2021-07-26 22:32

UPDATE. Ucraina: A fost respinsă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Azarov

 |  13:17
UPDATE. Ucraina: A fost respinsă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Azarov

Parlamentarii ucraineni au anunţat că o moţiune de cenzură împotriva Guvernul Azarov va fi supusă unui vot în legislativ. Mii de oameni blochează şi acum instituţiile statului din Kiev, în semn de protest faţă de hotărârea Guvernului de a nu mai urmări aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE 15.40: Protestatarii ucraineni au primit cu mânie vestea că Guvernul nu a fost demis.

Liderii opoziţiei au cerut manifestanţilor să se îndrepte spre Preşedinţie.

UPDATE ora 14.40: Conform RIA Novosti, premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, înainte de a se deplasa în Rada Supremă, Parlamentul Ucrainei.

„După vizitele efectuate la întreprinderi din regiunile (ucrainene n.r.) Nikolaev, Zaporojie, Dnepropetrovsk şi Kiev m-am întâlnit cu Mikola Azarov.  Apoi, el a plecat în Parlament”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter, raportează Agerpres.

Campionul Mondial la box Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie Udar, a calificat drept „trădare a intereselor de stat” suspendarea semnării Acordului de Asociere la UE şi a cerut ca Guvernul Azarov să demisioneze.

Sesiunea Radei s-a încheiat fără a mai examina proiectele de lege care ar fi permis fostului prim-ministrul al Ucrainei, Iulia Timoşenko, să plece în străinătate pentru îngrijiri medicale.

UPDATE ora 14.10: O moţiune de cenzură împotriva Guvernului Azarov a a fost respinsă de Parlament după ce a primit doar 186 de voturi din cele 226 necesare. Trei deputaţi au votat împotrivă, iar ceilalţi s-au abţinut.

Mikola Azarov, primul-ministru al Ucrainei, şi-a cerut scuze în faţa Parlamentului pentru violenţele comise de poliţişti împotriva manifestanţilor.

„În numele Guvernului, aş vrea să vă cer scuze pentru acţiunile forţelor de ordine. Preşedintele şi Guvenul regretă profund”, a spus premierul ucrainean, citat de Mediafax.

Azarov a mai spus parlamentarilor ucraineni că Uniunea Europeană este gata să ia în considerare compensarea financiară a Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE ora 13.10: Parlamentul din Ucraina şi-a reluat şedinţa. La ea participă şi primul-ministru Azarov, ministrul de Externe Leonid Kojara şi vicepremierul Serghei Boiko.

Vitali Zaharcenko, ministrul de Interne, contestat de protestatarii pro-UE pentru reprimarea prostetelor, nu se află în sala de şedinţe.

O moţiune de cenzură împotriva Guvernului Azarov a fost anunţată marţi în Parlamentul Ucrainei, în vreme ce protestele pro-UE continuă.

Mii de ucraineni se află la principalele instituţii ale statului şi protestează faţă de decizia autorităţilor ucrainene de a renunţa la aderarea la Uniunea Europeană.

Arsenii Iatseniuk, liderul partidului Batkivscina a enumerat în Parlamentul Ucrainei cererile opoziţiei şi ale protestatarilor: demisia Guvernului şi a preşedintelui Ianukovici, punerea sub acuzare a ministrului de Intene, Vitali Zaharcenko, cel care a dat ordin de atacare a manifestanţilor pro-UE din Piaţa Independenţei.

Premierul Mikola Azarov a încercat să se înfăţişeze în Parlament, unde se votează o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, dar nu a avut sorţi de izbândă. El a încercat să ajungă, împreună cu miniştrii săi, în interiorul clădirii, dar protestatarii nu l-au lăsat, raportează Ziare.com.

Preşedintele Viktor Ianukovici a recunoscut că forţele de ordine au greşit când au recurs la violenţă pentru a dispersa manifestanţii, raportează Pro TV.

„Forţele de ordine au exagereat cu violenţa. Aşa ceva n-ar fi trebuie să se întâmple”, a declarat Viktor Ianukovici. Preşedintele Ucrainei a adăugat că tratativele cu Uniunea Europeană continuă pentru a se asigura o „înâelegere mai convenabilă”.

Ianukovici a amintit că Rusia a acuzat autoritpţile de la Kiev că nu îi ia în calcul interesele atunci când negociază cu Uniunea Europeană.

„Rusia ne-a acuzat că nu am luat în considerare interesele sale în negocierile cu Uniunea Europeană. Este oare justificată o astfel de poziţie? Desigur”, a declarat preşedintele Ianukovici, conform agenţiei ruse RIA Novosti, citate de Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-03

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

Ucraina: Nouă persoane arestate la Kiev, în urma protestelor de duminică

SUA: Protestele organizate în Ucraina nu sunt o lovitură stat

Ucraina a luat foc. Asalt asupra puterii de la Kiev după refuzul acordului cu UE

UPDATE. Ucraina: Mii de protestatari ucraineni controlează mari părţi din capitala Kiev

Liderii UE nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Putin avertizează: Ucraina trebuie să-şi reglementeze datoriile faţă de Rusia, indiferent de relaţiile pe care le va avea cu UE
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE