2021-07-28 17:01

Ce salarii au angajații MAE și cine câștigă mai mult decât ministrul. Cine este secretarul general MAE care câștigă dublu față de ministrul Corlățean.

 |  19:28
Ce salarii au angajații MAE și cine câștigă mai mult decât ministrul. Cine este secretarul general MAE care câștigă dublu față de ministrul Corlățean.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat pe site-ul său salariile pe care le-au încasat angajații din centrala instituţiei pe luna aprilie. Pe listă sunt aproximativ 800 de persoane, inclusiv miniștri, secretari de stat, referenți, directori, șefi de birou, consilieri și atașați consulari. Deși în fruntea ministerului se află Titus Corlățean, acesta câștigă în jur de 5.000 de lei, în timp ce un director general încasează în jur de 13.000 lei, iar secretarul general MAE, 12.000 de lei. De menţionat că Guvernul Ponta a decis, printr-o ordonanță de urgență, ca membrilor corpului diplomatic și consular care se află la pensie să li se acorde o indemnaţie lunară de până la 3.571 lei. Decizia urmeză să fie pusă în aplicare din 2014 și a fost argumentată de Executiv prin necesitatea unei compensări băneşti pentru „vicisitudinile“ suportate de aceştia.

Lista publicată de MAE surprinde prin categoriile de personal care ajung să câștige aproape triplu față de șeful diplomației românești. Potrivit evidenței de pe site-ul www.mae.ro, atât ministrul Titus Corlățean, cât și Cristian David, ministrul delegat pentru Relația cu românii de pretutindeni, câștigă 5.364 de lei, fiind primii pe listă, deși cel mai mare salariu din personalul administrativ îl are secretarul general al MAE, după cum reise din aceeași evidență.

Leafă dublă

Tabelul cu salariile de pe luna aprilie poate fi consultat accesând următorul link:. Potrivit organigramei de pe site-ul Ministerului, funcția de secretar general este ocupată de către Sorin Moise. Acesta are un salariu de 12.507 lei și a preluat postul din 8 mai 2013, potrivit evidenței site-ului. Un fapt ce strârnește controverse este reprezentat de imposibilitatea accesării declarației de avere a acestuia, în timp ce alte declarații de avere pot fi accesate.

 

Peste 10.000 lei

O altă categorie privilegiată este aceea a directorilor din cadrul ministerului, care au funcții asimilate la rangul de ambasador. În fruntea celor mai bine plătiți, având poziția 35 pe listă, se află un director general, grad II clasa 103, asimilat cu funcția de ambasador, gradația 5 clasa 105, care câștigă  13.152 lei, după cum se vede în tabel. Totodată, un alt director general, grad II clasa 103, cu rangul de ambasador, gradaţia 5 clasa 105, are un salariu de 11.535 lei. Un angajat care ocupă funcția de director grad I clasa 99, asimilat rangului de judecător, vicepreşedinte curte de apel, are un salariu de 12.359 lei.

Personal diplomatic și administrativ

 

Potrivit unui răspuns trimis de MAE ziarului PUTEREA, există două tipuri de personal care lucrează în  centrala MAE: personal diplomatic/consular şi personal contractual/administrativ. Astfel, personalul contractual/administrativ este implicat în activităţi privind managementul intern al instituţiei în domenii precum: secretariat, tehnologia informaţiilor, financiar-contabilitate, logistică, achiziţii publice şi resurse umane. Pe de altă parte, personalul diplomatic al României se ocupă cu realizarea şi implementarea politicilor şi strategiilor naţionale în domeniul relaţiilor externe ale României. De asemenea, creează şi dezvoltă cadrul necesar menţinerii relaţiilor diplomatice cu structurile organizaţiilor internaţionale.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-22

Mai multe imagini:
Ce salarii au angajații MAE și cine câștigă mai mult decât ministrul. Cine este secretarul general MAE care câștigă dublu față de ministrul Corlățean.
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE