2020-12-01 13:49

Sondă extraterestră dezafectată? Povestea științifică a unui ASTEROID hoinar

 |  01:27
Sondă extraterestră dezafectată? Povestea științifică a unui ASTEROID hoinar

Misteriosul “obiect” pe nume Oumuamua a fost descoperit traversând Sistemul Solar interior în octombrie 2017, în drum spre Soare. De atunci și până acum s-au descoperit unele lucruri în legătură cu el...

E considerat “primul vizitator cunoscut al Sistemului Solar”, fiind un ciudat asteroid în formă de trabuc (și trebuie specificat că, potrivit diverselor cercetări, astronomii nu au mai observat niciodată un alt obiect cosmic care să aibă această formă). Se numește Oumuamua  (înseamnă Mesager în limba hawaiană) și are o poveste interesantă, conform unui nou studiu coordonat de Yun Zhang, de la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe și menționat de Space.com.

Oumuamua este probabil un fragment dintr-un corp mai mare ce a fost distrus de forţa gravitaţională a unei alte stele, în timp ce a trecut prea aproape de aceasta, conform noului studiu. Acest "scenariu de fragmentare mareică ne oferă atât reţeta pentru formarea lui 'Oumuamua, dar este valabil şi pentru modul de formare a marii populaţii de obiecte interstelare similare asteroizilor", a susţinut Yun Zhang.

Ciudăţenia acestui asteroid

“Ipoteza poate explica şi de ce Oumuamua este un corp atât de ciudat”, conform co-autorului acestui studiu, Douglas Lin, astronom la Universitatea California din Santa Cruz. Ciudăţenia acestui asteroid interstelar este caracterizată drept "extremă şi multilaterală". În plus, a prezentat o "accelerare non-gravitaţională" la trecerea prin Sistemul Solar - accelerare ce poate fi pusă pe seama influenţei Soarelui, a planetei Jupiter sau a altor corpuri masive pe lângă care a trecut. De asemenea, o astfel de accelerare este specifică cometelor. Gheaţa din care sunt compuse cometele sublimează sub formă de vapori atunci când acestea trec prin apropierea Soarelui şi aceşti vapori sunt expulzaţi cu forţă în spaţiu, acţionând ca nişte motoare de rachetă şi propulsând respectiva cometă cu o viteză crescută.

O sondă cu vele solare?

Dar obiectul cu pricina nu a prezentat niciun indiciu al unui astfel de proces de sublimare, nu a avut o coadă vizibilă (coma) la fel ca toate cometele, deşi astronomii s-au gândit în primă instanţă că ar putea fi vorba de o cometă - pentru că aceste corpuri rămân pe orbite foarte largi în jurul stelelor şi de aceea ar putea fi expulzate mai uşor, în urma interacţiunii cu alte corpuri, în spaţiul interstelar.

"În medie, fiecare sistem planetar ar putea arunca în spaţiul interstelar aproximativ 100 de trilioane de obiecte similare lui 'Oumuamua", susţine Yun Zhang. Dar caracteristicile caudate ale lui Oumuamua au adus ipoteze inedite cu privire la originea sa. Întâi a stârnit controverse dupa ce cercetatorii de la Universitatea Harvard au spus ca acesta ar putea veni de la extratereștri. Studiul celor de la Harvard sugerează că Oumuamua ar putea fi o sondă perfect funcțională, care a fost trimisă în vecinătatea Pământului de către o civilizație extraterestră. Teoria lor a prins bine la mass-media și la public, dar lipsesc dovezile…

Avi Loeb, conducătorul Departamentului de Astronomie de la Universitatea Harvard, susţinea că nu trebuie exclusă ipoteza că acest obiect ar fi, de fapt, o sondă extraterestră. Datele disponibile susţin că ar putea fi o sondă cu vele solare, poate una dezafectată, credea Loeb, care îi îndemna pe cercetători să fie cel puţin deschişi la această posibilitate…

Va fi interesant

Corpurile cosmice din care pot proveni astfel de obiecte rătăcitoare prin spaţiile interstelare sunt diverse, sugerează noul studiu ce a fost publicat în revista Nature Astronomy. Acestea pot fi fragmente din comete cu perioada lungă, planetoizi sau chiar planete telurice gigantice, de tipul "super-Terra", care s-au apropiat prea mult de stelele lor şi au fost distruse. Va fi interesant să vedem dacă obiectele interstelare pe care le vom descoperi în anii viitori vor avea proprietăţi similare lui 'Oumuamua", a comentat astronomul Matthew Knight, din cadrul U.S. Naval Academy şi coordonator al echipei dedicate studiului, ce aparţine de Institutul Internaţional pentru Ştiinţe Spaţiale (cu sediul la Berna).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-21Parerea ta...

PETRE
21 Apr 2020

Un pietroi lung este ,,sonda extraterestra ''?Hai lasa ne!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE