cărui înţeles mi-l asum pe deplin”, a susţinut Antonescu.

El i-a răspuns, astfel, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a declarat, luni, că va participa la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului pentru că, dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci cineva trebuie să şi muncească.

Întrebat cum se face că a luat decizia de a lipsi de la discursul preşedintelui din Parlament, însă a participat alături de acesta la întâlniri atât oficiale, cât şi neoficiale, Antonescu a susţinut că şeful statului a făcut o solicitare de discuţii „în calitatea sa legală de preşedinte al ţării” pe subiecte de interes naţional.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639874-03-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE