2021-07-28 15:56

UPDATE. Camera Deputaţilor: A început dezbaterea moţiunii PDL privind companiile de stat

 |  08:00

UPDATE ora 17.15: Plenul Camerei Deputaţilor a început marţi dezbaterea moţiunii simple semnate de 52 de deputaţi ai Partidul Democrat Liberal (PDL) - "Companiile de stat sub guvernarea USL: management privat sau cumetrie de partid?".

La lucrările plenului şi-au anunţat prezenţa 254 de deputaţi. Moţiunea este citită de deputatul PDL Alexandru Nazare.

În textul moţiunii Guvernul USL este acuzat că "a creat în companiile de stat noi locuri de muncă pentru politruci şi clientelă politică, condamnând economia românească la degradare, insolvenţe şi falimente".

Semnatarii moţiunii propun prezentarea de urgenţă de către viceprim-ministrul desemnat pentru coordonarea ministerelor economice, în Parlament, a unui raport asupra respectării OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, urgentarea numirii unor conduceri profesioniste, selectate de consultanţi independenţi, în baza unor criterii transparente şi imparţiale la toate companiile de stat şi reluarea procedurilor pentru numirea conducerilor la acele companii de stat unde au fost desemnate persoane implicate politic şi fără experienţă în domeniul de activitate.

"Guvernarea USL şi-a bătut însă joc de aceste angajamente (n.r. ale guvernării PDL), iar managementul privat a fost înlocuit cu managementul politic, de partid. Ministerele Economiei şi al Transporturilor au cheltuit sume impresionante de bani pentru a recruta directori la companiile de stat din subordine, directori care în cele mai multe cazuri sunt calificaţi de recomandările politice cu care au venit. Aşa se face că la finalul anului 2012 ţinta pentru reducerea arieratelor la cele 19 companii de stat prevăzute în Acordul cu FMI a fost depăşită, de la 9 miliarde de lei până la 12,7 miliarde de lei", se arată în moţiunea semnată de 52 de deputaţi PDL.

Câteva dintre exemplele "managementului în viziunea USL" menţionate în moţiune sunt: TAROM, Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională "Administraţia Canalelor Navigabile", METROREX, CNCF CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Complexul Energetic Oltenia, Poşta Română, Transelectrica, Salrom, Nuclearelectrica, Transgaz.

"La Oltchim şi Hidroelectrica nici nu s-au mai obosit să numească management privat, le-au băgat direct în insolvenţă, deşi ambele trebuiau să aibă conduceri profesioniste din vara anului trecut, când USL era ocupat cu suspendarea statului de drept, şi poate n-am mai fi ajuns să avem mii de oameni lăsaţi pe drumuri", se menţionează în textul moţiunii.

Deputaţii PDL atrag atenţia prin această moţiune simplă asupra gravităţii temei managementului profesionist în companiile de stat.

"Guvernul USL trebuie să înţeleagă în ceasul al 12-lea că deţinerea unei majorităţi covârşitoare în Parlament nu poate fi un medicament pentru însănătoşirea României, atâta timp cât eşecuri răsunătoare precum introducerea managementului profesionist în companiile de stat riscă să izoleze România de partenerii săi internaţionali. (...) Partidul Democrat Liberal solicită miniştrilor care au în coordonare companii de stat să îşi asume responsabilitatea numirii unui management profesionist, eficient la conducerea acestora astfel încât bugetul de stat să nu mai fie împovărat de arieratele acumulate. Asigurarea unui management profesionist, pe criterii identice celor care funcţionează în mediul privat, este singura şansă pentru ca economia României să revină la rate de creştere sustenabile, iar competitivitatea noastră în raport cu celelalte state membre UE să crească", se mai arată în documentul citat, informează Agerpres.

Deputaţii se întorc marţi la serviciu, plenul Camerei având înscrisă pe ordinea de zi dezbaterea moţiunii simple iniţiate de Partidul Democrat Liberal - "Companiile de stat sub guvernarea USL: management privat sau cumetrie de partid?". Documentul ar urma să fie supus votului final miercuri, 8 mai.

"Pe data de 7 mai, la ora 16,00, se dezbate moţiunea simplă şi pe data de 8 mai se votează", declara, pe 23 aprilie, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Vicepreşedintele PDL Alexandru Nazare afirma, la acea vreme, că democrat-liberalii au luat decizia depunerii unei moţiuni pentru că au constatat că managementul privat, implementarea acestui proiect important agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi partenerii internaţionali a eşuat.

Depunerea moţiunii simple a PDL a fost anunţată pe 23 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor, de către deputatul democrat-liberal Mircea Toader, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639880-05-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE