2021-07-26 23:51

Bugetul, miza sesiunii extraordinare.Parlamentarii îşi modifică Statutul după bunul plac

 |  21:00
Bugetul, miza sesiunii extraordinare.Parlamentarii îşi modifică Statutul după bunul plac

Luni se reunesc Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a convoca sesiunea extraordinară a Parlamentului, programată să înceapă marţi. Parlamentarii au pe ordinea de zi modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor, prin care vor să îşi creeze un scut împotriva justiţiei, bugetul celor două Camere, validarea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, şi, mai ales, proiectul Bugetului de stat.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a stârnit de departe cea mai mare dezbatere printre parlamentari, întrucât propunerea a venit din partea grupului PSD, în timp ce senatori sau deputaţi din opoziţie au declarat că statutul parlamentarilor nu trebuie modificat astfel încât aleşii să se poată sustrage de la prevederile justiţiei, prin crearea unei superimunităţi.

Bugetul ajunge miercuri

Premierul Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că proiectul de buget pe anul 2013 va fi, cel mai probabil, aprobat în şedinţa de Guvern din 23 ianuarie, urmând să fie trimis Parlamentului, care va fi convocat din 21 ianuarie. „Am discutat în cadrul USL şi am decis să solicităm colegilor din conducerea Parlamentului convocarea Parlamentului începând cu data de 21 ianuarie, luni. (…) Guvernul să negocieze cu delegaţia partenerilor internaţionali - CE, FMI şi BM - datele bugetului pe 2013, buget care, cel mai probabil, în şedinţa din 23 va fi aprobat şi trimis către Parlament”, a spus Ponta.

Băsescu a primit statutul

Controversatul proiect de modificare a Legii privind Statutul parlamentarilor a ajuns şi la şeful statului, dar preşedintele nu se va pronunţa asupra documentului. Iată explicaţia dată de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului: „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constituţia României, preşedintele României se pronunţă pe legi aprobate de Parlament, nu pe proiecte de lege”. În plus, Crin Antonescu nu a fost anunţat la timp de Valeriu Zgonea că proiectul de lege va ajunge şi la Traian Băsescu. Pe de altă parte, Valeriu Zgonea şi-a argumentat actul, spunând că a fost decizia lui personală de a trimite proiectul la Cotroceni: „Domnul Antonescu a fost luat prin surprindere pentru că eu nu l-am anunţat în timp util despre decizia mea personală de a informa Preşedinţia cu privire la aceste modificări de statut”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE