2020-12-03 19:10

În libertate: ANIMALELE care au apărut în Munţii Făgăraş

 |  21:04
În libertate: ANIMALELE care au apărut în Munţii Făgăraş

Sunt pe cale de dispariție. Trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali. Există doar câteva relatări din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri asupra lor. Doar omul este cel care “a ajutat” la dispariția acestor animale, de-a lungul timpului.

Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, în zona lacului Pecineagu. Zimbrii au fost aduşi din Germania şi Polonia şi au fost iniţial într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare. În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munţii Făgăraş acești primi zimbri au apărut după mai bine de 200 de ani de la dispariţia lor din pădurile României.

În primele luni aceştia au fost găzduiţi într-o zonă de carantină, fiind supravegheaţi în permanenţă; au fost realizate analizele şi tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare. Ulterior, în iarna trecută zimbrii au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai uşor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetaţie, prădători și multe altele).

Este nevoie de 100 de exemplare

Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este completată o verigă lipsă în lanţul trofic al zonei. Fundaţia Conservation Carpathia va realiza acţiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar şi pentru a preveni eventuale întâlniri neaşteptate cu oamenii din comunităţile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere.

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui şi se pot înmulţi în condiţii naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condiţiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa şi migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri, potrivit turismistoric.ro.

În ultimele luni au început demersurile pentru a pregăti aducerea primilor zimbri şi în a doua zonă, la Lereşti, în judeţul Argeş. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilită şi o a treia zonă din Munţii Făgăraş.

În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, mai puțin în Ardennes unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.

Ultimul zimbru în sălbăticie

Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.

În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri după Primul Război Mondial. Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal.

În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli.

 Foto: Vondeling Photography


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE