2024-04-25 23:04

Soprana Angela Gheorghiu, dezamăgită: Cultura, în România, este un subiect prea puțin interesant

 |  10:00
Soprana Angela Gheorghiu, dezamăgită: Cultura, în România, este un subiect prea puțin interesant

A susținut concerte pe toate scenele lumii, însă în țara natală nimeni nu a invitat-o să cânte. Soprana Angela Gheorghiu vorbește despre dezamăgirea pe care a trăit-o în cariera ei de peste trei decenii.

Angela Gheorgiu și-a amintit de ziua de 20 iunie 1990, când, la absolvirea Conservatorului, a cântat pentru prima și singura oară pe o scenă din România. Era spectacolul susținut cu prilejul examenului de absolvire a Universității de Muzică din București. 

De atunci, Angela Gheorghiu nu a mai urcat niciodată pe o scenă din România, iar motivul este că nu a fost invitată de nimeni.

„Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990.

În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală”, a dezvăluit soprana pe contul ei de socializare.

Considerată una dintre cele mai mari soprane ale lumii, Angela Gheorghiu a fost distinsă, de mai multe universități din România, cu titlul de Doctor Honoris Causa. Decorată de Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincții onorifice din partea ministerelor culturii din Franța și România. 

Cu toate acestea, soprana spune că instituțiile de cultură din România nu știu să-și respecte valorile. 

„În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întamplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc). 

Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. 

Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, mai scrie cântăreața de operă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE