2021-08-01 11:37

Tensiunea blocajului bugetar din SUA pune la încercare liderii politici americani

 |  14:31
Tensiunea blocajului bugetar din SUA pune la încercare liderii politici americani

Criza bugetară din Statele Unite care durează deja de cinci zile pune la încercare liderii politici americani. Preşedintele Obama a explicat, vineri, că nimeni nu profită de paralizia statului federal după ce un oficial al administraţiei sale a estimat că executivul democrat este pe punctul de a câştiga, provocând astfel o reacţie dură a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. La rândul său, secretarul de Stat, John Kerry, a atenţionat că blocajul financiar afectează poziţia mondială a SUA.

Liderul de la Casa Albă a explicat că "nimeni nu câştigă când familiile nu ştiu dacă salariile le sunt plătite sau nu", scrie Agerpres. Preşedintele a făcut această declaraţie în timp ce era însoţit de vicepreşedintele Joe Biden şi a intrat într-un magazin de sandvişuri pe Pennsylvania Avenue, în apropiere de sediul executivului. Sâmbătă, Obama le-a cerut, republicanilor care blochează bugetul să înceteze "farsa" şi să treacă la vot, în contextul în care activităţile agenţiilor federale sunt grav afectate de lipsa finanţării. "Senatul a aprobat deja bugetul şi există suficienţi republicani şi democraţi în Camera Reprezentanţilor pregătiţi să facă acelaşi lucru, pentru a pune capăt imediat blocajului bugetar. Dar aripa de dreapta a Partidului Republican nu vrea să îl lase pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, să supună proiectul la vot", a precizat liderul american.

Afirmaţiile sub acoperirea anonimatului făcute de un oficial al administraţiei Obama potrivit căruia democraţii sunt de punctul de a câştiga confruntarea cu republicanii au provocat furia preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. Republicanul  a avertizat că "acesta nu este un joc!". Boehner a explicat că americanii nu vor paralizia statului federal şi nici el, solicitând negocieri pe reforma sistemului de sănătate numită Obamacare în scopul de a redeschide statul federal.

Poziţia de lider, sub semnul întrebării

John Kerry, aflat la summitul Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC), în Indonezia, a avertizat că în cazul prelungirii crizei bugetare populaţia ar putea începe să pună sub semnul poziţiei de lider a Statelor Unite, adăugând că are convingerea că acest lucru nu se va întâmpla. Totuşi, angajamentul Statelor Unite în Asia rămâne puternic, în pofida crizei bugetare de la Washington, a adăugat oficialul american. Obama a anulat turneul în Asia din cauza crizei bugetare din Statele Unite. Kerry conduce delegaţiile americane în Indonezia şi Brunei, la reuniunile Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC) şi ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)..


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-05

In legatura cu acest articol...

Boicotul asupra reformei în sănătate a lui Obama adânceşte criza de timp pentru adoptarea bugetului

Durata blocajului din SUA, crucială pentru România

Blocaj bugetar. Statele Unite, la un pas de faliment
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE