2021-07-26 22:56

Înfrumuseţare fără riscuri. Totul despre colorarea pielii şi a părului cu Henna

 |  19:51
Înfrumuseţare fără riscuri. Totul despre colorarea pielii şi a părului cu Henna

Gabriela Dumba

Henna este o plantă originară din India, care este tot mai des folosită în industria cosmetică, atât pentru vopsirea părului într-un mod 100% natural, fără efecte secundare, cât şi pentru bronzarea pielii. În ceea ce priveşte colorarea părului, Henna, în starea ei pură, conferă doar nuanţe de roşu părului şi nu galben, negru sau maro, aşa cum se mai găseşte în comerţ, acestea din urmă fiind amestecuri de Henna cu diverşi compuşi chimici care dăunează sănătăţii părului. Persoanele care îşi doresc o piele de ciocolată tot timpul, dar se tem de efectele solarului sau al altor metode de bronzare existente pe piaţă, ar trebui să ştie că bronzarea cu Henna nu implică riscuri, ba chiar hidratează şi tonifiază epiderma.

Fiind 100% naturală, bronzarea cu Henna este foarte potrivită pentru persoanele care nu se pot expune la soare, dar şi pentru cele care suferă de afecţiuni cum ar fi dermatită sau vitiligo. În Maroc, bronzarea cu Henna nu este neapărat un ritual de bronzare, ci mai de grabă unul de protecţie a pielii împotriva soarelui. Henna colorează părul în nuanţe diferite de roşu, de la roşu cărămiziu până la maro roşcat, în funcţie de culoarea naturală a părului. În prezent, pe piaţă există o gamă vastă de nuanţe de Henna, însă acelea nu sunt 100% pure pentru că Henna, în stare pură, nu vine în mai multe culori, susţin specialiştii divahair.ro. Producătorii care susţin că obţin mai multe culori de vopsea naturală din Henna, folosind rădăcinile, tulpina sau alte părţi ale plantei, uită să îţi spună că probabil utilizează şi alţi compuşi pentru culorile finale. Singura parte a plantei Henna care se foloseşte în vopsirea părului este reprezentată de frunzele acesteia, iar amestecul cu rădăcini sau tulpină nu schimbă nuanţa obţinută. Chimicalele, sărurile minerale sau alte plante - acestea sunt elementele care schimbă culoarea vopselei. Aceste amestecuri se numesc vopsele mixte. Dacă descoperi pe o cutie de vopsea Henna în altă culoare decât roşu menţiunea că produsul este obţinut integral din Henna, poţi fi sigură că nu este adevărat. Nu există Henna galbenă, neagră sau maro. Henna pură este benefică pentru sănătatea părului, însă dacă vrei să foloseşti un amestec care să îţi coloreze părul în altă culoare, trebuie să fii atentă la ingrediente. Pe lângă schimbarea culorii părului, Henna (cea naturală, nu amestecată cu compuşi chimici sau săruri minerale) are şi alte efecte pozitive asupra părului: îţi întăreşte firul de păr, îi oferă un plus de strălucire, reduce mătreaţa şi elimină posibilii paraziţi în cazul în care aceştia există (cum ar fi păduchii).

Bronzare fără riscuri

Dat fiind pericolul real pe care îl reprezintă pentru frumuseţe şi, mai ales, pentru sănătate radiaţiile solare, dar şi ultravioletele din solare, în tot mai multe saloane de înfrumuseţare se promovează bronzarea cu Henna. Acest tip de colorare a pielii este prezentat ca fiind singura metodă 100% naturală, fără efecte secundare şi, având în vedere că pudra de Henna este realizată din frunzele plantei Lawsonia inermis, fără alte adaosuri de chimicale, am putea oferi o bilă albă acestei proceduri de înfrumuseţare. Ingredientul principal, Taninul, cu efect de tonifiere, de întărire a vaselor sangvine fragile şi de închidere a porilor, combinat cu loţiunea de bronzare, obţinută din extrase vegetale, bogate în vitamine, minerale şi oligoelemente cu proprietăţi astringente, antibacteriene, contribuie la menţinerea unei hidratări a epidermei. Pentru că se prezintă sub formă de pulbere, Henna se mai poate combina şi cu apă de trandafiri şi un ulei special.

Înainte de prima terapie de bronzare cu Henna se aplică un gomaj cu argilă Rhassoul pentru îndepărtarea delicată a celulelor moarte, catifelarea şi eliminarea riscului de pătare a pielii. După efectuarea unui program de trei sau cinci şedinţe se recomandă întreţinerea culorii prin şedinţe săptămânale sau bilunare, în funcţie de pigmentul şi nuanţa dorită.

Cu ce alte plante se poate combina Henna

•           Indigo (Indigoferă tinctoria): pentru o vopsea în nuanţe închise de albastru violet care colorează părul castaniu sau negru intens.

•           Drobsor (Isatis tinctoria): pentru un colorant albăstrui care vopseşte părul în nuanţe de castaniu, în tonuri naturale.

•           Extract din coji sau frunze de nuc (Juglans regia): pentru o culoare castanie a părului.

•           Cassia obovata: este ceea ce comercianţii numesc Henna neutră, în ciuda faptului că produsul obţinut nu conţine, de fapt, nici un gram din planta Henna. Cassia obovata întăreşte părul şi îi îmbunătăţeşte starea de sănătate, de aceea este adesea recomandată ca tratament pentru păr. În cazul în care pudra de Cassia obovata este amestecată într-adevăr cu Henna, rezultatul va fi un păr vopsit blond auriu.

•           Gambir (Ourouparia gambir): se obţine o vopsea galbenă care colorează părul în diferite nuanţe de blond, şaten sau castaniu.

•           Acacia (Acacia catechu): se obţine o vopsea maro închis care colorează părul în diferite nuanţe de blond, şaten sau castaniu.

•           Şofran, muşeţel, rădăcină de rubarbă sau romaniţă nobilă: combinaţiile de Henna cu şofran, muşeţel, rădăcină de rubarbă sau romaniţă oferă o colorare a părului în diferite nuanţe de blond.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-19

In legatura cu acest articol...

Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE