2021-06-25 06:04

DISPARE marmota? Cine vrea să îl schimbe pe PROFETUL vremii

 |  19:43
DISPARE marmota? Cine vrea să îl schimbe pe PROFETUL vremii

Este celebru și face parte dintr-o tradiție urmărită de ani de către omenire. Simpaticul animal nu a dat semne până acum că ar fi deranjat de ceva: el își vede de treaba lui, omenirea tot de treaba lui - dar și de celelalte treburi și așa mai departe. Ideea e că animăluțul supranumit “profetul vremii” ar putea dispărea din peisaj…

Celebra marmotă Phil, din orașul american Punxsutawney a prezis azi când se va încheia iarna 2020. După o ceremonie care a durat mai bine de o oră, preşedintele Clubului Marmotei din Punxsutawneya, a anunțat că Phil şi-a văzut umbra, astfel că primăvara va veni mai devreme, în America de Nord. Phil a fost scos, ca de obicei, de atâta amar de vreme, din vizuina lui, iar Comitetul de organizare a ceremoniei a interpretat previziunea marmotei, potrivit heraldo.es. și, de altfel, potrivit întregii prese la nivel mondial.  

Pentru a uita de iarnă

Groundhog Day se celebrează, în fiecare an, pe data de 2 februarie. Prima asemenea celebrare ar fi avut lor în 1886, în Punxsutawney, rămânând consemnată în ziarul local. În prezent, această zi reprezintă ocazia de a lua lucrurile mai puţin în serios pentru a uita de monotonia iernii. Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. Manifestările ocazionate de această sărbătoare au luat amploare din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune. Filmul “Ziua cârțiței”, din 1993, ce îl are ca protagonist pe actorul Bill Murray, a făcut oraşul american Punxsutawney celebru în întreaga lume.

Iată însă că organizaţia pentru drepturile animalelor PETA a transmis o scrisoare la 28 ianuarie 2020 prin solicită ca Punxsutawney Phil să nu mai fie chinuit pentru acest ritual şi să fie înlocuit cu o marmotă - robot cu inteligenţă artificială, care chiar poate prezenta prognoza: ″Prin crearea unui Phil cu inteligenţă artificială, veţi putea păstra Punxsutawney în centrul Zilei marmotei, dar într-un mod mult mai progresist″, afirmă organizaţia.

Adevărul despre Phil

Bill Cooper, care este de peste 30 de ani membru al "Clubului Marmotei", evită să răspundă la întrebarea câte marmote Phil au existat de-a lungul celor 131 de ani și cât de fiabile sunt prognozele lor. Marmotele trăiesc în medie șase ani, dar, potrivit versiunii oficiale a clubului, a existat un singur Phil de la începutul acestei tradiții: longevitatea lui s-ar datora unei poțiuni magice care îi prelungește viața cu șapte ani!

Credința care prezintă cârtița precum un profet al vremii este veche. Cârtița, sau marmota este un animal care hibernează. Trăiește într-o vizuină pe perioada iernii. Conform tradiției, cârtița iese la iveală pe 2 februarie și, din momentul în care iese din vizuină, se presupune că se uită la peisaj. Dacă ziua este noroasă, iar cârtița nu își vede umbra, va rămâne afară. Se presupune că este un semn bun. Dar dacă cârtița își vede umbra, pentru că cerul este senin, se retrage în vizuină pentru a mai dormi câteva zile. Simpaticul animal nu iese din vizuină de fiecare dată pe 2 februarie. Uneori iese înainte de 2 februarie, iar alteori iese după data respectivă. De fapt, tradiția a pornit din Europa și avea în prim plan aricii. Pelerinii au dus tradiția în America și au transferat-o cârtiței. Dar, potrivit descoperă.ro, există încă zone din Ungaria în care populația își face planuri vizavi de vreme în funcție de urșii care revin la viața după perioada de hibernare.

Revenind la propunerea PETA de a înlocui marmota cu un robot, nu se știe cum ar putea respecta ritualul lui Phil un asemenea robot. Doar dacă membrii Punxsutawney Groundhog Club Inner Circle, onorabila organizaţie în grija căreia se află marmota Phil, membri care au jurat să susţină  tradiţia (oameni ce poartă frac, cămăşi albe, cu joben şi papion) sunt și ei transformați în cyborgi, pentru a fi progresiști.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-02Parerea ta...

NAIVITATE
02 Feb 2020

Daca tu mai crezi in acest mit de sec.XIX-lea in: Celebra marmotă Phil ? Ești un mare dobitoc al erei moderne. Celebra marmota este hrănită corespunzător iar deșteptarea sa, se face cu câinii antrenați... pentru a crea naivitatea si interesul oamenilor . Cu o tehnologie de vârf de secol XXI-lea Nu" ai nevoie de Marmota . ( Cunoști temperatura și structura a altor planete cum ar fi Luna, Venus, Marte, Saturn )
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE