2024-04-26 01:23

Șeful Asociației Jurnaliștilor independenți din Vietnam, condamnat la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-stat. Phạm Chí Dũng lucra pentru Comitetul de partid din HCM City

 |  12:38
Șeful Asociației Jurnaliștilor independenți din Vietnam, condamnat la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-stat. Phạm Chí Dũng lucra pentru Comitetul de partid din HCM City

Phạm Chí Dũng, șeful Asociației Jurnaliștilor Independenți din Vietnam, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat în 5 ianuarie 2021 la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-statală.

Phạm Chí Dũng, șeful Asociației Jurnaliștilor Independenți din Vietnam, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat în 5 ianuarie 2021 la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-statală. Curtea Populară de Justiție a Orașului HCM (Saigon) l-a găsit vinovat la acuzația de „producere, stocare, propagare a informațiilor, materialelor, obiectelor în scopul opunerii regimului socialist al Republicii Socialiste Vietnam”.

În calitate de complici ai lui Dũng, Nguyễn Tường Thụỵ, în vârstă de 71 de ani, și Lê Hữu Minh Tuấn, student în vârstă de 32 de ani de la Universitatea de Drept Hanoi, au fost condamnați la câte 11 ani de închisoare. Cei trei vor avea o stare de probațiune încă trei ani după ce-și vor fi executat pedeapsa cu închisoarea.

 

Învățăturile dizidenților politici i-au trimis după gratii

 

”Dũng, Thụỵ și Tuấn erau cu toții indivizi educați, dar, din cauza expunerii lor constante la învățăturile unor disidenți politici, s-au alăturat acestor persoane în postarea a numeroase articole  care au caracterizat greșit și au denaturat politicile partidului și ale statului”, au spus judecătorii în motivarea hotărârii de condamnare.

Activitățile inculpaților au constituit un pericol pentru societate, iar opoziția lor față de stat a provocat divizarea în rândul cetățenilor și a publicului, se arată în rechizitoriu.

Potrivit rechizitoriului, pe 4 iulie 2014, Thụỵ, Dũng și alți 39 au anunțat înființarea așa-numitei Asociații Jurnaliștilor Independenți din Vietnam care viza schimbarea regimului socialist din Vietnam.  Dũng fiind la conducerea organizației, iar Thụỵ servind ca liderul adjunct al filialei regiunii nordice.

Dũng a creat apoi un cont de blogger numit Việt Nam Thời Báo (Vietnam Times), pe lângă un site web însoțitor, pentru a posta propriile sale articole împreună cu altele cu conținut anti-statal și a încercat să recruteze membri atât din interiorul, cât și din afara țării, precum și pentru a primi donații către asociație.

Minh Tuấn a fost însărcinat cu rolul administratorului responsabil cu problemele tehnice atât pentru site-ul web, cât și pentru contul de blogger, dar și cu postarea articolelor aprobate de Dũng pe cele două site-uri.

Anchetatorii au descoperit că Dũng a folosit mai multe pseudonime pentru a posta un total de 1.530 de articole pe site-ul web și pe site-ul bloggerilor, Thụỵ a scris 245 de articole (și sub pseudonim), iar Tuấn însuși a postat 534 de articole.

Dũng a scris 25 de articole care aveau conținut defăimător la adresa  administrației și poporului, atacând reputația partidului sau încercând să submineze statul Vietnam, potrivit anchetatorilor. De asemenea, Dũng a dat interviuri în mass-media străină care aveau ca scop o schimbare a regimului politic din Vietnam.

Din august 2014 până la mijlocul anului 2019, Tuấn a fost plătit (de către Dũng) cu suma  de 400 milioane VNĐ (circa 17.167 USD) și a mai primit aproximativ 1 miliard VNĐ (42,918 USD) pentru a plăti drept compensație pentru lucrările lor, alți jurnaliști.

Interesant este că șeful Asociației Jurnaliștilor independenți din Vietnam Phạm Chí Dũng lucra pentru Comitetul de partid al orașului HCM. La 21 octombrie 2019, Dũng a fost arestat de poliția HCM City, în timp pe 23 mai 2020 a fost reținut Thuy, iar Tuấn pe 12 iunie 2020.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE