2021-07-28 17:50

STATELE UNITE ŞI RUSIA DECID SOARTA LUMII. John Kerry, la prima sa vizită la Moscova

 |  19:56

Şeful Diplomaţiei americane John Kerry a fost marţi primit de preşedintele rus Vladimir Putin în scopul de a detensiona relaţiile dintre cele două ţări. Discuțiile dintre Kerry şi Putin au durat mai multe ore, relatează Al-Jazeera, citată de „The Guardian”.

Secretarul de stat american i-a transmis lui Putin că Statele Unite şi Rusia au interese comune în Siria, în promovarea stabilității regionale și prevenirea răspândirii extremismului. De asemenea, reprezentantul diplomaţiei americane i-a mai transmis fostului agent KGB că președintele Obama crede că cele două țări pot coopera în problemele cu Iranul, Coreea de Nord, dar și cele economice, informează Reuters.

Ocazie rară pentru americani

Kerry, care a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova, efectuează prima sa vizită în Rusia în calitate de şef al diplomaţiei americane. Această vizită coincide cu împlinirea unui an de la revenirea lui Vladimir Putin pentru al treilea mandat prezidenţial la Kremlin, la 7 mai 2012. Discuţiile dintre Kerry şi Putin au abordat situaţia din Siria, dosarul nuclear al Coreei de Nord, evoluţiile din Afganistan, problema Iranului, cea a terorismului după atentatele de la Boston, respectarea drepturilor omului în Rusia şi alte dosare bilaterale şi internaţionale, precum şi scutul antirachetă. „Sunt puţine ocazii când putem vorbi direct cu preşedintele Putin”, a declarat un diplomat american, iar partea rusă „este dispusă să vorbească despre Siria, dar şi despre multe alte probleme”. După întrevederea cu liderul rus, fost agent KGB, John Kerry s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care s-a mai întâlnit de trei ori de la începutul lunii februarie cu ocazia unor forumuri la Berlin, Londra şi Bruxelles.

Resetare compromisă

Dialogul ruso-american s-a deteriorat odată cu revenirea la Kremlin în mai 2012 a lui Vladimir Putin, care a compromis procesul de „resetare”, lansat în 2009 de către preşedintele american Barack Obama. Moscova a reacţionat dur faţă de publicarea în Statele Unite a aşa-numitei „liste Magnitski”, care plasează oficialii ruşi pe o listă neagră pentru presupusul lor rol în moartea în detenţie provizorie, în 2009, a avocatului Serghei Magnitski. Acesta încerca să divulge un scandal de corupţie implicând înalţi oficiali de la Moscova. În consecinţă, autorităţile ruse au interzis adoptarea copiilor ruşi de către americani şi au suspendat, de asemenea, activităţile Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), acuzând-o de amestec în afacerile sale interne.

Câteva poziţii comune

În ciuda tensiunilor, ruşii şi americanii continuă să aibă câteva poziţii comune în dosare majore internaţionale, cum ar fi dezarmarea nucleară a Iranului sau a Coreei de Nord. Astfel, Putin şi Obama ar urma să aibă o întâlnire la Moscova înaintea Summit-ului G20, prevăzut pentru luna septembrie în Rusia. Cei doi lideri au decis să-şi intensifice eforturile în lupta contra terorismului în urma dublului atentat de la maratonul din Boston. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639880-05-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE