2021-08-01 11:16

A murit pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, nominalizat la premiile BAFTA

 |  19:02
A murit pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, nominalizat la premiile BAFTA

Pianistul și compozitorul polonez Wojciech Kilar, renumit pentru coloana sonoră a filmului „Pianistul”, a încetat din viață. De-a lungul timpului, Kilar a colaborat cu regizori importanți din Polonia și din străinătate.

Pianistul și compozitorul polonez Wojciech Kilar, nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul „Pianistul”, regizat de Roman Polanski, a murit la vârsta de 81 de ani, în orașul său natal, Katawice, din sudul Poloniei, după o lungă suferință. Era bolnav de cancer.

Wojciech Kilar a îndrăgit să scrie simfonii și partituri pentru concerte, dar a devenit cunoscut la nivel mondial în calitate de compozitor de coloane sonore pentru filme. Potrivit lui Kilar, motivele motivele care l-au făcut să creeze muzică pentru filme au fost, în această ordine, numele regizorului, salariul şi scenariul.

Compozitorul a lucrat la peste 130 de filme și a colaborat cu regizori renumiți precum Francis Ford Coppola sau Jane Campion. Muzica din „Dracula” i-a adus în 1992 premiul Societății Americane a Compozitorilor, Autorilor și Editorilor, raportează Mediafax.

Wojciech Kilar s-a născut în 1932 și a studiat pianul şi compoziţia în Polonia. În 1955, a absolvit Înalta Școală de Muzică de Stat în Katowice, în 1955. În 1977, compozitorul a fondat Societatea Karol Szymanowski, munca sa cuprinzând cântece folk poloneze şi muzică catolică bisericească.

În Polonia, Wojciech Kilar a colaborat cu Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski şi Krzysztof Zanussi. În 1991, Zanussi a regizat un film biografic despre compozitor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE