2021-09-24 05:40

Ucraina a luat foc. Asalt asupra puterii de la Kiev după refuzul acordului cu UE

 |  19:47
Ucraina a luat foc. Asalt asupra puterii de la Kiev după refuzul acordului cu UE

Kievul nu va introduce starea de urgenţă, a anunţat ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, la o întrevedere cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, pe fondul agravării protestelor la Kiev contra puterii. Sediul guvernului ucrainean era asediat luni de mii de manifestanţi proeuropeni, iar preşedintele Viktor Ianukovici era somat să-şi dea demisia. În acest timp, Bruxelles-ul îndeamnă la calm autorităţile din Ucraina şi opoziţia.

De câteva zile ucrainenii ies în stradă împotriva refuzului actualei conduceri de a semna, la Vilnius, Acordul de asociere cu Bruxelles-ul, decizia luată în scopul relatării relaţiilor economice cu Moscova. Luni, Guvernul a ordonat angajaţilor ai Ministerului de Interne să elibereze sediile guvernamentale. "Ianukovici a pierdut centrul capitalei", a anunţat Al Jazeera. Totuşi, după o convorbire telefonică cu şeful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, liderul de la Kiev a cerut Bruxelles-ului să primească o delegaţie pentru a rediscuta Acordul de Asociere, iar oficialul european a aprobat. Anterior, parlamentarul ucrainean David Zhvania a anunţat că Legislativul va forţa Guvernul sa plece. Criticând manifestaţiile de la Kiev, preşedintele Putin vede "mai degrabă de un pogrom decât de o revoluţie".

Apel la calm

„Autorităţile nu numai că ignoră aspiraţiile multor cetăţeni ucraineni, dar îi reprimă cu bastoane şi gaze lacrimogene atunci când aceste speranţe sunt exprimate în stradă cu disperare”, a argumentat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit Agerpres. Oficialul european a subliniat că „autorităţile ucrainene ar trebui să-i asculte pe propriii cetăţeni, nu să-i bată”. „Actuala criză ar trebui rezolvată prin dialog între toate forţele politice”, a adăugat Schulz. La rândul său, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a cerut "tuturor părţilor să rezolve disensiunile pe cale paşnică".

Jurnalişti răniţi

În ultimele zile, peste 40 de jurnalişti au fost răniţi în timp ce relatau evenimentele din Ucraina. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost lovit duminică, în timpul confruntărilor din faţa administraţiei prezidenţiale, când cel puţin 100.000 de persoane , sute de mii potrivit opoziţiei , ai protestat la Kiev. Pe de altă parte,circa100 de răniţi au fost din rândul poliţiştilor, potrivit autorităţilor, iar municipalitatea a anunţat că primeau îngrijiri 53 de persoane, dintre care 14 erau spitalizate. În plus, un protest paşnic al studenţilor a fost dispersat brutal, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de către forţele speciale.

Reuniune de urgenţă

Miile de manifestanţi pro-UE se tem de o eventuală instituire a stării de urgenţă. În urma unei reuniuni de urgenţă pe care Ianukovici a ţinut-o duminică la reşedinţa sa din apropierea capitalei ucrainene cu ministrul de interne Vitali Zaharcenko, purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Mykola Azarov a dezminţit luni dimineaţa posibilitatea luării unei asemene decizii. O altă întâlnire de urgenţă a avut loc luni când autorităţile au discutat despre funcţionalitatea serviciilor municipale ale capitalei.

Aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca Ceauşescu dacă nu semnează Acordul cu UE, după care să-şi dea demisia,  a declarat Inna Bohoslovskaia, fost membru al Partidului Regiunilor.  "Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu", a spus Bohoslovskaia. Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român, a explicat politicanul. Victoria frauduloasă la alegerile din 2004  a liderului ucrainean a generat "revoluţia portocalie", iar refuzul său de a semna Acordul UE este contestat de sute de mii de protestatari. Rusofon şi rusofil, actualul preşedinte ucrainean reprezintă imaginea regiunii sale natale din estul ţării, Donbasul industrial, teatrul unor lupte între clanuri mafiote în anii postsovietici. Acesta a ştiut să se reinventeze, ajutat de consilieri americani, şi-a ameliorat ucraineana, limba oficială a ţării eclipsată de rusă în perioada sovietică, şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2010 în faţa rivalei Iulia Timoşenko.

Susţinerea scade

Mulţi deputaţi ai Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, se pregătesc să părăsească grupul parlamentar al acestei formaţiuni, scrie Mediafax. "Ştiu că sunt multe persoane care vor să plece. Ştiu că sunt negocieri foarte dificile în cadrul Partidului Regiunilor", a afirmat Bohoslovska, care a părăsit partidul sâmbătă. De asemenea, alt deputat, Mikola Rudikovskii, a părăsit Partidul Regiunilor în urma refuzului puterii de a semna Acordul de Asociere cu Bruxelles-ul. În plus, 20 de aleşi din partidul guvernamental ar putea părăsi formaţiunea din cauza reprimării manifestanţilor, a anunţat parlamentarul  Viktor Bondar.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-12-02

In legatura cu acest articol...

UPDATE. Ucraina: Mii de protestatari ucraineni controlează mari părţi din capitala Kiev

Liderii UE nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Putin avertizează: Ucraina trebuie să-şi reglementeze datoriile faţă de Rusia, indiferent de relaţiile pe care le va avea cu UE
Parerea ta...

MMMIHAI
03 Dec 2013

Bravo lor aci unire nu ca la noi dispret total din partea poporului Roman.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE