2020-12-04 01:27

Cum a dat târcoale Pământului un obiect INTERSTELAR (Video)

 |  00:10
Cum a dat târcoale Pământului un obiect INTERSTELAR (Video)

Se spune că ele sunt pietrele de temelie rămase de pe vremea formării planetelor. Cometele sunt, în esenţă, bulgări de zăpadă murdari, compuşi din gaze îngheţate, roci şi praf, care provin din foste stele şi nori interstelari. Unii dintre acești bulgări de zăpadă speciali reprezintă ceva despre care se poate spune că a dat târcoale planetei noastre…

Pe această idee, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că o cometă numită 2I/Borisov - unul dintre cele doar două corpuri interstelare detectate vreodată traversând sistemul nostru solar - este surprinzător de diferită din punct de vedere al compoziţiei de cometele din vecinătatea noastră.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=P0VYAgiIe2U

După cum notează Reuters, gazul emanat de 2I/Borisov conţinea cantităţi mai mari de monoxid de carbon - mult mai mult faţă de cometele formate în sistemul nostru solar - indicând faptul că acest corp avea concentraţii mai ridicate de gheaţă carbonică, au anunţat luni oamenii de ştiinţă. Interesant este faptul că această cometă are, aproape, metaforic vorbind, comportamentul unui “fugar”. Respectiv, detectată fiind în august 2019 de astronomul amator Gennady Borisov (de aici şi numele ei) cu o rază a nucleului solid de aproximativ un kilometru a trecut prin sistemul nostru stelar după ce a fost ejectată din sistemul său solar!

Otrăvitor pentru oameni, obișnuit în spațiu

Cometa 2I/Borisov a fost descoperită la 30 august anul trecut, în drum spre Soare. Ea a ajuns la periheliu la 8 decembrie, iar după trei săptămâni a trecut prin cel mai apropiat punct de Pământ în drumul său spre ieşirea din Sistemul Solar.

Monoxidul de carbon, otrăvitor pentru oameni, este un gaz obişnuit în spaţiu şi se formează ca gheaţă doar în zonele cele mai reci. Prezenţa unei cantităţi atât de mare de monoxid de carbon, au spus cercetătorii, sugerează că 2I/Borisov s-a format într-o manieră diferită de cometele din sistemul nostru solar - într-o regiune foarte rece din exteriorul sistemului stelei sale de origine sau în jurul unei stele mai reci decât Soarele.

"Ne place să ne referim la 2I/Borisov ca la un om de zăpadă dintr-un loc întunecat şi rece", a declarat omul de ştiinţă Dennis Bodewits de la Universitatea Auburn din Alabama, autor principal al unuia dintre cele două studii publicate în jurnalul Nature Astronomy, citat de Agerpres. "Cometele sunt pietre de temelie rămase de pe vremea formării planetelor. Pentru prima dată, am reuşit să măsurăm compoziţia chimică a unei astfel de pietre de temelie dintr-un alt sistem planetar în timp ce a trecut prin sistemul nostru solar", a explicat Bodewits.

Unde s-a născut

Cometa s-a născut în urmă cu mult timp, într-un disc rotativ de gaz şi praf ce înconjura o stea nou formată, într-o regiune ce trebuie să fi fost bogată în monoxid de carbon, după cum a notat Bodewits. Acea stea este posibil să fi fost o pitică M - mult mai mică şi mai rece decât Soarele şi cel mai mic tip de stea cunoscut. Oamenii de ştiinţă au concluzionat anul trecut că 2I/Borisov era similară cu cometele din sistemul nostru solar, însă datele de la telescopul spaţial Hubble şi de la un observator din Chile au scos în evidenţă diferenţele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o abundenţă de acid cianhidric, la niveluri similare cu cele prezente în cometele din sistemul nostru solar. "Acest lucru demonstrează că 2I/Borisov nu este un corp complet străin şi confirmă o oarecare asemănare cu cometele noastre "normale", aşadar procesele care au modelat-o sunt comparabile cu modul în care s-au format cometele noastre", a spus Martin Cordiner, astrobiolog la Centrul de zbor spaţial Goddard al agenţiei spaţiale americane NASA din Maryland, autor principal al celui de-al doilea studiu din jurnalul Nature Astronomy.

Dacă este să urmăm ceea ce spun cercetătorii, al doilea vizitator dintre cele două corpuri interstelare detectate până în prezent în sistemul nostru solar a fost obiectul  stâncos în formă de trabuc, numit Oumuamua - https://www.puterea.ro/life-stuff/sonda-extraterestra-dezafectata-povestea-stiintifica-a-unui-asteroid-hoinar-193271.html .

Astronomii nu au descoperit asteroidul Oumuamua decât după ce acesta a trecut pe lângă Pământ, în drumul său spre ieşirea din Sistemul Solar, ceea ce a limitat foarte mult timpul în care a putut fi observat şi studiat…


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE