2024-04-19 11:35

SUA și China - întâlnire la nivel de miniștri de Externe, în Alaska

 |  09:06
SUA și China - întâlnire la nivel de miniștri de Externe, în Alaska

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni cu Yang Jiechi, cel mai înalt oficial al politicii externe din China, și cu ministrul de externe Wang Yi. Consilierul pentru securitate națională Blinken și Casa Albă, Jake Sullivan, intenționează să discute „o serie de probleme sensibile” cu omologii lor chinezi.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va purta discuții cu înalți oficiali chinezi săptămâna viitoare la Anchorage, Alaska, a anunțat recent Departamentul de Stat, o întâlnire despre care diplomatul american spune că ”va da detalii despre discuții numai dacă ar putea produce rezultate tangibile” .

Consilierul pentru securitate națională Blinken și Casa Albă, Jake Sullivan, intenționează să discute „o serie de probleme sensibile” cu Yang Jiechi, cel mai înalt oficial de rang executiv din politica externă din China, dar și cu ministrul de externe Wang Yi, a precizat într-un comunicat Departamentul de Stat, confirmând astfel un anunța al cotidianului oficial chinez South China Morning Post.   

 

Întâlnirea din Alaska, după vizita lui Biden în Japonia și Coreea de Sud

 

Întâlnirea deloc uzuală  va avea loc într-o locație ce se află aproximativ la jumătatea distanței dintre Washington și Beijing. Cu toate acestea, în ciuda caracterului echidistant al locației, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a subliniat  faptul că întâlnirea avea loc totuși, în SUA. „Pentru noi a fost important ca prima întâlnire a acestei administrații cu oficialii chinezi să aibă loc pe solul american și să aibă loc după ce ne-am întâlnit și ne-am consultat îndeaproape cu partenerii și aliații din Asia și Europa”, a declarat Psaki reporterilor.

Reuniunea, programată pentru joi 18 martie, va avea loc după ce președintele SUA

Joe Biden va participa în prealabil, la un summit cu liderii din Japonia, India și Australia, care împreună cu SUA formează o alianță cunoscută sub numele de Quad.

Blinken și Sullivan vor folosi întâlnirea cu Yang și Wang pentru a aborda o serie de probleme, inclusiv cele în care cele două părți au „dezacorduri profunde”, a spus Psaki. „Vom fi sinceri în a explica ... îngrijorările noastre cu privire la provocările pe care le prezintă acțiunile Chinei pentru securitatea și valorile Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri.” Printre subiecte se va număra angajamentul Washingtonului de a apăra „sistemul internațional bazat pe reguli și un Indo-Pacific liber și deschis”, a mai Psaki.

Yang, șeful biroului pentru afaceri externe al Partidului Comunist, și Wang sunt cei mai înalți diplomați ai Chinei și printre locotenenții cei mai de încredere ai președintelui chinez Xi.

 Beijingul nu a confirmat încă planurile; un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat recent că nu are „nicio informație de oferit” atunci când a fost întrebat despre întâlnirea din Alaska.

Blinken se va opri la Anchorage la întoarcerea de la Seul și Tokyo, o călătorie pe care o va face împreună cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin „pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite de a ne consolida alianțele și pentru a evidenția cooperarea care promovează pacea, securitatea și prosperitatea în regiunea indo-Pacifică și în întreaga lume”, a precizat Departamentul de Stat.

"Aceasta este o oportunitate importantă pentru noi de a expune în termeni foarte sinceri numeroasele preocupări pe care le avem cu privire la acțiunile și comportamentul guvernului de la Beijing care pun în discuție securitatea, prosperitatea și valorile Statelor Unite și ale partenerilor și aliaților noștri", a spus Blinken recent în timpul audierii în fața Comisiei pentru relații externe a Camerei, care a durat mai mult de patru ore.

„Vom explora, de asemenea, dacă există căi de cooperare și vom vorbi despre concurența pe care o avem cu China pentru a ne asigura că Statele Unite au condiții de concurență echitabile și că companiile și lucrătorii noștri beneficiază de acest lucru”, a  adăugat el.

 

Tratamentul aplicat de China uigurilor, o problemă sensibilă

 

Tratamentul aplicat de către China a uigurilor și a altor grupuri minoritare musulmane din regiunea de nord-vest din Xinjiang, va fi un element al delegației conduse de Blinken care va fi abordat „în forță”.

"Ar trebui să ne asigurăm că nu exportăm - și alții nu exportă - în China niciun produs care poate fi folosit pentru reprimarea poporului lor și a minorităților lor. În mod similar, nu ar trebui să aducem în țara noastră produse care sunt create prin muncă forțată, inclusiv din Xinjiang.”

Comentariile lui Blinken au venit după reintroducere recentă a legislației care interzice importul de bunuri provenite din Xinjiang în SUA, din cauza preocupărilor privind munca forțată larg răspândită  în regiune.

Aprobată de Cameră în timpul ultimei sesiuni a Congresului cu o majoritate covârșitoare înainte de a se bloca în Senat, Legea de prevenire a muncii forțate a uigurilor ar constitui o escaladare semnificativă a restricțiilor existente la importurile din Xinjiang, limitate în prezent la tomate, bumbac și bunuri produse de anumite entități.

Întâlnirea de la Anchorage „nu este un dialog strategic”, a spus el. „Nu există nicio intenție în acest moment pentru o serie de angajamente de viitoare. Aceste angajamente, dacă vor urma, trebuie să se bazeze într-adevăr pe progrese tangibile și rezultate tangibile în respectarea drepturilor omului.”

Cele mai evidente rezultate ar include obiective respectare a pieței pentru acordul comercial de fază întâi, pe care administrația fostului președinte Donald Trump l-a atins cu Beijingul în ianuarie 2020, a declarat Sourabh Gupta, senior rezident al Institutului pentru Studii China-America din Washington.

 

China: „Fostul președinte Trump a urmat politici greșite!”

 

Yang și Wang ar trebui, de asemenea, să ofere asigurări cu privire la angajamentul Beijingului de a adera la convenția Organizației Internaționale a Muncii cu privire la munca anti-forțată a Organizației Internaționale a Muncii și „să își concretizeze obiectivul de vârf al schimbărilor climatice din 2030 prin intermediul unor obiective de punere în aplicare”, a spus Gupta.

Întâlnirile de la Tokyo, Seul și Anchorage vor fi primele călătorii diplomatice pentru Blinken de la preluarea președinției de către Biden, a cărui administrație a promis să consolideze alianțe militare cu Japonia și Coreea de Sud ca o modalitate de a verifica influența economică și militară din ce în ce mai mare a Chinei în regiune.

 

Yang a declarat luna trecută că SUA sub fostul președinte Donald Trump a urmat „politici greșite” și a cerut noii administrații să schimbe cursul politicii americane.

Blinken și Austin își vor începe călătoria cu o întâlnire a Comitetului Consultativ de securitate SUA-Japonia, care va include omologii lor japonezi Toshimitsu Motegi și Nobuo Kishi. Cei doi oficiali americani vor participa apoi la o reuniune ministerială de externe și apărare SUA-Coreea de Sud găzduită de omologii Chung Eui-yong și Suh Wook.

 

Călătoria vine în timp ce administrația Biden a încercat să evidențieze alianțele Washingtonului ca o parte esențială a strategiei sale de a contracara China în creștere - în contrast cu abordarea mai tranzacțională a administrației Trump față de aceste relații.

Cu toate acestea, la audierea de la House Armed Services, un oficial de top al Pentagonului care supraveghează politica Chinei a insistat să le precizeze parlamentarilor americani că SUA nu cere nici unei țări din regiune să „aleagă” între Washington și Beijing.

„Salutăm și încurajăm toate națiunile din Indo-Pacific să mențină relații pașnice și productive cu toți vecinii lor, inclusiv cu China”, a declarat David Helvey, secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate Indo-Pacific.

Helvey: ”În schimb alegerea fundamentală pentru națiuni este acum între două ordine mondiale diferite: cea existentă, liberă și deschisă, și alta, avansată de Beijing, care este autoritară și închisă.”

 

 

 

 

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE