2020-12-01 14:11

Descoperire: E o STRUCTURĂ atât de mare, încât nu îți dai seama pe ce pășești

 |  00:05
Descoperire: E o STRUCTURĂ atât de mare, încât nu îți dai seama pe ce pășești

Lidar, acronimul de la "Light Detection and Ranging", este o tehnologie din familia radarului şi sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locaţii, generând informaţii 3D cu privire la forma şi trăsăturile structurilor aflate la sol.

Iată că, arheologi şi istorici au folosit această tehnologie modernă de detectare aeriană şi așa au descoperit cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya. Este vorba despre o uriaşă platformă elevată rectangulară, construită între anii 1.000 şi 800 î.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco, potrivit Reuters. Localizată la Aguada Fenix, în apropiere de graniţa cu Guatemala, structura măsoară aproape 400 de metri lăţime şi 1.400 de metri lungime şi avea înălţimea între 10 şi 15 metri. Ca volum total, depăşeşte Marea Piramidă din Giza ce a fost construită cu 1.500 de ani mai devreme.

"Pentru că este o structură atât de mare, dacă păşeşti pe ea nici nu-ţi dai seama că te plimbi pe ceva artificial", a declarat arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, coordonatorul studiului publicat de Nature. "Dar contururile sale se văd cu uşurinţă pe instrumentele lidar", a adăugat el.

Se adunau probabil aici pentru ocazii speciale…

Structura, spre deosebire de celebrele piramide maya din oraşe precum Tikal din Guatemala sau Palenque din Mexic, ce au fost ridicate cu aproximativ 1500 de ani mai târziu, nu a fost construită din piatră ci din pământ şi argilă şi a fost probabil folosită pentru ritualuri, conform cercetătorilor. În sit nu s-au găsit urme de sculpturi care să reprezinte conducătorii comunităţii, ceea ce sugerează că la începuturile sale, cultura Maya era egalitară şi abia ulterior au apărut inegalităţile sociale şi ierarhia adusă de acestea, susţin cercetătorii, conform Agerpres.

"Oamenii din regiunile din jur se adunau probabil aici pentru ocazii speciale, probabil legate de ciclurile calendaristice. Ritualurile probabil că implicau procesiuni (...) Oamenii depuneau obiecte simbolice, cum ar fi topoare din jad, în centrul acestui platou", a mai explicat Inomata.

Vechea civilizație Maya rămâne plină de mistere, încă indescifrabile. Oamenii de știință încearcă să dezlege multe dintre secretele acestei culturi, precum piramidele, sacrificiile umane, hieroglifele sau legăturile civilizației Maya cu astrele cerești.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-06-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE