2021-07-24 07:54

Detoxifierea este primul pas spre sănătate. Tehnici de curăţare a ficatului, „jandarmul organismului”

 |  17:55
Detoxifierea este primul pas spre sănătate. Tehnici de curăţare a ficatului, „jandarmul organismului”

Ficatul este un organ esenţial, responsabil cu detoxifierea întregului organism, iar în medicină chineză, ficatul este considerat a fi responsabil cu fluxul de chi sau de energie în întregul organism. Sănătatea întregului organism este influenţată de sănătatea şi bunăstarea ficatului.

Ficatul depozitează toate toxinele, chimicalele şi medicamentele care sunt asimilate de organism. Aceste toxine de obicei rămân în ficat pentru perioade îndelungate de timp, până când acesta reuşeşte să le descompună. Dacă toxicitatea ficatului devine prea mare, funcţiile ficatului sunt împiedicate să lucreze în mod corespunzător. Acest fapt încetineşte secreţia de bilă în vezica biliară, care se va cristaliza şi astfel se vor forma calculii biliari. Când se începe detoxifierea ficatului şi a vezicii biliare, se bea în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, un pahar de apă călduţă în care se adauga sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie (sau chiar o lămâie întreagă) şi o lingură de ulei de măsline extravirgin. Acest remediu este benefic nu numai în curele de detoxifiere, ci poate fi folosit zilnic pentru că sucul de lămâie curăţă ficatul şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, iar uleiul de măsline curăţă vezica biliară şi ajută la tonifierea ei.

Dieta

Este extrem de benefic să includeţi două zile de consum de alimente proaspete şi trei zile de consum de sucuri proaspete în cele cinci zile ale dietei de detoxifiere a ficatului, scrie sfatulmedicului.ro. Cu toate acestea, pentru cei care o pot face, prelungiţi la cinci zile perioada în care să consumaţi numai sucuri proaspete, în vederea unor rezultate optime ale detoxifierii.

• Ziua 1 : În cursul dimineţii consumaţi orice fel de suc proaspăt de fructe sau legume. Sucul de sfeclă este deosebit de benefic. Nu amestecaţi fructe şi legume împreună. Este permis, dacă doriţi, să diluaţi sucurile cu apă. Pentru masa de prânz puteţi consuma mai mult suc diluat ori o legumă crudă, cum ar fi varză de Bruxelles. Nu folosiţi sub nici o formă sos pentru salate din comerţ. Faceţi-vă propriul sos de salate din ulei de măsline proaspăt şi lămâie şi adăugaţi oţet de mere sau orice alte ierburi sau condimente proaspete după preferinţa. Dacă vi se face foame pe tot parcursul zilei, nu ezitaţi să luaţi gustări sub formă de legume proaspete crude sau sucuri. La cină, consumaţi fructe proaspete sau sucuri uşoare din fructe.

• Zilele 2-4 : Dimineaţa beţi sucuri diluate şi ceaiuri din plante pe tot parcursul zilei - cât de mult puteţi bea. Încercaţi să consumaţi aproximativ 3 litri de lichide în timpul zilei. Este, de asemenea, recomandat să consumaţi câteva căni de supă bogată în potasiu. Pentru prepararea acesteia folosiţi coaja câtorva cartofi. Nu folosiţi şi restul cartofului! Adăugaţi alte legume tocate mărunt, precum morcovi, ţelină, sfeclă, pătrunjel proaspăt, multă ceapă şi usturoi. Fierbeţi apoi legumele timp de 40-60 de minute în apă filtrată, într-un vas acoperit. Strecuraţi legumele, răciţi şi beţi supa.

• Ziua 5 : Urmaţi acelaşi meniu ca în ziua 1.

Alimente benefice

1. Usturoiul - doar o cantitate mică din bulbul său picant are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajută organismul să elimine toxinele.

2. Grepefrutul - are conţinut ridicat de vitamina C şi antioxidanţi şi intensifică procesul natural de curăţare a ficatului.

3. Sfecla şi morcovii - conţin cantităţi însemnate de flavonoide şi beta-caroten şi ar trebui să le consumaţi pentru a contribui la stimularea şi îmbunătăţirea în ansamblu a funcţiei hepatice.

4. Ceai verde - aceasta băutură foarte benefică pentru ficat este plină de antioxidanţi numiţi catechine, elemente constitutive cunoscute ca adjuvant în îmbunătăţirea funcţiei hepatice.

5. Legumele cu frunze verzi- sunt cei mai buni şi mai puternici aliaţi în detoxifierea ficatului şi pot fi consumate crude, fierte sau sub formă de sucuri. Înţesate de clorofilă, verdeţurile absorb literalmente toxinele din fluxul sanguin. Cu abilitatea lor distinctă de a neutraliza metalele grele, produsele chimice şi pesticidele, aceste alimente detoxifiante oferă o protecţie puternică pentru ficat.

6. Avocado - acest superaliment cu densitate mare de nutrienţi ajuta organismul în producţia de glutation, necesar pentru a curăţa ficatul de toxine dăunătoare.

7. Merele - au conţinut ridicat de pectină şi oferă aportul necesar de componente chimice, care ajută organismul să se cureţe în mod natural şi să elibereze toxinele din tractul digestiv.

8. Gălbenele (Calendula officinalis) - au efect de detoxifiere a ficatului, a sângelui şi a uterului. Sunt folosite mai ales pentru efectele antiinflamatorii.

9. Sucul de ridiche neagră este indicat în caz de calculi biliari (poate fi înlocuită cu ridichea roşie). Se stoarc ridichile la storcătorul de fructe şi legume şi se adaugă miere de albine naturală şi neîncălzită. Proporţia este de o cană de suc şi un sfert până la o jumătate de cană de miere de albine. Se iau câte 5 linguri de trei ori pe zi cu jumătate de oră înainte de masă.

10. Rădăcină de ghimbir (Zingiber officinale) ajută la scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în aparatul digestiv, linişteşte greţurile şi vărsăturile. Ajută la eliminarea mucusului din aparatul digestiv şi ajută în caz de constipaţia produsă de oboseală (scaunele sunt moi, dar nu există putere de eliminare).

Masajul face minuni

Începe cu un automasaj abdominal şi pe urmă, înainte de ultimele 2 etape ale masajului abdominal, începe să îţi masezi zona ficatului (în partea dreaptă sus a abdomenului, sub coaste). Masajul va ajuta la curăţarea ficatului şi a vezicii biliare prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. Masează cu blândeţe cu ajutorul degetelor în sensul acelor ceasornice. Începe cu cercuri mari şi încetul cu încetul micşorează cercurile cât mai mult, până ajungi la mărimea unui punct pe care îl poţi acoperi cu pernuţa unui singur deget. Când găseşti puncte sensibile, continuă masajul până ce sensibilitatea se ameliorează, scrie feminitate.org. După ce ai localizat-o, începe să „storci” zona cu ajutorul degetului mare dinspre coastă spre buric. Continuă această mişcare până ce sensibilitatea începe să se amelioreze. Reîntoarce-te la masarea zonei prin mişcări circulare. Înainte de a termina masajul ficatului şi a vezici biliare, începe să măreşti mişcările circulare şi continuă cu ultimele etape ale masajului abdominal. Dacă nu ai timp să faci întregul masaj abdominal, atunci poţi face doar masajul ficatului şi al vezicii biliare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639867-12-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE