2020-12-05 20:14

SUA a trecut de partea Vietnamului în disputele economice din Marea Chinei de Sud Nave militare americane patrulează în zonă

 |  14:30
SUA a trecut de partea Vietnamului în  disputele economice din Marea Chinei de Sud Nave militare americane patrulează în zonă

"Vietnam salută poziția țărilor riverane Mării de Est (cunoscută internațional ca Marea Chinei de Sud), care sunt în conformitate cu dreptul internațional. Așa cum a precizat R.S. Vietnam în declarația Summit-ului ASEAN 36, precum și-n Convenția Națiunilor Unite din 1982 privind legea Mării (UNCLOS) acesta fiind cadrul legal care reglementează toate activitățile pe mare ", a declarat recent purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Vietnam, Le Thi Thu Hang.

Înaltul oficial de la Hanoi s-a referit la declarația făcută în urmă cu câteva zile, de către  Secretarul de stat american, Mike Pompeo, care spunea că „Statele Unite resping orice cerere din partea Republicii Populare Chineze asupra apelor teritoriale dincolo de limita de 12 mile marine derivată din insule pe care le revendică și Insulele Spratly .“

Deasemenea Hang a mai spus că ”pacea, stabilitatea, cooperarea și dezvoltarea în Marea Chinei de Sud este dorința și obiectivul comun al țărilor din regiune și în conformitate cu exigențele comunității internaționale. Respectarea ordinii legale pe mare, dar și implementarea completă a UNCLOS este importantă pentru atingerea acestui obiectiv”, a adăugat Le Thi Thu Hang.

Vietnamul speră că și alte țări vor depune eforturi pentru a contribui la menținerea păcii, a stabilității și a cooperării în Marea Chinei de Sud și pentru a rezolva litigiile prin dialoguri bilaterale și alte măsuri pașnice în conformitate cu dreptul internațional, Vietnamul contribuind întotdeauna activ și responsabil la acest proces.  Dealtfel portavionul american USS Barry s-a alăturat încă din aprilie 2020 altor nave de luptă în  manevrele de veghe din Marea Chinei de Sud

Declarații ferme ale Secretarului de Stat Mike Pompeo

„Statele Unite resping orice cerere maritimă din partea Chinei în legătură cu apele din jurul Vanguard Bank (în afara Vietnamului), Luconia Shoals (în afara Malaeziei), apele din ZEE (Zona Economică Liberă) ale statului Brunei și Natuna Besar (în afara Indoneziei). Orice acțiune a Chinei de hărțuire în legătură cu pescuitul sau prospecțiunea hidrocarburilor din zonele apelor teritoriale ale altor state, sau pentru a desfășura astfel de activități unilateral. America stă alături de aliații și partenerii noștri din Asia de Sud-Est pentru ca aceștia să-și protejeze drepturile suverane asupra resurselor off-shore, în concordanță cu drepturile și obligațiile lor, în conformitate cu dreptul internațional”, a spus Secretarul de Stat Mike Pompeo.

Declarația lui Pompeo este  în mod explicit în favoarea națiunilor din sud-estul Asiei, inclusiv Filipine și Vietnam, după ani de zile în care SUA  nu a luat nicio poziție cu privire la revendicările individuale ale Chinei.

Ministerul Apărării Națională din Filipine,  a emis o declarație oficială prin care se arată că „este în total acord cu poziția comunității internaționale și că ar trebui să existe o ordine bazată pe reguli în Marea Chinei de Sud”.

Aceasta a cerut Chinei să respecte hotărârea Curții de Arbitraj Permanente (PCA) și să respecte Convenția Națiunilor Unite privind Marea (UNCLOS), la care este semnatar.

China a întreprins o serie de acțiuni ilegale și provocatoare în apele de la începutul acestui an, deoarece țările din întreaga lume erau concentrate pe lupta împotriva pandemiei Covid-19.

China a format așa-numitele raioane „Xisha” și „Nansha” din Insulele Hoang Sa (Paracel) și Truong Sa (Spratly) din Vietnam, a scufundat navele de pescuit vietnameze de pe Paracels, a emis unilateral o interdicție de pescuit și a trimis o navă să hărțuiască un  vas sub pavilion malaezian.

De asemenea, a anunțat recent un proiect de amenajarea a unei culturi de legume pe Insula Woody (Phu Lam) din Paracels, pentru a consolida cererea sa de suveranitate ilegală și a trimis două note diplomatice ONU pentru a-și impune ilegal suveranitatea în zonă.

De fiecare dată Vietnamul a protestat în mod repetat și puternic la acțiunile provocatoare, ilegale ale Chinei și a îndemnat-o să renunțe la acestea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE