2020-10-28 10:14

SCANDAL. Celebrii antrenori Bela și Martha KAROLYI, acuzați de 13 foste GIMNASTE americane de ABUZURI fizice și emoționale

 |  14:55
SCANDAL. Celebrii antrenori Bela și Martha KAROLYI, acuzați de 13 foste GIMNASTE americane de ABUZURI fizice și emoționale

Mai multe foste gimnaste americane şi din România au vorbit pentru Associated Press despre abuzurile fizice şi emoţionale suferite în perioada în care au fost antrenate de soţii Bela şi Martha Karolyi şi despre faptul că au fost forţate să se antreneze deşi aveau fracturi sau alte accidentări, informează News.ro.

AP scrie că 13 foste gimnaste americane şi trei antrenori au descris sistemul “susţinut tacit de federaţia americană şi instituţionalizat de Bela şi Martha Karolyi”. Gimnastele au acceptat să vorbească după dezvăluirile din instanţă despre medicul Larry Nassar, care îşi va petrece toată viaţa în închisoare pentru că a agresat sexual tinere sportive sub pretextul că le trata.

Stilul opresiv al soţilor Karolyi a creat un mediu toxic în care un “prădător” cum este Nassar a făcut ce a vrut, au afirmat martori din procesul lui Nassar şi dintr-un proces împotriva federaţiei americane (USA Gymnastics), soţilor Karolyi şi a altor persoane. Fetelor le era teamă să se opună, iar Nassar a profitat de vulnerabilitatea lor şi, în plus, nu a pus sub semnul întrebării metodele dure de antrenament ale soţilor Karolyi.

“Era marioneta lor. Ne lăsa să ne antrenăm accidentate. Ei au obţinut ce au vrut. El a obţinut ce a vrut”, spune Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

ÎNFOMETATE sistematic și forțate să se antreneze și când erau accidentate

Gimnastele erau aproape înfometate, criticate dur pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure deseori au dus la întârzierea pubertăţii. Sportivele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă Mattie Larson, care a fost agresată sexual de Nassar, a afirmat că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi deşi avea o fractură la gleznă. “Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?”, a spus Larson în instanţă.

AP scrie că înainte de 1981 echipa de gimnastică a SUA obţinuse o singură medalie olimpică: un bronz la JO din 1948, astfel că atunci când soţii Karolyi s-au stabiit în Statele Unite multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci. Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat la JO din 1984 cinci medalii, ceea ce le-a consolidat reputaţia soţilor Karolyi, aceştia deschizând apoi un centru de pregătire la o fermă din Texas, unde s-au antrenat numeroase sportive de-a lungul anilor. Bela şi Martha Karolyi au fost plătiţi cu peste două milioane de dolari de USA Gymnastics.

AP notează că USA Gymnastics a refuzat să comenteze acuzaţiile fostelor sportive şi că soţii Karolyi nu au răspuns unei solicitări pentru a comenta cu privire la ceea ce li se impută. Avocatul soţilor Karolyi, Gary Jewell, spune că cei doi nu au abuzat pe nimeni şi cooperează cu autorităţile.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE