2024-04-24 22:08

UEFA nu vede cu ochi buni ordinul ministrului Eduard Novak

 |  14:15
UEFA nu vede cu ochi buni ordinul ministrului Eduard Novak

Reprezentanţii FRF, LPF şi AFAN alături de cei ai UEFA, FIFPro, ECA şi ai Ligilor Europene în cadrul Comitetului de Dialog Social al Uniunii Europene pentru Fotbal Profesionist au dezbătut din greu ordinul ministrului Sportului, Eduard Novak, privind obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. Toate părţile au avut rezerve serioase cu privire la compatibilitatea acestui ordin cu principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, aşa cum este prevăzut în Tratatul Uniunii Europene.

"Casa Fotbalului a găzduit joi întâlnirea membrilor Comitetului de Dialog Social al Uniunii Europene pentru Fotbal Profesionist. Reprezentanţii UEFA (în calitate de deţinători ai preşedinţiei Comitetului), FIFPro - Divizia Europa (în calitate de partener social care reprezintă angajaţii), ECA (Asociaţia Cluburilor Europene) şi Ligile Europene (acestea două din urmă ca parteneri sociali reprezentând angajatorii) au vizitat România joi, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Federaţiei Române de Fotbal (FRF), ai Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-amatori România (AFAN) şi ai Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Pe durata discuţiilor, a fost adus în atenţie şi ordinul nr. 500, recent emis de Ministrul Sportului din România. Toate părţile au împărtăşit preocupări şi rezerve serioase cu privire la compatibilitatea acestuia cu principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, aşa cum este prevăzut în Tratatul Uniunii Europene. Părţile se aşteaptă ca problema să fie soluţionată cât mai curând posibil", se menţionează într-un comunicat al FRF.

În cadrul întâlnirii, oficialii prezenţi au discutat de asemenea despre probleme legate de dialogul social în România. Discuţiile s-au axat în principal pe subiectul implementării interne a cerinţelor minime pentru contractul standard jucător-club (MRSPC) şi a mecanismelor naţionale de soluţionare a litigiilor, dar au vizat şi alte aspecte, cum ar fi datoriile restante. Părţile au convenit împreună asupra unui plan de acţiune care să fie implementat într-un interval de timp definit.

Ministerul Sportului a anunţat, la 7 iulie, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. "Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023", a precizat ministerul pe pagina oficială de Facebook.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE