2021-07-27 00:02

Summit-ul de la Vilnius pregăteşte o declaraţie antirusească pe fondul presiunilor Moscovei asupra fostelor republici sovietice

 |  17:07
Summit-ul de la Vilnius pregăteşte o declaraţie antirusească pe fondul presiunilor Moscovei asupra fostelor republici sovietice

Moscova va fi avertizată vineri printr-o declaraţie pregătită la summit-ul european al Parteneriatului Estic de la Vilnius privind presiunea asupra fostelor republici sovietice. Acest anunţ a apărut în presa poloneză după ce premierul ucrainean Mikola Azarov a confirmat marţi că Rusia se află la originea deciziei Kievului de a suspenda acordul de asociere cu UE.

Liderii europeni vor adopta la Vilnius o declaraţie care "încurajează ţările din Europa de Est să se reformeze şi să se apropie de Occident", scrie presa din Polonia. Documentul, care este o iniţiativă poloneză, "urmează să adreseze, de asemenea, un avertisment Rusiei împotriva ingerinţei sale în afacerile interne ale vecinilor", adaugă sursa citată. Acest lucru a fost confirmat de o sursă europeană marţi, la Bruxelles, care a adăugat că textul se află în pregătire între cele 28 de state membre ale Uniunii şi cele şase state din cadrul Parteneriatului Estic, scrie Mediafax.

Luni, Bruxelles-ul a adresat un ultim îndemn Ucrainei să salveze acordul de asociere, cerând liderilor ucraineni curaj politic în faţa Moscovei. "Oferta de a semna un acord de asociere şi liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă", au declarat preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Presiunea exercitată de Rusia asupra Ucrainei ar urma să crească, a avertizat fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, emisar UE la Kiev. "Nu există vreo îndoială că presiunea Rusiei se va aprofunda (...). Pasul următor al Moscovei va fi să vrea să transforme statutul de observator pe care îl deţine Ucraina în cadrul uniunii sale vamale în statut de membru cu drepturi depline", a explicat fostul preşedinte polonez. Totuşi, nimic nu se pierde, chiar dacă acordul nu este semnat la Vilnius", a subliniat Kwasniewski. Foarte important este să "să vedem dacă ne putem întoarce la masa negocierilor cu Ucraina, înaintea alegerilor europene, când UE va cădea într-un fel de letargie instituţională", a completat fostul lider polonez.  După ce UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului, premierul ucrainean Mikola Azarov a afirmat că"Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri".

Presiuni sunt şi la Chişinău

Preşedintele PCRM Vladimir Voronin a avertizat că formaţiunea sa va continua protestele nu doar pe străzile Chişinăului, ci şi în Parlament faţă de încheierea Acordului de asociere cu Bruxelles-ul, explicând că R.Moldova poate ajunge în UE doar prin uniunea vamală a Rusiei. Acesta s-a declarat indignat faţă de decizia guvernanţilor moldoveni de a pleca la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnus fără să ţină cont de opinia poporului şi a Legislativului de la Chişinău. După ce Ucraina a eşuat în drumul său european, Voronin şi-a exprimat speranţa că emisarii de la Bruxelles vor renunţa la ideea asocierii cu Republica Moldova. “Calea noastră spre UE este posibila doar prin Uniunea Vamala (...), o cale sigură şi eficientă. Moldova nu este pregătită pentru integrarea europeană”, a declarat Voronin, subliniind că UE este afectată de criză şi în 20 de ani nu va mai exista.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-11-26

In legatura cu acest articol...

Ucraina: 20.000 de oameni au manifestat pentru susţinerea acordului cu UE

UPDATE. Mii de persoane au protestat în Ucraina împotriva deciziei de a renunţa la acordul cu UE

Moscova acuză lipsa de scrupule a Bruxelles-ului. Ucraina, curtată în Parteneriatul Oriental

Gazele ruseşti curg spre Ucraina. Kievul cade la învoială cu Moscova
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE