2024-04-18 23:21

Vietnamul se alătură SUA și spune că „a fost informat” asupra incidentului cu submarinul USS Connecticut, din Marea Chinei de Sud

 |  18:40
Vietnamul se alătură SUA și spune că „a fost informat” asupra incidentului cu submarinul USS Connecticut, din Marea Chinei de Sud

Vietnamul a vorbit despre coliziunea USS Connecticut în Marea Chinei de Sud (numită Marea de Est de către Hanoi) la două săptămâni după ce Pentagonul a anunțat impactul submarinului cu un „obiect neidentificat”.

Într-o conferință de presă din 21 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Vietnamului, Le Thi Thu Hang, a declarat că ”guvernul de la Hanoi a fost informat” despre știrile și activitățile maritime desfășurate de forțele navale ale țărilor care trebuie să asigure securitatea și siguranța în Marea Estului.

„RS Vietnam consideră că toate activitățile pe mare trebuie să respecte Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) din 1982 și alte reglementări relevante”, a spus Hang într-un comunicat. Ea a subliniat că activitățile navale în mare ar trebui să contribuie la pacea, stabilitatea și securitatea regională.

Accidentul submarinului a avut loc pe 2 octombrie, când submarinul de atac cu propulsie nucleară USS Connecticut „a lovit un obiect neidentificat” în timp ce opera la adâncime în Marea Chinei de Sud. Circa 10 marinari au fost răniți, dar nimeni nu a fost scos din submarin după accident, care a fost raportat de Departamentul de Apărare al SUA cinci zile mai târziu.

Potrivit Marinei SUA, USS Connecticut a ieșit la suprafață cu puterea proprie ulterior ajungând la Baza militară americană din Guam pentru o evaluare completă a pagubelor.

Submarinul în sine, unul dintre cele aproape 70 din flota cu propulsie nucleară a Marinei SUA, „rămâne într-o stare sigură și stabilă”, potrivit declarației Marinei. Sistemul său de propulsie nucleară și zonele aferente „nu au fost afectate și rămân pe deplin operaționale”.

Ziarul Global Times din China a raportat că Ministerul chinez de Externe și-a exprimat „îngrijorările grave” cu privire la incident, citând purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, care a cerut SUA să ofere detalii și scopul croazierii. În cea mai recentă ieșire, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, a numit în 19 octombrie notificarea SUA despre incident „scurtă și ambițioasă” și a cerut clarificări suplimentare.

China protestează în mod obișnuit și condamnă misiunile de „libertate de navigație” ale navelor americane în apropierea insulelor, recifelor și a altor situri din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing.

Dat în funcțiune în 1998, USS Connecticut (SSN-22) este una dintre cele trei submarine din clasa Seawolf aflate în serviciu activ. Submarinul are o lungime totală de 353 de picioare (107 metri) și poate ține până la 50 de torpile în camera sa de armament. Submersibilul mai este descris ca fiind „excepțional de silențios, rapid, bine înarmat și echipat cu senzori avansați”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-10-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE