2021-06-25 07:05

Avocatul Poporului, în urma anchetei realizate la Ditrău: Apariția cetățenilor străini a acutizat un conflict deja existent

 |  13:00
Avocatul Poporului, în urma anchetei realizate la Ditrău: Apariția cetățenilor străini a acutizat un conflict deja existent

Avocatul Poporului a constatat, în urma anchetei făcute la Ditrău în cazul celor doi brutari din Sri Lanka, că exista un conflict mai vechi între patronii firmei şi foşti angajaţi, iar apariţia celor doi cetăţeni străini l-a acutizat.

Pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat în faţa primăriei, ei fiind nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi brutari din Sri Lanka. Oamenii susţineau că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

"În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia, pe de altă parte. Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat şi lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului", potrivit unui comunicat al AP.

AP afirmă că această situaţie a fost posibilă şi în contextul "unor informaţii eronate şi nefundamentate" venite din surse mass-media.

"Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual. În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuţiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situaţia se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situaţie nedorită, cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru", informează AP.

Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au constatat că primarul localităţii "a gestionat corespunzător situaţia" şi a depus toate diligenţele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii pe viitor, primarul din localitate a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea şi combaterea fenomenelor sesizate. Cazul va continua să rămână în atenţia Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflaţi pe teritoriul României, menţionează AP.

Cu această ocazie, instituţia Avocatul Poporului reaminteşte faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind discursul instigator la ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-07Parerea ta...

PRIVEșTE
07 Feb 2020

Aproximativ 400 - 500 de migranți s-au adunat pe granița de sud a Ungariei și au plecat spre Europa de Vest. Mulțimea era pașnică, iar unii dintre ei chiar au spus că nu vor tolera „vandalismul” și vor să traverseze frontiera în mod pașnic. Autoritățile sârbe au transportat toți migranții înapoi la un centru de primire din sudul Serbiei devreme dimineața, a informat Pannon RTV vineri dimineață.
DESTEPT
08 Feb 2020

Aduc toate bolile si mizerile , neamului lor , de maimute . Fura , ataca , distruge , droguri , depravari , dece dere umana , fara munca si pomeni de bani si locuinte
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE