2020-11-29 10:40

Aruncând vina pe COVID-19, ministrul Bogdan Aurescu „Trabuc” spune că a aniversat semnarea Tratatului de la Trianon în…2018 - Anul Centenarului Marii Uniri

 |  12:54
Aruncând vina pe COVID-19, ministrul Bogdan Aurescu „Trabuc” spune că a aniversat semnarea Tratatului de la Trianon în…2018 - Anul Centenarului Marii Uniri

PUTEREA a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care mai nou a fost botezat de subalterni cu numele de Trabuc, cu referire la faptul că a fumat trabuc în perioada stării de urgență cu mănuși de protecție la petrecerea premierului Orban de la Palatul Victoria, “o listă a manifestărilor organizate de către MAE în România și străinătate cu ocazia împlinirii, pe 4 iunie 2020, a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon”.

Răspunsul ministrului Aurescu - “Trabuc” a fost unul uluitor și care nu mai lasă loc la niciun comentariu.

„Aniversarea din 4 iunie trebuie plasată în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri”

 

„Aniversarea din 4 iunie trebuie plasată în contextul aniversării centenarului (n.r. - adică în 2018) și a  ansamblului de tratate internaționale care a stat la baza noii arhitecturi europene create după Primul Război Mondial. În ceea ce privește acțiunile de diplomație publică pe care misiunile din străinătate și MAE le-au putut programa sau organiza în această perioadă, marcată de actuala criză pandemică, acestea sunt strict limitate de măsurile restrictive și preventive luate atât de autoritățile din țările de reședință, precum și ținând cont de instrucțiunile transmise, încă din luna martie 2020, de Centrala MAE, privind liniile de acțiune și conduită în vederea menținerii unui nivel cât mai înalt de siguranță în activitatea misiunilor diplomatice, menite să protejeze atât personalul de la misiunile României, cât și publicul larg. Așadar, aceste măsuri de siguranță au restrâns în mod  obiectiv spectrul de acțiuni de diplomație publică pe care misiunile din străinătate și MAE le-au putut programa sau organiza”, se menționează în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe pentru PUTEREA. Practic, Bogdan Aurescu - Trabuc susține că nu a putut organiza niciun eveniment dedicat semnării Tratatului de la Trianon din cauza epidemiei de COVID-19, comunicându-ne că au fost organizate acțiuni în 2018, adică în Anul Centerarului Marii Unirii. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe încearcă să ne convingă că chiar s-a preocupat de ziua de 4 iunie, marcând evenimentul „printr-un concept unitar, consecvent și integrator a Centenarului Marii Uniri”. „Revenind la abordarea mai largă privind marcarea printr-un concept unitar, consecvent și integrator a Centenarului Marii Uniri și  finalului Conferinței de Pace de la Paris, vă prezentăm în continuare o listă ne-exhaustivă a acțiunilor reprezentative de marcare a acestor evenimente, cu mențiunea că demersurile organizate la nivelul Centralei MAE sunt preluate și completate de misiunile diplomatice ale României și institutele culturale românești din străinătate, care au organizat la rândul lor diverse manifestări pe temele menționate, în țările de reședință”, se menționează în răspunsul MAE. Numai că lista „ne-exhaustivă a acțiunilor reprezentative de marcare a acestor evenimente” include opt evenimente care au avut loc în urmă cu doi ani, adică în 2018. Orice comentariu este inutil!

Trebuie precizat că Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state - pe de o parte - și de Ungaria, pe de altă parte, aceasta fiind reprezentată de Agost Benárd și Alfréd Drasche-Lázár. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu, fost ministru.Tratatul a fost ratificat de Marea Britanie în mai 1921 și de Franța în iunie 1921, confirmându-se astfel frontierele fixate pentru România și integritatea teritorială a țării noastre.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE