2021-07-24 07:34

George Ivaşcu spune că sfârşitul lumii e aproape. Află tot în piesa “Îngeri în America”

 |  16:00
George Ivaşcu spune că sfârşitul lumii e aproape. Află tot în piesa “Îngeri în America”

Piesa este un basm postindustrial despre diferenţe, despre tabuuri, dar mai ales despre îngerii coborâţi din mistica urbanăa intoleranţei. Ei descind din revolta Stonewall şi se regăsesc în tinerii violenţi dar, paradoxal, atât de fragili ai tendinţei Emo, ai mişcării Occupy sau New Age. Nişte băieţi şi nişte fete care nu pot plânge, deşi trăiesc cu lacrima în gât.

Dimensiunea religioasă este aspectul cel mai surprinzător al acestui text. Îngerii lui Dumnezeu coboară pe pământ în căutarea unui nou Mesia. Îl găsesc acolo unde te aştepţi mai puţin. Alături de problematica socială a minorităţilor, a orientărilor sexuale, e o piesă în care, paradoxal, cei care ar fi trebuit să creadă în îngeri nu-i văd, iar excomunicaţii sunt cei care cred în existenţa lor.

Reconcilierea religiei cu sexualitatea şi testul la care un cataclism de anvergură pandemică supune relaţiile interumane sunt cele două coloane pe care se sprijină această simfonie dramatică. Încap în ea, în acelaşi timp, teme politice, spirituale, personale şi estetice; SIDA, mormoni şi viaţa interioară a evreilor. Pune întrebări legate de tema răspunderii şi conştienţei vinovăţiei: suntem răspunzători de viaţa şi de faptele noastre şi dacă nu ne găsim locul, ne simţim vinovaţi.

Drama lui Tony Kushner deplânge îndelung o Lume în care se termină brusc multe: liberalismul, istoria, mileniul şi poate şi viaţa.  “Îngeri în America” e o dramă neîndurătoare, eclectică şi pătrunsă de conştiinţă istorică. Ea priveşte înapoi cu mânie şi foloseşte SIDA ca pe o metaforă a unei societăţi trecătoare, lipsită de regrete. Vorbeşte despre faptul că societatea nu a reuşit să-şi împlinească visele utopice, asemeni copiilor egoişti, trişti, neiubiţi şi orbi ai lui Reagan. “Îngeri în America” este o feerie cu îngeri şi îşi merită, fără nici un dubiu, calificativul “extaziant” pus de critică, dar şi de public. Politică, discriminare, iubire şi ură, sexualitate şi sentiment pur, adunate într-o radiografie a umanităţii euroatlantice. Printre actorii pe care îi puteţi vedea pe scenă se află George Ivaşcu, Virginia Mirea şi Alexandru Ion.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE