2020-10-31 23:56

Rasismul, premieră în handbalul românesc. „Suporteri” ai HC Zalău au scandat lozinci rasiste către Allison Pineau, de la HCM Baia Mare, golghetera Ligii Campionilor.

 |  21:01
Rasismul, premieră în handbalul românesc. „Suporteri” ai HC Zalău au scandat lozinci rasiste către Allison Pineau, de la HCM Baia Mare, golghetera Ligii Campionilor.

Florentin Dincă

De pe stadioanele de fotbal, rasismul a fost „importat” în sălile polivalente, la meciurile de handbal feminin. Aşa-zişi suporteri ai echipei ardelene HC Zalău au recurs, marţi seară, la scandări rasiste de cea mai joasă speţă la adresa franţuzoaicei Allison Pineau (HCM Baia Mare), poate cea mai bună handbalistă din campionatul nostru şi golgheterul actual din această ediţie a Ligii Campionilor. Dezolant este că arbitrii partidei şi observatorul nu au intervenit de nici un fel, chiar dacă sportiva le-a atras atenţia asupra mesajelor rasiste venite la adresa sa din partea galeriei gazdelor. Pineau a fost eliminată la un moment dat în timpul meciului şi a aplaudat înspre suporterii care o jigneau. Nu a putut fi potolită nici de antrenorul său, Aurelian Roşca, şi nici de coechipiera sa de pe bancă, portarul Paula Ungureanu. Franţuzoaica nu şi-a putut stăpâni nervii, iar la vestiare nu s-a mai putut opri din plâns. În noaptea de după meci, Pineau a postat un mesaj extrem de dur la adresa celor care au jignit-o şi a anunțat că pleacă din România. Consiliul Național pentru Combaterea a Discriminării a trimis deja o adresă către clubul HC Zalău. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, promite, într-o declarație în exclusivitate pentru PUTEREA, că incidentul va fi tratat „cât se poate de serios”: „Dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav. Mă simt rău din cauza asta. Eu am stat 10 ani pe afară şi am jucat la patru echipe şi s-au mai întâmplat incidente din acestea şi pe acolo. Mai sunt oameni rasişti şi xenofobi, dar să nu generalizăm. Însă este o premieră pentru noi, din păcate”.

Credeam cu toţii că în principal pe stadioanele de fotbal se petrec incidente legate de rasism, însă unii dintre fanii echipei de handbal HC Zalău ne-au demonstrat că nu e deloc aşa. Aşa-zişii suporteri ai echipe ardelene au recurs marţi seară la scandări rasiste (n.r - imitând sunetele scoase de maimuțe) de cea mai joasă speţă la adresa franţuzoaicei Allison Pineau (HCM Baia Mare), poate cea mai bună handbalistă din campionatul nostru şi golgheterul actual din această ediţie a Ligii Campionilor. Aici nu mai e vorba de rivalitate în sport, e vorba de lipsă acută de civilizaţie.

Rasismul, premieră în handbalul românesc. 'Suporteri” ai HC Zalău au scandat lozinci rasiste către Allison Pineau, de la HCM Baia Mare, golghetera Ligii Campionilor.
zoom

Ceea ce este şi mai frapant este că arbitrii partidei şi observatorul nu au intervenit de nici un fel, chiar dacă sportiva le-a atras atenţia asupra mesajelor rasiste venite la adresa sa din partea galeriei gazdelor. Şi asta într-un moment în care, şi poate în sport mai mult ca oriunde, toleranţa este ZERO în astfel de cazuri. Pineau a fost eliminată la un moment dat în timpul meciului şi a aplaudat înspre suporterii care o jigneau. Ea l-a avertizat pe unul dintre oficialii partidei şi nu a putut fi potolită nici de antrenorul său, Aurelian Roşca, şi nici de coechipiera sa de pe bancă, portarul Paula Ungureanu. Franţuzoaica nu şi-a putut stăpâni nervii, iar la vestiare nu s-a mai putut opri din plâns. În noaptea de după meci, Pineau a postat un mesaj extrem de dur la adresa celor care au jignit-o şi a ameninţat că pleacă din România. Mai mult ca sigur nu acum, ci la vară, când va ajunge cel mai probabil la Vardar, unde deja are semnat un precontract. "No comment pentru acest mesaj...aşa arată o parte dintre români lipsa de respect. Nu voi fi niciodată de acord cu un astfel de comportament. Sunt jucătoare de culoare şi sunt mândră de asta. Poate că uitaţi că reprezint o echipă românească în România şi, dacă nu ştiţi să apreciaţi acest lucru, vă aduc aminte că la finalul meciurilor sunt politicoasă cu voi toţi şi nu refuz niciodată să rămân la poze cu fanii.Dacă nu mă respectaţi, atunci nu am ce să fac aici...Nu voi lăsa pe nimeni niciodată să mă doboare, mai ales când e vorba de originile mele. Felul în care arăţi respectul faţă de ceilalţi e şi felul în care te respecţi pe tine. După cum văd, idioţi sunt peste tot, lumea se scufundă din ce în ce mai mai mult. Eu am valoare şi educaţie, dar, de acum, atitudinea mea faţă de voi se va schimba", a fost mesajul postat de Pineau, pe contul personal de Facebook.

Rasismul, premieră în handbalul românesc. 'Suporteri” ai HC Zalău au scandat lozinci rasiste către Allison Pineau, de la HCM Baia Mare, golghetera Ligii Campionilor.
zoom
Dedu: “Dacă se confirmă, e foarte grav ce s-a întâmplat. Mă simt rău din cauza asta

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a vorbit cu PUTEREA despre acest caz regretabil şi ne-a promis că incidentul va fi “tratat cât se poate de serios”: “Încă nu am intrat în posesia rapoartelor de joc, însă dacă acest lucru s-a întâmplat este foarte grav. Mă simt rău din cauza asta. Eu am stat 10 ani pe afară şi am jucat la patru echipe şi s-au mai întâmplat incidente din acestea şi pe acolo. Mai sunt oameni rasişti şi xenofobi, dar să nu generalizăm. Însă este o premieră pentru noi, din păcate. Mai aleas că este o sportivă care joacă pentru o echipă românescă, şi o face foarte bine, iar noi o tratăm cum o tratăm. Federaţia Română de Handbal s-a sesizat deja şi vom analiza cazul cât se poate de serios”. Mai mult decât atât, pe lângă FRH, s-a sesizat şi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a trimis deja o adresă către clubul HC Zalău.

Rasismul, premieră în handbalul românesc. 'Suporteri” ai HC Zalău au scandat lozinci rasiste către Allison Pineau, de la HCM Baia Mare, golghetera Ligii Campionilor.
zoom
Colega lui Pineau, Melinda Geiger: “Sunt mai răi decât nişte animale

Extrem de afectată de tratamentul la care a fost supusă colega sa de echipă, Melinda Geiger a avut şi ea o reacţie, mult mai dură de data aceasta, la adresa pseudo-suporterilor de la Zalău. De tirada internaţionalei noastre nu a scăpat nici Gheorghe Tadici, antrenorul Zalăului, despre care se ştie cât este de recalcitrant, cu care Geiger a lucrat la echipa naţională. “Nu am crezut că lumea poate fi atât de rea și de needucată, însă uite că se întâmplă într-un oraș cu așa zise pretenții handbalistice, numit Zalau. Echipa din Zalău este condusă de un om fără scrupule, unde lumea huiduie și se comportă mai rău ca într-o junglă.Nu aş vrea să jignesc animalele, pentru că ele nu au nicio vină, însă pot spune că oamenii care vin la sală, în special galeria şi alți 'mari suporteri ai echipei' sunt mai răi decât animalele... fără cei 7 ani de acasă, fără minte şi educaţia care se cuvine fiecărui om. Eu nu pot să îmi dau seama dacă aici e pur şi simplu lipsa de respect pentru jucătoare, care totuşi reprezentăm România în Liga Campionilor, dar şi la competiţii majore, sau e pur şi simplu mitocănie!Să înjuri ca în codru şi să fii rasist, asta înseamnă sa fii suporter al echipei din Zalău! Sper ca dupa acest spectacol de vorbe grele să poată dormi noaptea liniştiţi, să meargă înapoi acasă la familiile lor cu conştiinţa împăcată pentru că ce au făcut la meciul ăsta. E de neconceput şi nesimţirea e în vogă”, a scris Geiger pe o rețea de socializare.

“Eu în timpul meciului nu am auzit nimic. De altfel, nici arbitrii şi nici observatorul nu s-au sesizat” - Gheorghe Sână, director sportiv HC Zalău (Puterea)

Captură Digisport

 

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2016-02-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE