2020-11-29 10:58

Consiliului Minorităţilor Naţionale cere demisia primarului din Târgu Mureș

 |  10:14
Consiliului Minorităţilor Naţionale cere demisia primarului din Târgu Mureș

Consiliului Minorităţilor Naţionale a înaintat o declarație prin care îi cere primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, să își ceară scuze pentru afirmațiile discriminatorii și instigatoare la ură prezente într-o postare de-a sa de pe Facebook și să își prezinte demisia.

Suntem ferm convinşi că nimeni nu poate controla viaţa intimă şi familială. Aceste afirmaţii ne amintesc de România ceauşistă, în care statul controla dreptul de a naşte copii. Cine afirmă aşa ceva, nu are ce căuta într-o funcţie publică! Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-şi ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, şi totodată, să demisioneze din funcţia pe care o ocupă”,  se arată în declaraţia comună.

Prezentăm imtegral declaraţia:

”Noi, membrii Consiliului Minorităţilor Naţionale, prin prezenta declaraţie comună condamnăm afirmaţiile rasiste ale primarului municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea.

Afirmaţiile edilului sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare şi conflicte între locuitorii acestei ţări. Totodată încalcă mai multe prevederi din Constituţie, care prevăd că: cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări (art.16), autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private (art.16, alin.1), persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri (art.16, alin.2), părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine (art.47, alin.1), copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor (art.49, alin.1), statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trăi decent (art.29, alin.6), respectiv, România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială, (art.4, alin.2).

Suntem ferm convinşi că nimeni nu poate controla viaţa intimă şi familială.

Aceste afirmaţii – deşi au trecut 30 de ani de la căderea comunismului – ne amintesc de România ceauşistă, în care statul controla dreptul de a naşte copii.

Cine afirmă aşa ceva, nu are ce căuta într-o funcţie publică!

Amintim faptul că municipiul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care convieţuiesc paşnic de sute de ani.

Prin afirmaţiile sale, primarul Dorin Florea, a incitatat populaţia din Târgu Mureş şi ţară, la ură şi discriminare împotriva minorităţii rome.

Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-şi ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, şi totodată, să demisioneze din funcţia pe care o ocupă”.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, după afirmaţiile privind realizarea de anchete sociale în cazul cuplurilor care vor să aibă un copil. CNCD a constatat că acestea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare şi încalcă prevederile din Constituţie privind dreptul la viaţă intimă, familială şi privată.

Dorin Florea susţinea, într-o postare pe Facebook intitulată "Aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie o mare responsabilitate într-un stat civilizat", că "lipsa dezbaterilor publice şi a discuţiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern şi alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate".

"Aşa se întâmplă şi în cazul legislaţiei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. De mai bine de şase ani, am atras atenţia asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează. Reiau acest subiect şi propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri:

- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;

- situaţie financiară acceptabilă;

- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;

- vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.", scria Florea.

El adăuga că, în cazul în care un cuplu care nu îndeplineşte aceste condiţii are totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat, pentru a avea condiţii corespunzătoare.

 

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE