2021-07-26 23:12

Seulul şi-a pierdut răbdarea în faţa Phenianului. Ultima propunere sud coreeană privind complexul Kaesong

 |  13:00
Seulul şi-a pierdut răbdarea în faţa Phenianului. Ultima propunere sud coreeană privind complexul Kaesong

Autorităţile din Coreea de Sud şi-au pierdut răbdarea în faţă nord coreenilor. În consecinţă, Seulul a transmis ultima propunere Phenianului privind redeschiderea complexului industrial intercoreean Kaesong, după ce ultima întâlnire a celor două delegaţii s-a încheiat cu o dispută.

Întrucât cele şase runde de negocieri care au avut loc în ultimele săptămâni la Kaesong nu au permis deblocarea situaţiei, Seulul a decis să nu mai amâne găsirea unei soluţii, trimiţându-şi oferta  prin intermediul satului de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953, care a pus capăt Războiului Coreei, scrie Mediafax. "Îndemnăm încă o dată Coreea de Nord să facă alegerea bună în vederea normalizării (situaţiei la) Kaesong şi a relaţiilor intercoreene", a declarat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării.

Luni, Seulul a autorizat trimiterea de material umanitar în Coreea de Nord, cinci asociaţii primind aprobarea să furnizeze medicamente, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii. De asemenea, Seulul a oferit echivalentul sumei de 4,5 milioane de euro pentru proiecte destinate tot copiilor, cu susţinerea UNICEF în condiţiile în care ploi puternice au afectat Coreea de Nord în ultimele săptămâni, provocând moartea a aproximativ 20 de persoane şi lăsând mii de persoane fără adăpost.

Joi, dezbaterea celor două delegaţii ţinută în zona industrială Kaesong s-a încheiat cu o dispută, iar şeful negociatorilor nord-coreeni Pak Chol-su a avertizat că armata comunistă ar putea să reocupe complexul în cazul unui eşec definitiv al negocierilor. Armata nord-coreeană şi-a deplasat instalaţii pentru a permite crearea complexului Kaesong, în 2004, în cadrul unei politici de destindere inaugurate la vremea aceea de către Coreea de Sud. Cele două ţări vor să repornească această zonă industrială, crucială atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru firmele sud-coreene care au pierdut peste un miliard de dolari, în decurs de patru luni. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-29

In legatura cu acest articol...

Au eşuat negocierile dintre cele două Corei prvind complexul industrial de la Kaesong

Coreea de Nord: A început evacuarea muncitorilor sud-coreeni de la complexul industrial intercoreean Kaesong

Complexul industrial Kaesong: Niciun angajat nord-coreean nu s-a prezentat la serviciu

Complexul industrial Kaesong rămâne închis vineri, zi de sărbătoare
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE