2020-11-26 09:19

Cel mai bun regizor se luptă cu reputația de violator

 |  20:33
Cel mai bun regizor se luptă cu reputația de violator

A întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila unui actor celebru. La scurt timp după această faptă, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, s-a declarat, mai întâi, nevinovat. Schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta…

Toate acestea se întâmplau în 1977, regizorul Roman Polanski fiind protagonistul. Iar vila în care s-a petrecut violul era a lui Jack Nicholson. În 1977, în California, cineastul (pe atunci învârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzaţia de viol comis asupra adolescentei de 13 ani, Samantha Geimer. Polanski a pledat vinovat de „raporturi sexuale ilegale”, a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiţionat şi a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului în procesul în care era implicat. Dar…În 2010 a fost acuzat de actriţa britanică Charlotte Lewis de abuz sexual - conform acesteia cineastul a forțat-o să întreţină relaţii sexuale cu el în urmă cu aproape 30 de ani. În 2017, în urma fenomenului #Metoo, cazul Polanski a ieșit iar la iveală, sub presiunea organizațiilor feministe. Mai mult, tot în 2017, o femeie cunoscută doar cu numele Robin l-a acuzat că a atacat-o sexual în anii '70.  Însă  Samantha Geimer a declarat în instanţa de judecată, în 2017, că l-a iertat pe Polanski pentru atac şi că doreşte ca totul să se termine.

Pentru "J'accuse"

Revenind la prezent, cineastul franco-polonez a fost recompensat vineri seară cu premiul Cesar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul său "J'accuse", deşi el nu a participat la gală. Începutul celei de-a 45-a gale a premiilor Cesar a fost perturbată de protestele unor asociaţii feministe, care au criticat cele 12 nominalizări primite de filmul lui Polanski, inclusiv la categoria cel mai bun regizor.

Perspectiva unei ploi de recompense pentru cineastul în vârstă de 86 de ani era considerată inacceptabilă de o parte a opiniei publice şi de mişcările feministe, în contextul acuzaţiilor de viol lansate împotriva lui. Ministrul francez al culturii, Franck Riester, declarase vineri postului France Info că premiul Cesar pentru cel mai bun regizor acordat lui Polanksi ar fi "un simbol negativ" în aceste vremuri de conştientizare a luptei împotriva violenţelor sexuale şi sexiste. Dar a precizat că nu ar fi un inconvenient să i se acorde premiul Cesar pentru cel mai bun film, considerând că "J'accuse" este rezultatul unei echipe şi "nu vede niciun motiv pentru a fi penalizat colectivul după campania #MeToo.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE