2021-06-25 07:23

UE, „profund îngrijorată” după ce Turcia a autorizat desfășurarea de trupe în Libia

 |  14:02
UE, „profund îngrijorată” după ce Turcia a autorizat desfășurarea de trupe în Libia

Uniunea Europeană s-a declarat vineri profund îngrijorată, după ce Parlamentul Turciei i-a dat undă verde preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru o desfăşurare de forţe militare în Libia, în susţinerea guvernului de la Tripoli, informează AFP.

"UE îşi reafirmă convingerea fermă că nu există o soluţie militară la criza libiană", se spune într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Acţiunile pentru susţinerea "celor care luptă în acest conflict nu pot să ducă decât la o destabilizare şi mai mare a ţării şi a regiunii", a estimat purtătorul de cuvânt.

UE îndeamnă la "respectarea totală a embargoului ONU asupra armelor" şi la "susţinerea eforturilor" emisarului Naţiunilor Unite în Libia, Ghassan Salame, care constituie "singura cale spre o Libie paşnică, stabilă şi sigură".

Deputaţii turci au aprobat joi o moţiune ce îi permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită soldaţi în Libia pentru a sprijini GNA, ale cărui trupe luptă împotriva armatei mareşalului Khalifa Haftar, care din aprilie anul trecut încearcă să obţină controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

Preşedintele Donald Trump a avertizat imediat, într-o conversaţie telefonică cu omologul său turc, împotriva oricărui "amestec intern" ce ar putea "complica" situaţia din Libia. Washingtonul a cerut în noiembrie mareşalului Haftar să pună capăt ofensivei de cucerire a capitalei, deşi preşedintele american lăsase anterior impresia că îl susţine pe acesta.

Rămâne de văzut acum dacă preşedintele Erdogan, căruia îi revine decizia, va trimite efectiv trupe sau dacă sprijinul militar va lua o altă formă, cum ar fi trimiterea de "consilieri".

Cufundată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este teatrul luptei pentru putere între două tabere: GNA susţinut de ONU, la Tripoli, şi un guvern şi un parlament în estul ţării aflate sub controlul mareşalului Haftar.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-03Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
03 Ian 2020

.>>care constituie "singura cale spre o Libie paşnică, stabilă şi sigură">>ce gluma buna-pai tarile cu mult petrol nu au fost niciodata asa cum spun ei ci de fapt au fost conduse autoritar de tot felul de lideri militari.Chestia cu "democratia araba" a fost o mare pacaleala care a dus la razboi civil.Democratia nu e ceva specific acolo nu a fost niciodata democratie.E ca si cand ai vrea sa ai democratie intr-un bazin cu pesti rapitori-pestele cel mare o sa-l manance pe cel mai mic si asta se intampla si in Libia.Singura tara araba care are cat de cat democratie este Egiptul restul sunt toate conduse autoritar de regimuri militaristo-religioase .De ce vor europenii sa exporte fortat democratie undeva unde asa ceva nu este la moda?Libienii sunt de fapt beduini care stiu sa se subordoneze "califului" asa a fost dintotdeauna acolo
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE