2024-04-25 03:34

Secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, implicat în scandalul Qatargate, a fost demis

 |  13:16
Secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, implicat în scandalul Qatargate, a fost demis

Sindicalistul italian Luca Visentini, implicat în ancheta de corupţie din Parlamentul European, a fost demis sâmbătă din funcţia de secretar general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), a anunţat organizaţia într-un comunicat de presă, informează Agerpres.

Un congres mondial extraordinar va fi organizat cât mai curând posibil pentru a alege un nou secretar general, se arată în comunicat.

''Evenimentele din ultimele câteva luni au adus prejudicii considerabile reputaţiei ITUC. Au fost învăţate lecţii importante (...) Suntem hotărâţi să protejăm ITUC de orice formă de influenţă nejustificată şi chiar de orice suspiciune de influenţă'', a comentat Akiko Gono, preşedintele organizaţiei.

ITUC, care reuneşte 338 de sindicate din 168 de ţări şi teritorii din întreaga lume, afirmă că "nu a găsit nicio dovadă că donaţiile din Qatar sau Maroc ar fi influenţat politicile sau programele sale".

Luca Visentini fusese arestat în decembrie în ancheta belgiană privind suspiciuni de mituire a unor europarlamentari implicând Qatarul şi Marocul, fiind apoi eliberat în anumite condiţii după două zile de arest preventiv.

Italianul în vârstă de 54 de ani a recunoscut la sfârşitul lunii decembrie că a primit în numerar "o donaţie de mai puţin de 50.000 de euro" de la ONG-ul Fight Impunity, condus de compatriotul său Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar, considerat unul dintre principalii suspecţi în acest caz.

Cu toate acestea, Visentini a dat asigurări că donaţia nu a fost legată de nicio tentativă de corupţie sau de trafic de influenţă în beneficiul Qatarului, ci a fost destinată să ramburseze o parte din costurile generate de campania sa de preluare a conducerii ITUC.

El a fost ales în noiembrie la conducerea organizaţiei, înainte de a fi suspendat din funcţie la 21 decembrie de către organul de conducere al ITUC.

ITUC a anunţat sâmbătă că ia în considerare adăugarea la statutul său a unor "posibile amendamente privind finanţarea campaniilor electorale pentru alegerile de conducere".

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia, în cadrul anchetei deschise de justiţia belgiană cu privire la suspiciunile de interferenţă a Qatarului şi Marocului în luările de poziţie ale Parlamentului European, prin plăţi în numerar prin intermediul Pier Antonio Panzeri.

În timpul unui prim val de arestări şi percheziţii efectuate pe 9 decembrie la Bruxelles, anchetatorii au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar aflaţi în genţi sau valize.

În ultimele trei luni, Qatar şi Maroc au negat cu tărie că s-ar afla în spatele vreunei fapte de corupţie. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-12



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE