2024-04-25 01:42

Secretarul de stat al SUA acuză China că subminează ordinea mondială

 |  14:18
Secretarul de stat al SUA acuză China că subminează ordinea mondială

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că încearcă să submineze ordinea mondială condusă de SUA și să nu „joace după regulile” stabilite în perioada de după cel de-al doilea război mondial.

Afirmația a fost făcută de către șeful diplomației americane Blinken într-un interviu recent acordat  ziarului italian La Stampa și postat pe 30 martie. În urmă cu o săptămână  Blinken a călătorit în Europa pentru a se întâlni cu liderii Uniunii Europene (UE) și ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

„Relațiile noastre cu Beijingul - ca mulți dintre aliații noștri - sunt competitive în unele cazuri, cooperăm în unele și ne opunem în altele. Cu toate acestea, există un numitor comun necesar pentru a obține un avantaj atunci când ne confruntăm cu China începând cu alianțele și o cooperare solidă ”- a spus ministrul de externe Blinken.

El a promis că SUA nu va forța aliații să aleagă între Washington și Beijing, că scopul Americii „nu este să cauționeze China”, ci să „menținem ordinea internațională bazată pe regulile pe care le avem de la finele celui de-al doilea Război Mondial. Am investit mult în cei 75 de ani care au trecut".

„Când cineva contestă acest sistem, fie ea și China sau altă țară, și când nu respectă regulile sau încearcă să submineze angajamentele asumate de alte părți, avem cu toții motive să ne opunem” - a subliniat Blinken, acuzând în același timp Beijingul că „subminează și încalcă drepturile omului și alte angajamente”.

În timpul vizitei sale în Europa săptămâna trecută, secretarul de stat Blinken a spus că Statele Unite vor să colaboreze cu aliații la și ”să promoveze interesele economice comune, împotriva unor agresiuni și constrângeri ale Chinei”.

Relațiile dintre China și Occident sunt la un nivel scăzut fără precedent în ultimele aproximativ trei decenii. Pe 22 martie, UE a impus sancțiuni asupra Chinei pentru prima dată de la embargoul asupra armelor din 1989, implicând presupuse maltratări ale uigurilor și ale altor minorități din Xinjiang. China a negat aceste lucruri.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-31



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE