2024-04-23 16:19

Ziua Națională a Chinei cu manifestări omagiale între 1 și 7 octombrie. România a ajutat China la restabilirea rolului său în cadrul ONU

 |  13:34
Ziua Națională a Chinei cu manifestări omagiale între 1 și 7 octombrie. România a ajutat China la restabilirea rolului său în cadrul ONU

A 72-a aniversare a Zilei Naționale a RP Chineze a început la Beijing prin omagierea pe 30 septembrie a Zilei Martirilor Chinei. Cu această ocazie președintele chinez Xi Jinping și alți lideri ai Partidului Comunist din China (PCC) și ai statului s-au alăturat reprezentanților din toate categoriile sociale și au depus coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor naționali căzuți în Piața Tiananmen.

„Cu ocazia centenarului PCC, primul lot al genealogiei spirituale a PCC, 46 de mari spirite călite în timpul demersului secular al Partidului, a fost lansat oficial , reflectând marele spirit al creațiilor, luptelor, unității poporului chinez” , titrează presa de stat chinezească.

Înainte de Ziua Națională, patriotismul a crescut în țară la un nivel fără precedent. Astfel propaganda socialistă refelctă și întoarcerea în țară a unui simbol al capitalismului de tip chinez. „Cu eforturi neîncetate ale guvernului  și ale poporului chinez și anticiparea dornică a sutelor de milioane de membri ai familiei din patria mamă, directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, s-a întors în sfârșit la îmbrățișarea patriei după 1.028 de zile de reținere în Canada”, se arată în presa oficială.

În ciuda apariției sporadice actuale a unor focare de COVID-19 în provincia Fujian din China de Est și provincia Heilongjiang din China de Nord-Est, chinezii rămân entuziaști pentru călătorii datorită încrederii lor profunde în gestionarea corectă a epidemiei de către guvern.

În conformitate cu politicile anti-epidemice ale țării, hotelurile și restaurantele din toată țara au implementat măsuri de protecție pentru a asigura siguranța și sănătatea călătorilor. De exemplu, mediul din hoteluri va fi examinat cu strictețe înainte de a oferi servicii turiștilor, iar roboții inteligenți vor fi desfășurați în multe regiuni pentru a oferi clienților servicii gratuite de dezinfecție.

Sărbătoarea de Ziua Națională din acest an se așteaptă să aibă 650 de milioane de călătorii interne de pasageri la nivel național, revenind la peste 80% din aceeași perioadă din 2019 înainte de pandemie.

Un raport de călătorie lansat de rețeaua Baidu spunea că „rutele roșii” își continuă farmecul pentru oameni, cu Muzeul CPC din Beijing, locul primului congres național al CPC din Shanghai și Muzeul Revoluției Muntelui Jinggang din provincia Jiangxi din China de Est , atragând cei mai mulți turiști.

Sărbătoarea Zilei Naționale a Chinei va fi foarte semnificativă la box-office. Anticiparea cinefililor este mare din cauza a două dintre cele mai așteptate filme despre războiul împotriva agresiunii SUA și în ajutorului Coreei (1950-53) intitulat Bătălia de la lacul Changjin și Țara mea, părinții mei, un film care sărbătorește centenarul  Partidului Comunist al Chinei.

„O serie de evenimente vor face din această Ziua Națională una cu totul specială, în anul care marchează centenarul CPC. China și-a atins primul obiectiv centenar de a construi o societate moderat prosperă din toate punctele de vedere și își propune să atingă al doilea obiectiv de a construi o mare țară socialistă modernă”, a declarat, pentru Global Times, Su Wei, profesor la Școala de partid din Comitetul de partid Chongqing.

 

China nu va uita niciodată că România a jucat un rol istoric în restaurarea rolului Chinei în cadrul ONU

 

„China și poporul chinez nu vor uita niciodată că România a jucat un rol istoric în restaurarea rolului Chinei în cadrul ONU”, a declarat recent Ambasadorul R.P. Chineze la București, E.S. Jiang Yu, în cadrul webinarului cu tema „50 de ani de la restabilirea drepturilor R.P. Chineză la ONU”, eveniment organizat de Fundația EURISC și think-tank-ul Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) din România.

Evenimentul coordonat de Dr. Liviu Mureșan (EURISC) și Flavius Caba-Maria (MEPEI) și-a propus să rememoreze contribuția diplomației românești la realizarea evenimentului din 25 Octombrie 1971, să evidențieze importanța relației România-China în context bilateral, internațional, dar și provocările internaționale actuale, au participat și au transmis mesaje o serie de diplomați români și chinezi, între care Ambasador Nicolae Ecobescu, Ambasador Viorel Isticioaia-Budura, Prof. Teodor Melescanu, Prof. Adrian Severin, Dr. Andrei Dîrlău.

În mesajul său, Ambasadorul Chinei la București a arătat că structura internațională actuală cunoaște o schimbare profundă, Organizația Națiunilor Unite (ONU) trebuind să ridice cu adevărat drapelul multilateralismului, pentru securitatea universală, pentru o decizie comună privind viitorul lumii, pentru o ordine internațională stabilă.

China își propune să promoveze o comunitate umană cu destin comun, cu o dezvoltare reciproc avantajoasă, care să corespundă interesului fundamental al țărilor, a arătat E.S. Jiang Yu.

În ceea ce privește evoluția relațiilor cu România, ambasadorul Chinei a transmis un mesaj pe cât de plastic, pe atât de profund: “Să lăsăm lumina înțelepciunii istorice să lumineze relația actuală, să prețuim prietenia tradițională și parteneriatul amplu de prietenie bilaterală”.

La rândul său, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura a declarat că circumstațele globale actuale sunt favorabile multilateralismului, de creștere a rolulului ONU și al Chinei, după o perioadă în care societatea internațională și organizațiile internaționale au fost marcate de fragmentare și atomizare în soluționarea problemelor cu care se confruntă lumea. Lumea are nevoie de revigorarea virtuților diplomației și fragmentării deciziilor, existând o sumă de elemente care confirmă accentuarea rolului Chinei în cadrul ONU.

E.S. Isticioaia-Budura a subliniat că eforturile Chinei în menținerea păcii în lume și-au dovedit influența, credibilitatea și pregătirea.

„Întotdeauna, cu lejeritate, s-a afirmat că China nu are experiență de război! Prefer să cred că China are experiență în menținerea păcii, în susțienrea unor națiuni care au traversat perioade de criză. SUA tind să subevalueze ONU și multilateralismul, în timp ce UE supralicitează ONU. China vrea să schimbe ONU. Știm că ONU este o platformă unde China dorește să își deruleze transparent proiectele”, a susținut Ambasadorul Isticioaia-Budura.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-01



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE