2024-04-24 09:01

Vietnamul creează noi oportunități și provocări pentru dezvoltarea tehnologiei spațiale

 |  12:06
 Vietnamul creează noi oportunități și provocări pentru dezvoltarea tehnologiei spațiale

„În era dezvoltării rapide a științei și tehnologiei, și pe măsură ce dezvoltarea științei și tehnologiei spațiale din Vietnam este destinată să răspundă nevoilor celei de-a 4-a Revoluții Industriale, spre industrializarea și modernizarea națiunii, există multe oportunități și, de asemenea, multe provocări”, spune o directivă a guvernului de la Hanoi.

Lê Xuân Huy, director general adjunct al Centrului Spațial din Vietnam din cadrul Academiei de Știință și Tehnologie vietnameze, a declarat că strategia pentru dezvoltarea și aplicarea științei și tehnologiei spațiale până în 2030, din 4 februarie 2021, a fost aprobată cu obiectivele generale, inclusiv aplicarea realizărilor științei și tehnologiei spațiale;investiții concentrate în mai multe domenii legate de apărarea și securitatea națională, resursele naturale și gestionarea mediului, monitorizarea și sprijinirea reducerii daunelor cauzate de dezastrele naturale, oferind o varietate de alte servicii.

"Strategia a arătat interesul partidului și al statului pentru dezvoltarea științei și tehnologiei spațiale în țară, creează, de asemenea, multe oportunități pentru oamenii de știință, producători, întreprinderi și părțile interesate din acest domeniu", a spus Huy.

Pentru acest domeniu, statul vietnamez a avut repere importante. În 1980, Phạm Tuân a fost primul astronaut asiatic care a zburat în spațiu. În 2006, Strategia de cercetare și dezvoltare a tehnologiei spațiale 2007- 2020 a fost aprobată de guvern. În 2008, Vietnamul a realizat satelitul VINASAT-1, primul său satelit de telecomunicații. În 2012, a fost demarat proiectul Vi Centert Nam Space Center. În 2013, primul satelit de teledetecție al statului asiatic, VNREDSat-1, a fost lansat pe orbită. Tot în 2013, satelitul PicoDragon a fost primul satelit fabricat complet de Vietnam si cântărea  1 kg. În 2019, satelitul MicroDragon, care cântărește 50 kg, a fost realizat de 36 de ingineri vietnamezi și susținut de mulți profesori japonezi în procesul de proiectare și dezvoltare.

 

Satelitul NanoDragon a fost transferat oficial Agenției Japoneze de Explorare

 

Cel mai recent, satelitul NanoDragon, realizat în întregime în Vietnam, a fost, de asemenea, plasat la locul de lansare al Centrului Spațial Uchinoura, prefectura Kagoshima, în sudul Japoniei. Se așteaptă să fie lansat pe orbită la 1 octombrie 2021.

”Sateliții pe care îi deține actualmente Vietnamul au adus numeroase beneficii dezvoltării socio-economice, inclusiv în monitorizarea mediului, meteorologie, cartografiere, prognoză și evaluarea impactului schimbărilor climatice, detectarea eficientă a navelor de pescuit ilegale; analiza tendințelor de poluare a apei pe termen lung;monitorizarea cultivării orezului și detectarea fenomenelor naturale legate de agricultură, cum ar fi seceta și deteriorarea salinității, precum și colectarea datelor privind starea pădurilor locale în zonele îndepărtate”, a spus Huy.

Strategia pentru dezvoltarea și aplicarea științei și tehnologiei spațiale până în 2030 are soluții pentru dezvoltarea resurselor umane în domeniu, inclusiv înființarea și modernizarea a cel puțin cinci instituții de formare; dezvoltarea de coduri de instruire, cadre de programe și standarde de ieșire pentru aeronautică și zboruri spațiale majore; dezvoltarea unor grupuri puternice de cercetare, inclusiv aproximativ cinci grupuri de știință spațială și 15 grupuri de tehnologie spațială.

Huy a spus că dezvoltarea tehnologiei științei spațiale în Vietnam încă se confruntă cu multe dificultăți și provocări, cum ar fi infrastructura limitată, resursele financiare, resursele umane și industriile de sprijin. Prin urmare, pe lângă realizarea obiectivelor comune, este urgent să acordăm atenție dezvoltării resurselor umane în știință și tehnologie pentru viitor.

 

Directorul general al Centrului Spațial , Phạm Anh Tuấn, a declarat că Partidul și Statul ar trebui să definească spațiul cosmic ca fiind unul dintre cele cinci spații (terestre, spațiale aeriene, maritime, ciberspațiale și spațiale) pe care Vietnamul trebuie să le stăpânească pentru a proteja interesele naționale. ”În plus, tehnologia spațială necesită o investiție mare în resurse financiare, resurse umane și timp”, a spus el.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-07



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE