2024-04-26 00:04

Interviu cu cărțile pe față - Carmencita Constantin:”Nu mai există senatori de drept în loturile naționale de gimnastică!”

 |  14:04
Interviu cu cărțile pe față - Carmencita Constantin:”Nu mai există senatori de drept în loturile naționale de gimnastică!”

Președintele Federației Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, e decisă să readucă gimnastica unde a fost în trecut, pe podiumurile marilor competiții. Anul 2022 este unul foarte important pentru gimnastica românească, un sport aflat în căutarea gloriei pierdute. Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică, spune că procesul de reconstrucție a acestui sport a început, iar o primă măsură este chiar modificarea modului de alcătuire a loturilor naționale, acolo unde nu mai există senatori de drept.

”Nu mai există senatori de drept în loturile naționale. Era o necesitate, era o necesitate să punem lucrurile pe hârtie, în primul rând , pentru că atunci când le citești pe hârtie, le înțelegi mai bine și le vezi mai clar. Nu se mai întâmplă nimic pe sub masă. Înaintea campionatelor de obiectiv noi am lăsat selecția deschisă. Adică, dacă din varii motive, sportivul X, Y, Z, unul dintre ei, doi, cinci, nouă, care au continuat să se antreneze la club nu au fost selectați la momentul respectiv - poate că nu au fost în forma lor cea mai bună, poate că evoluția lor la momentul respectiv nu era bună cât să justifice selecția -,  dar ei între timp s-au ambiționat, selecția pentru competiția de obiectiv este deschisă. Deci ei se pot prezenta la cantonamentul competiției de obiectiv, invitația e deschisă țării și cei mai buni vor forma echipa României” Carmencita Constantin, președinte Federația Română de Gimnastică.

După un an, 2021, marcat de ghinioane, conducătoarea gimnasticii românești speră ca toată lumea să fie sănătoasă în noul sezon, astfel încât la competițiile de obiectiv să ne putem prezenta cu tot ce avem mai bun. ”Avem o combinație suficient de consistentă între senioare, care au bagaj și experiență și junioare proaspăt devenite senioare care vin cu bagaj, dar fără experiența unor competiții de seniorat. Ce-mi doresc cel mai mult este ca toată lumea să fie sănătoasă și la maximum de potențial” – Carmencita Constantin.

”Larisa Iordache ar fi fost pe podium la Jocurile Olimpice, dacă nu se accidenta”

Despre anul trecut, oficialul federației spune că doar ghinionul a făcut ca Larisa Iordache să nu urce pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. ”Anul 2021 a fost un an extrem de dens, încărcat în așteptări, în împliniri, unele dintre ele nu la nivelul celor pe care ni le-am dorit. Un accident în timpul Jocurilor Olimpice se poate întâmpla oricui. S-a întâmplat atâtor mari sportivi, nu este ceea ce Larisa și-a dorit, nu a fost ceea ce noi, ca federație, ne-am dorit, nimeni nu și-a dorit, dar s-a întâmplat. Larisa ar fi fost pe podium, categoric ar fi fost acolo. N-a fost sa fie” – Carmencita Constantin.

Interviu cu cărțile pe față - Carmencita Constantin:”Nu mai există senatori de drept în loturile naționale de gimnastică!”
zoom
”La FOTE ne pregătim să facem o surpriză”

Una dintre competițiile de la care Carmencita Constantin are mari speranțe este Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), unde e convinsă că româncele pot da lovitura. ”Avem și o competiție foarte importantă pentru junioare fete, Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde ne pregătim să aducem o surpriză acasă. Sunt convinsă că fetele vor reuși. Facem tot ce putem pentru ele. Îmi doresc să se concentreze, pentru că e un an greu. Să fie atente la tot ce fac, să acumuleze. Copiii să devină motivați și încrezători, să dispară teama de ratare” – Carmencita Constantin.

Patru gimnaști români se vor antrena în Marea Britanie

Dacă la feminin lucrurile au intrat pe un făgaș normal pentru marea performanță, la masculin se va încerca o formă nouă de pregătire. Patru gimnaști vor pleca în Marea Britanie, unde se vor pregăti sub comanda unui antrenor român stabilit acolo. ”La masculin a fost foarte grea decizia, pentru că ne-am dorit o schimbare de mentalitate. Analizând la rece și fără patimă și fără să vreau să greșesc sau să jignesc pe cineva, rezultatele ultimilor ani au arătat că ceea ce făceam nu făceam bine. Cu totul, tot ansamblul, la nivel de federație, la nivel de antrenori de lot, de sportivi de lot. Rezultatele vorbesc singure. Am încercat să schimbăm și cu sprijinul COSR am promovat o formă nouă de pregătire a băieților. Sunt doar patru care se vor bucura de acest lucru, patru care vor pleca din luna februarie în Marea Britanie, unde se vor antrena alături de campioni olimpici, unde se vor antrena, din fericire pentru noi, cu un antrenor român. Am fost acceptați, a fost greu și să obținem aceste aprobări. În Marea Britanie sportivii nu se antrenează la lot, se antrenează la club. Avem datoria să încercăm să forțăm ca acești sportivi pe care-i avem și care au potențial, să crească și să poată califica și echipa. Dacă nu se întâmplă acest lucru, evident intrăm în planul B, la calificări individuale și să maximizăm, să nu avem doar un singur sportiv, cum l-am avut pe Marian Drăgulescu la Tokyo, să avem cel puțin doi sau trei în lupta pentru o calificare olimpică” - Carmencita Constantin.

Campanie de donații pentru gimnastică

În afara pregătirii sportivilor la toate disciplinele sale, Federația Română de Gimnastică a lansat, la finalul anului trecut, o campanie de donații prin care se dorește strângerea fondurilor necesare dezvoltării acestui sport. Cine dorește să doneze, o poate face la adresa: https://donatii.frgimnastica.com/.

”Campania pe care am lansat-o și care se învârte în jurul conceptului în care credem, că gimnastica este un brand românesc, este o campanie de suflet și este o noutate și pentru noi și pentru Federația Română de Gimnastică. E un exercițiu pe care îl facem pentru că ne-am dat seama că suntem iubiți. Nu este o campanie care e doar temporară, e o campanie care va fi permanentă, care se canalizează pe proiectele principale ale Federației Române de Gimnastică. Gândul de a face o campanie de donații ne-a venit anul trecut încercând acea donație de 3,5% de la persoanele fizice. Și deși am lansat-o doar cu trei zile înainte de final, am constatat că am adunat niște sume importante și am spus: <<Wow,  lumea ne iubește, haideți să încercăm să-i aducem alături de noi dar să încercăm să fim și noi transparenți>>. O să adunăm pe fiecare proiect în parte. Vom pune un contor și vom spune - nevoia noastră pe proiectul acesta este de X lei sau euro și pe măsură ce se adună bănuții, contorul va prezenta unde suntem ca donație și în final va și prezenta efectiv, cu transparență, unde s-au utilizat banii, pentru ca donatorii să fie convinși că banii lor s-au dus acolo unde ei au dorit, pentru că au posibilitatea să aleagă proiectul și să doneze pentru ce doresc” - Carmencita Constantin.

Printre primii donatori s-a numărat chiar șefa gimnasticii românești. ”Eu am donat. Și am fost donatoare și anul trecut, pentru că dacă nu donezi pentru ceea ce iubești și pentru ceea ce crezi, atunci... Sigur, donez și pentru cauze caritabile, pentru că sunt un om care crede că empatia și sprijinul acordat celor mai puțin puternici decât tine, sigur îți deschide o cale către mulțumire sufletească” - Carmencita Constantin.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE