2024-04-25 07:12

Vietnam - miracolul economic al Asiei

 |  12:29
Vietnam - miracolul economic al Asiei

Presa asiatică remarcă la unison faptul că ultimii ani au dus la reșterea reputației a prestigiului și prezența tot mai crescândă a Vietnamului pe arena internațională. „După 75 de ani de independență sub conducerea Partidului Comunist, Vietnamul a înflorit pentru a deveni un jucător cheie în Asia de Sud-Est, cu o dezvoltare socială constantă, a culturii, dar și îmbunătățirea vieții comerciale și spirituale și a promovării unor politicii stabile”, subliniază într-un editorial revista de specialitate din Emiratele Arabe, Khaleej Times .

În urmă cu șaptezeci și cinci de ani, străzile din Hanoi asistau la o atmosferă extrem de vibrantă.  Cu aspirația de independență și libertate, vietnamezii s-au ridicat pentru a-și revendica independența. Jurământul pentru independență a răsunat în inimile fiecărui vietnamez în timp ce președintele Ho Chi Minh de atunci citea Declarația de independență din 2 septembrie 1945.

În ultimele șapte decenii, Vietnamul și-a extins relațiile externe către multilateralism și diversificare; integrarea proactivă și activă în lume; acționând ca prieten și partener de încredere și membru responsabil al comunității internaționale.

Anul 2019 a fost martorul unei noi etape în realizarea Vietnamului pentru a doua oară câștigând un loc în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu 192 de voturi de susținere din totalul de 193. Aceasta este considerată până acum drept una dintre cele mai mari victorii din istoria Statelor Națiuni. Vietnamul este, de asemenea, președinte al ASEAN în 2020 - prima dată când a ocupat aceste două poziții în același timp. Acest lucru îi oferă oportunitatea de a profita de relațiile bilaterale cu alte țări și de a crea un nou impuls pentru îmbunătățirea rolului și profilului său.

Banca Mondială (BM) apreciază că Vietnamul are un mediu de afaceri stabil și a obținut rezultate pozitive în îmbunătățirea mediului de afaceri în ultimele decenii. Raportul de afaceri pe 2020 al BM a clasat Vietnamul pe locul 70/190 al economiei mondiale (în creștere cu 20 de locuri față de 2010). Taxele de plată în economia vietnameză ocupă locul 109/190 din țări  (în creștere cu 22 de locuri față de 2018); în același timp, economia vietnameză este evaluată ca una care va face progrese continue și pozitive în următorii ani, grație accesului îmbunătățit la informațiile de credit prin furnizarea de date utilizatorilor de la băncile comerciale și modernizarea sistemului de colectare a impozitelor, precum și a mediului de afaceri atractiv (în 2019) . Astfel investițiile străine directe  în Vietnam au depășit 38 miliarde USD, cel mai înalt nivel din Vietnam pentru perioada 2009-2019, ( o creștere de  7,2% / an).

Forumul Economic Mondial a apreciat  competitivitatea Vietnamului care este pe locul 67/141 de țări. Indicele global de inovare (GII) al Vietnamului a ocupat locul 42/129 din țări , ocupând primul loc în 26 de țări cu venituri medii și poziția a treia în ASEAN; indicele de clasare a securității informațiilor pe internet în Vietnam este pe locul  50/175 din țări  (un salt de 50 de locuri față de 2018).

 

Dezvoltarea durabilă a economiei marine din Vietnam

 

Situat lângă Marea Chinei de Sud (denumită Marea de Est în Vietnam), Vietnam are 3.260 km de coastă de la nord la sud și o vastă zonă maritimă care include mii de insule mari și mici, inclusiv două arhipelaguri Hoang Sa (Paracels) și Truong Sa (Spatlys). Vietnam își restructurează economia marină cu priorități de top în dezvoltarea turismului maritim și insular, a energiei regenerabile, a biotehnologiei, a industriei farmaceutice, maritime, a exploatării petrolului și a gazelor și a altor minerale. Piscicultura și construcția navală s-au adaptat din mers schimbărilor climatice și au dus la o  creștere economică susținută.

Marea Chinei de Sud este situată pe ruta importantă de circulație care leagă Pacificul de Oceanul Indian, Europa de Orientul Mijlociu și Africa de Asia. Este una dintre cele mai mari zece căi maritime din lume, care leagă Marea Chinei de Sud, cu mai mult de 45 la sută de celelalte rute comerciale, iar 90 la sută din volumul comercial mondial de transport maritim este tranzitat prin Marea Chinei de Sud. Marea este considerată sângele vital al transportului de petrol și resurse naturale și al comerțului din Orientul Mijlociu către China, Coreea de Sud și Japonia.

Asigurarea păcii, stabilității, securității și libertății maritime în Marea Chinei de Sud este în beneficiul țărilor din interiorul și din afara regiunii. În ultimii ani, multe țări din lume, în special SUA, Filipine, Indonezia și Malaezia, au emis note diplomatice către ONU împotriva revendicărilor nerezonabile de suveranitate ale Chinei în Marea Chinei de Sud. Vietnam salută și apreciază foarte mult toate eforturile și contribuțiile depuse de țările din interiorul și din afara regiunii în protejarea securității și siguranței maritime, precum și menținerea păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-16

Mai multe imagini:
Vietnam - miracolul economic al Asiei
zoom




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE