2024-04-25 13:51

Un miliardar rus susține că urmează o criză de amploare în Rusia: Avem nevoie de mai multă libertate

 |  12:08
Un miliardar rus susține că urmează o criză de amploare în Rusia: Avem nevoie de mai multă libertate

Rusia se va confrunta în curând cu o penurie de surse de finanțare a economiei, iar pentru a o acoperi prin investiții străine sunt necesare reguli clare de joc și predictibilitate, a declarat miliardarul rus Oleg Deripaska la Forumul Economic de la Krasnoyarsk, Siberia, Rusia.

„Statul de drept și predictibilitatea sunt foarte importante. Dacă schimbăm regulile jocului în fiecare an sau trimestru, nimeni nu va crede: nici antreprenorii ruși, nici cei străini", a spus omul de afaceri, relatează Interfax. „Este necesar să oprim aceste înrobiri, din epoca de piatră, 'aterizarea' tuturor la rând pentru cine știe ce. O persoană a comis o infracțiune economică, a plătit, lăsați-l să continue să lucreze", a spus Deripaska. "Nu trebuie să alegi. Nu vor fi bani anul viitor. Vom avea nevoie de investitori străini. Și se vor uita la modul în care investitorii ruși câștigă bani, ce condiții au. Dacă nu facem condițiile, nu asigurăm atractivitatea pieței noastre, atunci vom continua să visăm", a spus el.

"Este clar că este necesar să intrăm pe noi piețe ale țărilor prietene. Nu e ușor. Alte reguli ale jocului. Dacă normele OMC pentru antreprenorii ruși nu se aplică, atunci este necesar să se treacă la acorduri bilaterale. Vor fi probleme cu calculele, presiunea sancțiunilor va fi gravă", a spus el. Omul de afaceri și-a repetat și propunerea de a înjumătăți numărul funcționarilor și al forțelor de ordine. "Înțelegem că aceasta este o povară serioasă pentru economie, care are greutăți suspendate din cauza sancțiunilor. Există prea mult din acest aparat de stat și capitalism de stat. Avem nevoie de mai multă libertate", a spus el.

Oleg Derepaska a declarat că criza din Rusia va continua până la jumătatea anului 2025. "Cred că totul este clar ce să facă. Situația este foarte dificilă și va rămâne, cred, până la jumătatea anului 2025. Ai putea spune că este imprevizibil.” În opinia sa, în următorii 25 de ani, Rusia "se va gândi mai mult la trecutul său asiatic". Oleg Deripaska a adăugat că piețele asiatice își vor aduce specificul în viața rușilor.

Un tribunal rus a ordonat la finalul lui 2022 confiscarea unui complex hotelier de lux deţinut de miliardarul Oleg Deripaska, unul dintre puţinii oligarhi care au criticat războiul preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina, notează Mediafax Decizia reprezintă un semn al presiunii cu care se confruntă magnaţii ţării de la începerea invaziei, a raportat Financial Times.

Disputa juridică, în urma unei cereri iniţiale înaintate de un centru ştiinţific şi educaţional patronat de Putin, este anterioară invaziei şi nu are o legătură aparentă cu criticile lui Deripaska la adresa războiului, pe care acesta l-a numit drept "o mare nebunie".

Însă ordinul judecătoresc de confiscare a complexului hotelier Imeretinskiy şi a portului de agrement din Soci, în valoare de 1 miliard de dolari, a venit după ce Kremlinul i-a cerut lui Deripaska să nu mai critice războiul, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. "Kremlinul i-a cerut să se calmeze", a declarat un apropiat al lui Deripaska.

Deripaska se află sub incidenţa sancţiunilor americane din 2018 din cauza legăturilor sale cu Kremlinul. Dar magnatul din domeniul metalelor este cel mai proeminent dintre puţinii lideri de afaceri ruşi care şi-au exprimat dezgustul faţă de războiul generat de Putin în Ucraina. "Avem nevoie de pace cât mai curând posibil, deoarece am depăşit deja punctul critic al problemei", a scris el pe Twitter în martie.

Kremlinul i-a cerut să îşi atenueze criticile în aceeaşi lună, potrivit unei alte persoane apropiate oligarhului, repetând solicitarea încă o dată de atunci.

Temere în Rusia

Deşi mulţi oligarhi se opun în privat războiului, un număr restrâns dintre aceştia aleg să comenteze public problema. Mai multe persoane influente din Rusia au declarat pentru Financial Times că le este teamă să nu fie în dezacord public cu Kremlinul, invocând posibilitatea unor repercursiuni grave pentru ei şi afacerile lor.

Cu toate acestea, în iunie, Deripaska a avertizat că "distrugerea Ucrainei ar fi o greşeală colosală", chiar dacă s-a ferit să-l critice personal pe Putin.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE