2021-07-26 23:56

UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei

 |  08:06
UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei

Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, a declarat că dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, este termenul limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, relatează Ria Novosti.

“Suntem pregătiţi şi uşile sunt deschise.În sens literal, termenul limită pentru această decizie este dimineaţa zilei de vineri. Da, există speranţă pentru semnare şi, după cum se spune, speranţa moare ultima”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

“Cunosc decizia guvernului ucrainean. Ştim că în conformitate cu Legea Fundamentală a Ucrainei, preşedintele semnează astfel de acorduri”, a mai spus Fule, indicând că o astfel de posibilitate nu se întâmplă la fiecare două zile sau la fiecare două săptămâni. “Acum totul este în mâinile părţii ucrainene, care a solicitat o pauză”, a subliniat oficialul european.

Joia trecută, guvernul ucrainean a decis să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.

De asemenea, comisarul european pentru extindere şi-a exprimat speranţa că preşedintele Viktor Ianukovici şi-a menţinut în agendă participarea la reuniunea de la vârf de la Vilnius (28-29 noiembrie).

“Aşteptăm cu nerăbdare prezenţa completă a delegaţiei ucrainene. Sper foarte mult că Viktor Ianukovici va fi la summit. Cred că e foarte important să nu uităm că Ucraina are o responsabilitare faţă de întreaga regiune şi, prin urmare, dl Ianukovici va explica motivele guvernului său”, a afirmat Stefan Fule.

Stefan Fule şi-a exprimat, totodată, speranţa că, dacă Acordul de asociere nu va fi semnat, aceasta nu va influenţa în sens negativ negocierile cu FMI. “Noi credem că Acordul de asociere va apropia Ucraina de o înţelegere cu FMI, iar un eşec nu va duce la nimic bun”, a subliniat oficialul european.

Uniunea Europeană a promis Ucrainei un ajutor financiar de 610 milioane de euro, dar întârzie să deblocheze fondurile din cauza faptului că Kievul nu a încheiat un acord cu FMI.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE