2024-04-24 15:11

Stella Moris, partenera de viață a lui Julian Assange: „Marea Britanie își erodează reputația prin menținerea sa în închisoare!”

 |  10:17
Stella Moris, partenera de viață a lui Julian Assange: „Marea Britanie își erodează reputația prin menținerea sa în închisoare!”

Stella Moris spune că detenția continuă a fondatorului WikiLeaks ”compromite poziția globală a Regatului Unit care ar fi intrat într-o campanie demnă de regimurile autoritare, fiind presat de către administrația Biden să renunțe la apelul său de extrădare a lui Julian Assange pentru acuzații de spionaj”, a declarat pentru „The Guardian” Stella Moris, partenera lui Assange.

Moris - care are doi copii cu Assange - încearcă să extindă campania de sprijin pentru el, arătând daunele globale cauzate reputației Regatului Unit, ținându-l în închisoare atât de mult timp.

Într-un interviu care coincide cu cea de-a doua aniversare a detenției sale în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din sud-estul Londrei, ea spune: „Tratamentul lui Julian compromite în mod constant Marea Britanie în ochii întregii lumi. Oferă puncte guvernelor autoritare. Nu puteți începe o nouă competiție de valori cu China împreună cu Julian Assange în Belmarsh ca să scuzați crimele de război. Pur și simplu nu funcționează.”

În același timp Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat că ”diferența dintre China și SUA este că China își duce criticii în închisoare. Nu sunt sigur că guvernul britanic este conștient cu cât de multe critici internaționale se confruntă cu privire la această problemă. Este un instrument pentru a bate Marea Britanie din nou și din nou. Este răspunsul perfect pentru liderii autoritari atunci când sunt criticați de Marea Britanie, sau presați să elibereze prizonierii politici: Dar voi ce ziceți de Julian Assange?”

Stella Moris a spus că Biroul de Externe al Regatului Unit desfășoară o campanie mondială majoră pentru libertatea presei, dar totodată îl ține pe Assange în închisoare.„Fiecare grup important pentru drepturile omului - Amnesty International, Human Rights Watch și Reporteri fără frontiere – spun același lucru despre această problemă.”

Moris descrie Marea Britanie ca fiind surprinsă de un caz extrem politic lansat de administrația Trump ca parte a războiului său împotriva jurnalismului - un război care nu a avut niciodată prea mult sprijin în SUA.

Până în prezent, noua administrație Biden, spre dezamăgirea lui Moris, a declarat că va face apel împotriva deciziei instanței britanice, luată în februarie, de a refuza extrădarea pe motiv că sănătatea mintală a lui Assange înseamnă că există un risc real de a se sinucide în închisorile din SUA. Curtea a respins majoritatea argumentelor presei libere depuse de avocații lui Assange. De asemenea, a refuzat cauțiunea depusă de Assange.

 

Speranța se leagă de numele noului procuror general al SUA, Merrick Garland

 

Dar Moris speră că noul procuror general al SUA, Merrick Garland - care are un istoric puternic în ceea ce privește problemele primului amendament - va analiza din nou cazul Assange. Moris susține că Assange „este văzut în SUA ca o urmărire penală a administrației Trump condusă de Mike Pompeo.”

Administrația Obama, fără a fi fan Assange, a ales să nu-l urmărească penal, spunând că nu poate găsi nimic care să-l acuze. Moris susține că presiunea este reală asupra echipei Biden din grupurile de libertăți civile. Noi suporteri apar tot timpul. Kylie Moore-Gilbert, ea însăși eliberată dintr-o închisoare iraniană s-a alăturat celor care solicită eliberarea acestuia.

Ea spune că instanța a avut dreptate să se preocupe de bunăstarea sa într-o închisoare din SUA, având în vedere istoricul său de sănătate mintală, inclusiv diagnosticul medical profesional al sindromului Asperger, prezentat în cazul său ca o obsesivitate și o incapacitate de a înțelege cum ar putea gândi alții.

Moris spune: „Sistemul penitenciar din SUA este unul criminal. În orice zi, se estimează că 80.000 de persoane sunt izolate. Este un risc de sinucidere, ceea ce înseamnă că l-ar ține sub supraveghere constantă. El este un prizonier de securitate națională de mare profil, așa că l-ar ține departe de ceilalți ”.

Dacă SUA face un apel pentru a-și asigura extrădarea, este probabil ca avocații lui Assange să poată interveni cu apeluri încrucișate asupra unor probleme legate de libertatea presei ridicate, dar vor fi respinse. Consecințele pentru jurnalism sunt largi, susține Moris, inclusiv pentru jurnaliștii britanici care raportează informații sensibile despre puterile străine.

Cazul ce se derulează de mult timp, pune presiune politică internă pe Boris Johnson este o problemă care pare să animeze partidul laburist.

Stella Moris a mai spus că vorbește telefonic regulat cu Assange. „Uneori trebuie să ascund cât de mare este luptă emoțională, am zile bune și am zile rele, dar simt că traiectoria trebuie să fie aceea că el va fi eliberat și asta trebuie să se întâmple în curând. Dar totuși el este încă acolo.”


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE