2020-11-26 20:54

De ce ne dispar LICURICII

 |  00:15
De ce ne dispar LICURICII

Ziua nu se văd…Dar noaptea, noaptea e pentru ei momentul în care devin vedete și nu au nevoie de luminile rampei, pentru că pot face asta chiar ei! Trăiesc într-o varietate de medii calde, precum și în regiuni mai temperate…S-ar zice că nu au nevoie de prea multe, pentru că își pot asigura singuri strălucirea, iar întunericul le oferă posibilitatea să ofere mister și spectacol magnific, dar….

Dezvoltarea urbanizării, defrișările, utilizarea pesticidelor și poluarea ușoară sunt toți factorii care contribuie la declinul progresiv al licuricilor din întreaga lume. Și recent, semnalul de alarmă privind stingerea lor a fost declanșat de Grupul de specialiști în licurici din Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), potrivit en24.news. Problemele licuricilor se alătură problemelor grave cu care se confruntă multe specii amenințate cu dispariția. Din cauza pierderii habitatului și a expunerii la pesticide. Lumina naturală a licuricilor este sufocată și de poluarea artificială a luminii, după cum relatează revista BioScience.

Rezistă cine poate

Peste 2.000 de specii de licurici își revarsă lumina în zone umede, mlaștini, pajiști, păduri și parcuri urbane din întreaga lume. Unii, cum ar fi Photinus pyralis din Statele Unite, par să prospere. „Aceste insecte pot supraviețui aproape oriunde”, spune Sara Lewis, biolog la Universitatea Tufts din Massachusetts. Dar alte specii de licurici - din sudul Angliei, ori din Malaezia, dispar din cauza activității umane.  „Unele specii sunt afectate în special de pierderea habitatului, deoarece au nevoie de condiții specifice pentru a-și finaliza ciclul de viață”, mai adaugă Sara Lewis. În studiul Sarei, publicat în Bioscience este dezvoltat exemplul licuriciului malaezian, care are nevoie de mangrove şi de plantele care se dezvoltă în interiorul acestora pentru a se reproduce. Zonele în care se aflau mangrovele au fost însă înlocuite cu plantaţii de ulei de palmier şi ferme de acvacultură. Ca și la oameni, rezistă cine poate.

De asemenea, licuricii sunt extrem de afectaţi de lumina artificială folosită în timpul nopţii. Aceasta este împărţită în două categorii: cea directă, produsă de semnele iluminate pe timp de noapte şi aşa-numita ”skyglow”, adică lumina care este răspândită în jurul centrelor urbane şi care poate fi, în unele cazuri, mai strălucitoare decât luna plină.

”Vrem ca aceştia să lumineze multe nopţi de-acum încolo”

”Pe lângă faptul că distruge bioritmul natural al animalelor - şi chiar şi pe al nostru, poluarea luminoasă ameninţă ritualurile de împerechere ale licuricilor” spune Avalon Owens, co-autor al studiului, citat de CNN. Asta pentru că licuricii se bazează pe bioluminiscenţă, care reprezintă producţia luminii de către organismele lor, pentru a descoperi şi atrage parteneri, iar surplusul de lumină artificială poate interveni în acest proces. Un alt factor problematic este reprezentat de ”turismul licuricilor” - activitate întreprinsă în Japonia, Taiwan şi Malaezia, acolo unde turiştii se adună să observe micuţele insecte în habitatul lor natural. Pe măsură ce acest lucru a devenit din ce în ce mai popular, a început să afecteze insectele. De exemplu, traficul de lângă râurile cu mangrove din Tailanda a afectat habitatul, iar speciile care nu pot zbura sunt strivite de turişti în Carolina de Nord şi Mexic. Autorii studiului spun că ar trebui formate reguli de conduită în zonele frecventate de turişti, pentru a proteja speciile de licurici: ”Vrem ca aceştia să lumineze multe nopţi de-acum încolo”.

Ca un fel de epilog: nu vedem deseori licurici înainte de a ajunge la vârsta adultă, iar din acest motiv nu se știe exact dacă licuricii strălucesc în toate etapele vieții.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-02-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE